Aydınlarımız Tanıyalım: Dr. Şemsettin Küzeci

Aydınlarımız Tanıyalım:

Dr. Şemsettin Küzeci

                                                           Aydın Kerkük

Kerkük’ün merkez mahallelerinden biri sayılan Musalla mahallesinde Irak Türkmen davasında yüzlerce aydın, akademisyen, yüksek rütbeli asker, gazeteci, şair, yazar, iş insanı ve daha nice milliyetçi ve vatanperverler yetişmişlerdir. Bugün gazetemizin bu sayısında Musalla mahallesinden çıkıp, sınırları aşarak Irak Türkmenlerini başta Türkiye olmak üzere Türk dünyasının ve dünyanın birçok ülkesinde tanıtmış ve aktivitelere katılmış, Türkmenlimizin adeta bir kültür elçisi olarak adını altın haflarla literatüre yazmayı başarmıştır. İşte bugünkü konuğumuz Kerkük’ün Musalla mahallesinin bağrından çıkan Dr. Şemsettin Küzeci olacaktır. Biz sorduk o tüm samimiyeti ile cevapladı.

Önce Şemsettin Küzeci’yi kısaca tanımak istiyorum:

Eğitimi:

Eğitimci, sporcu, edebiyatçı, gazeteci ve yazar Şemsettin Küzeci, 1965 yılında Kerkük Musalla mahallesinde doğdu. İlk okulunu “Hicri Dede” okulunda Orta okulu Mustekbel ve liseyi Musalla lise ile el-Hikme lisesinde bitirildi. 1989 yılında Musul üniversitesinden mezun olduktan sonra 1992 yılında Kerkük’te öğretmen olarak mesleğe başladı.

Sporculuğu:

Küzeci, ortaokuldayken Futbol oynamaya başladı. Spor öğretmeni Ali Cebbar onu Mustekbel okulundayken keşfetti. Kerkük Gençlik Merkezi, “Karaaltun”, “Asifa” Amatör takımlarında daha sonra Kerkük Milli takımlarında yetişerek Kerkük’ Futbol takımlarını Irak’ın birinci liginde temsil etti. Musul Üniversitesi Futbol takımını 5 yıl temsil etti son 3 yılda takımın kaptanı olarak devam etti. Acı bir olaydan dolayı futbolu terk etmek zorunda kaldı. Ancak spordan uzaklaşamadı. 1992-1995 yıllarında Kerkük TV’de “Gençlik ve Spor”, 1994-1995 yıllarında Bağdat Türkmence radyosunda “Spor Dergisi” ve 1986-1996 yıllarında “Yurt Gazetesi” nde spor yazarı olarak profesyonel olarak çalıştı. Ayrıca 1992-1995 yıllarında Kerkük Gençlik Futbol takımı ile Kerkük Takımı ile Savra spor takımında teknik direktörlüğü yaptı. FİFA ile Irak Futbol Federasyonun Alman Futbol Uzmanı “Sizar Borkhard” in eğitmenliğinde düzenlemiş olduğu “Teknik Direktörlüğü” kursuna başarıyla katıldıktan sonra Antrenörlük diploması aldı. Irak Futbol Federasyonundan da ikinci sınıf Futbol Hakemlik diplomasını da kazandı.

Edebi çalışmaları:

Şemsettin Küzeci’nin şairliği ve yazarlığı ise, 1975 yıllarında başladı. Önce horyat yazarak edebiyata merhaba dedi. Amcazadesi Abdülvahit Küzeci’nin horyat ve besteleri ile beslenen Küzeci, gittikçe kendisini geliştirdi. İlk şiirlerini 1986 yılında Yurt Gazetesi ile Kardaşlık dergisinde yayınladı.  Siyasi, sosyal ve spor ile edebi ürünlerini Yurt gazetesinde devam ettiren Küzeci, 1984-1989 yıllarında Türkmen Kardaşlık Ocağı Musul Şubesinin yönetim kurulu üyeliğini de yaptı. Ayrıca o dönemde Kardaşlık dergisinin de Musul muhabirini üstlendi.

Kerkük’te yayınlanan İlk Kitabı:

Şehit Şair Kemal Ömer Bek’in hayatını, şiir ve horyatlarını içeren ilk kitabını 1992 yılında Kerkük’te yayınladı. Ambargo dönemine rastlayan kitabın yayınlanması ve hazırlanması çok sancılı bir süreçten geçti. Melik Hattat kitabın kapağını çizdi. İhsan Melik Hattat ise, kitabın tamamını el hattıyla yazdı. Kitap Bağdat Kültür Bakanlığı, Rakabet el-Matbuaat dairesinin onayından sonra fotokopi yoluyla Kerkük’te çoğaltıldı.

 Tuzhurmatu’da Tutuklnadı ve Tiktir Muhaberatında Yattı

Şemsettin Küzeci, 1993 yılında bir grup Üniversite arkadaşlarıyla Tuzhurmatu’da arkadaşları Fransız Öğretmeni Yaşar Ahmet Gaip’in düğününe giderler. Orda okuduğu milli şiir ve horyatlar nedeniyle Tuzhurmatu emniyeti tarafından tutuklandı daha sonra Tikrit şehir muhaberatında bir süre yattı. Serbet bırakıldıktan sonra Baas Partisinin takipleri ve gözlemleri sonucu 1996 yılında ailesi ile Anavatan Türkiye’ye sığında. Ailesi Avrupa gittikten sonra Küzeci 1999 yılında ilgili makamlarca Irak Türkmen Cephesi Türkiye Temsilciliğinde görevlendirildi.

 Türkmeneli Gazetesi ve TERT TV’nin Türkiye Muhabiri

Küzeci, ITC Türkiye temsilciliğinde Basın-Yayın ve Enformasyon müdürü olarak çalıştığı 1999-2003 yılları arasında Erbil’de yayınlanan Türkmeneli Gazetesi ile yine Erbil’de yayın yapan TERT TV’nin Türkiye muhabirliğini yaptı. Bugüne kadar Sarı Basın Kartı sahibi olan Küzeci Türkiye ve Türk dünyası onlarca medya kuruluşlarında görev almıştır.

Türkmeneli’nin Kültür Elçisi Küzeci,

Usta Kalem Rahmetli şair ve yazar Seyfettin Biravcı Kerkük gazetesinin … sayısında yazmış olduğu “Türkmeneli’nin Kültür Elçisi” başlıklı yazısında Şemsettin Küzeci’nin Türkiye ve Türk dünyasındaki Irak Türkmenleri ile ilgili yazılarına ve çalışmalarına değinmiştir. Küzeci, Türkiye’de ITCTT’de çalıştığı 4 yıl boyunca çok sayıda aktivite ve tanıtım faaliyetlerinin yanında onlarca il ve üniversitede Türkmenler ile ilgili seminer, konferans ve festivallere katılmıştır.

Türkmeneli TV Ankara Haber Müdürü:

“Irak Türkmenlerinin Aydınlık Yüzü” sloganıyla 24 Nisan 2004 tarihinde Kerkük’te yayına başlayan Türkmeneli TV, Kasım 2005 tarihinde Ankara’da Türkiye Bürosunu açtı. Şemsettin Küzeci de Büronun kuruluşundan 2009 yılına kadar muhabir, programcı, yapımcı ve son olarak haber müdürü olarak TV’de görev aldı. Çalıştığı sürede onlarca Canlı yayın, haber, özel programlar yaptı. Özellikle de “Kerkük Referandumu” ile ilgili 35 bölüm “Yol Haritası” programını hazırlayıp ve sundu. KKTC; Azerbaycan, Kırım, Makedonya, Bulgaristan gibi ülkelerde de Türkmeneli TV ile önemli belgesel ve programlar hazırlayıp sundu.

Türkmeneli Kültür Merkezi Çalışmaları

Türkmeneli Vakfına bağlı olan Türkmeneli Kültür Merkezinde 10 yıl çalışan Küzeci, Irak Türkmenlerinin kültür, sanat, basın ve eğitim konularında çok sayıda Kitap, konferans, festival ve Kurultaylar düzeleydi. Türkmenleri Türkiye ve Türk dünyasında tanıyamaya çalıştı. Yüzlerce Türkmen’i TKM adına Türkiye ve diğer ülkelere de davet ettirdi.

Kerkük Kültür Derneği Kurucusu ve Genel Başkanı

Irak Türkmen kültür, sanat ve edebiyatını yolunda yapılamayan işleri yapmak amacıyla bir de Türkiyeli dostların desteğiyle, Küzeci, Ankara’da Kerkük Kültür Derneğini kurdu. Bugüne kadar 20 kitap 5 adet CD çıkarılmış. Avrupa ve Türk dünyasında da birçok organizasyon düzenlemiştir. Ayrıca birçok üniversitelerde konfirmasyonlara katılıp Irak Türkmen davasına yönelik programlara sunmuştur.

Irak Türkmen Basını Tarihi

Küzeci, Irak Türkmen Basını hakkında çok çalışmalar yapmıştır. Özellikle de Gazi Üniversitesinde yapmış olduğu Yüksek Lisan tezi ve basmış olduğu Irak Basın tarihi kitabı Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi tarafından kitap olarak basılması büyük bir tanıtım niteliğindedir. Ayrıca bu kitap Metin Kerküklü tarafından Arapçaya ve Efsane Kıpçaqqızı tarafından Azerbaycan Türkçesine tercüme ve aktarılmıştır. Öte yandan Küzeci, Türkmen Basınını Türkiye, Azerbaycan, KKTC, Tataristan ve Türk dünyasında düzenlenen Türk Dünyası Gazeteciler Şurasında tanıtımı organizasyonunda görev almıştır.

Yazar Şemsettin Küzeci,

Küzeci, Irak Türkmen yayın organlarında yazıları sürekli olarak yayınlamaktadır. Türkiye’de başta “Türk Yurdu” olmak üzere çok dergi ve İnternet sitelerinde yazıları yayınlamaktadır. Ayrıca Azerbaycan ve diğer Türk Cumhuriyetlerinde Irak Türkmen tarihini makaleleri yoluyla kaleme almıştır.

Kerkük Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni

2008 yılından bu yana İnternet üzerinden yayın yapan  www.kerkukgazetesi.com web sitesi üzerinden 4 dilde (Türkçe-Arapça- İngilizce ve Azerbaycan Türkçesinde) yayın yapmaktadır.  Irak, Türkmenler, Türkiye, Dünya ve Türk dünyası ile ilgili son haberler yayınlamaktadır. Özellikle de Türkmenlerin varlığını ortaya koymaktadır.

55 Kitap Sahibi Küzeci

Irak Türkmenleri ve Türk dünyası ile ilgili olarak Küzeci irili ve ufaklı 55 kitap basmıştır. Araştırma, derleme, aktarma ve tercümeye dayalı siyaseti, edebiyat, kültür ve sanat içerikli bu kitaplar gerçekten de önemli eserler olarak Kütüphanelerdeki eksikleri doldurmaya çalışılmıştır.