Türkmenlerin Nüfusu Neden Artmıyor?
Fevzi Türker
1957 Irak genel nüfus sayımı hariç, yapılan bütün sayımlarda etnik kökenlilere ilişkin kesin ve gerçek sayı bilinmediği için Türkmenlerin bugünkü sayısı da kesin bilinmemektedir. Irak’taki bütün etnik grupların sayıları 1957 sayımından beri artarken, Türkmenlerin sayısı bilinçli şekilde düşük gösterilerek sürekli 2-2.5 milyon tahmini yapılıyor.
1957’daki sayıma göre Irak’ın nüfusu 6.37 milyon, Türkmenlerin nüfusu ise 570.000 (%9) olarak bildirilmiştir. Irak’ın bugünkü nüfusu 45 milyona yükselmişken, Türkmenlerin 1957’deki nedense hiç değişmeyen %9 nüfus oranının bugün 4.5-5 milyon civarında olması gerekir.
Beklenen bu artışa engel birçok siyasi ve sosyal neden bulunuyor:
* Kraliyet döneminde Diyala ilinde başlayıp Cumhuriyet-Baas dönemlerinde şiddetlenerek devam eden Irak hükümetlerinin başlattığı asimilasyon politikalarının sonucu olarak başta Kerkük ile tüm bütün Türkmenelideki pek çok Türkmen zaman içinde resmi kayıtlara kendini Arap olarak geçirmiştir.
* Baas rejimi, asimilasyon politikaları döneminde çıkarmış olduğu bir kanunla Türkmen ile Kürtlerin nüfus idaresine müracaat etmelerini zorunlu kılarak etnik kimliklerini düzeltemeye zorlamıştır. Böylece onbinlerce Türkmen ve Kürt, sicil kayıtlarında Arap sayılmışlardır. Ancak Baas rejimi 2003’te çökünce etnik kimlik kanunu resmen iptal edildi ve isteyen müracaat ederek eski kimliğini geri alabildi.
* Baas rejiminin insanlık dışı kanununun iptalinin üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen on binlerce Türkmen kayıtlara göre hala Arap. Neymiş efendim insan verdiği sözden döner miymiş? Senin isteyerek verdiğin bir sözün yok. Türk olan kimliğin elinden zorla alındı.
* Türkmenlerdeki doğurganlık oranı Arap ve Kürtlere göre çok daha düşüktür, bu da nüfus artışını olumsuz etkiliyor. Türkmen siyasi makamları, bu tehlikeli ve olumsuz azalmanın önüne geçme yollarını acilen araştırmalıdır.
* Diğer etken ise gençlerimizin Türkmen olmayanlar ve özellikle Araplarla yaptıkları evlilikleridir. Son 50 yılda özellikle Araplarla evlenen Türkmenlerin sayısının 45.000 civarında olduğu tahmmin ediliyor. Önlem olarak Türkmenin Türkmen ile evlenmesi teşvik edilip milli gelenek haline getirilmelidir.
* 1959 Kerkük, 1991 Altunköprü katliamları ile 1980 Aralık-Temmuz idamlarından sonra, 1980-1988 Irak-İran savaşı sırasında ve 2014’teki İşid terörleri nedeniyle Telafer ve diğer Türkmen bölgelerinden yaklaşık 200.000 Türkmen komşu ülkelere özellikle de Türkiye’ye ve Avrupa’ya göç etmek zorunda kalmıştır.
* Türkiye’de ve Türk milletinin ayrılmaz parçası Irak-Suriye Türkmenlerinde büyük bir Arap haranlığı var. Türkiye’de bile kendini Ebubekir, Halit Bin Velit veya Harun Erreşid soyundan geldiklerini ballandıra ballandıra iddia ederek anlatanlar var.
Türklerin bu coğrafyada kurdukları devletler, Arapları asırlarca haçlılara karşı savaşarak korudu. Araplar, Türklere çok şey borçlu. Türkler olmasa bu coğrafyada bugün ne İslam ne de Arap kalırdı. Bu gerçekler gösteriyor ki, Türkler dolayısıyla da Türkmenler en az Arap milleti kadar şanlı ve soylu bir millettir. Bazı Türkmenlerin kendini Arap göstermesi veya sanması ayıp olduğu kadar şanımıza yakışmaz.
