Azerbaycan’ın Gururu İş İnsanı ve Şair Huraman Muradova

Azerbaycan’ın Gururu

İş İnsanı ve Şair Huraman Muradova

 Dr. Şemsettin Küzeci

 Can Azerbaycan’a 22. Ziyaretimi yaparken asıl toplantımız II Türk Dünyası Edebiyat ve Kitap Festivaline katılmak idi. Bu festivali düzenleyen Başta Xeyal Rza kardeşimiz olmak üzere tüm katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür etmekle başlamak istiyorum bu yazıma… Burada 7 gün boyunca çok sayıda şair, yazar, sanatçı, yayınevi sahibi, iş insanı ve çok sayıda edebiyat ve kitap sever ile tanıştık ve kaynaştık. Onlardan biri de Şair ve iş insanı Huraman Muradova idi.  Şair olarak tanıştığımız Hanımefendi bir baktık bir iş insanı olarak da karşımıza çıkıyor… Biz de bu fırsattan yararlanarak kendisi ile samimi sohbet ettik. Kitabını bizlere imzalıyarak çok şad olduğunu ve bizi da şad ettiğini diyebiliriz. O zaman bu değerli Hanımefendi kimdi tanıyalım…

Hayatı ve Ailesi

Huraman Muradova, 22 Ağustos 1965’te Azerbaycan’ın Goranboy şehrine bağlı, Hankervend köyünde doğdu. Babası aslen Karabağ’ın Laçın şehrindendir. Bu yüzden “Laçın” Huraman Muradova’nın şiirlerinin esas mevzusu olmuştur.

Eğitimi ve Tıp sektöründe çalışması

İlk ve ortaöğrenimini üstün başarıyla bitiren şair Huraman Muradova, 1982 yılında Azerbaycan Devlet Mimarlık Üniversitesine girmiş ve 1988 yılında buradan mezun olmuştur. 1990 yılından itibaren Azerbaycan Devlet Maddi Teknik Teçhizat Bakanlığında mühendis olarak faaliyet gösteren Muradova, 2009 yılında “Milan” Hospital” Özel Tıp Merkezini kurmuştur. 2014 yılından bu yana Bakü’de faaliyet gösteren “Milan Hospital” özel hastanesinde genel kurucu genel müdür olarak görev yapmaktadır.

Bir iş insanı

Tıp alanında gösterdiği hizmetlerden ötürü 2019 yılında Avrupa Tıp Birliği kurumunun (EPMA) fahri üyesidir. On dört yıldır sağlık sektöründe başarılı bir iş insanı olarak faaliyetlerini sürdüren Huraman Muradova Azerbaycan halkına bu kutsal yolda hizmet etmektedir. Kendi alanında yüksek seviyeli uzman doktorların görev yaptığı ve dünya standartlarına uygun tıbbi donanıma sahip olan “Milan Hospital” Azerbaycan’ın en nüfuzlu, en meşhur hastanelerinden biridir. Başarılı bir iş insanı olarak kendisini kanıtlamıştır.

Edebi çalışmaları

Huraman Muradova edebi çalışmalarına şiirle başlamış, yazmış olduğu şiirlerinin bazıları farklı sanatçılar tarafından bestelenmiş, seslendirilmiştir. Azerbaycan halkı onu mimar, iş insan, şair, hayırsever ve aynı zamanda hümanist bir Azerbaycan kadını olarak tanımakta ve sevmektedir.

 Edebiyat ve Mesleki Ödülleri

Huraman Muradova, Azerbaycan’da ve yurtdışında birçok ciddi kurum ve kuruluşlarca, uluslararası cemiyetler ve dernekler tarafından çeşitli ödüllere layık görülmüştür. Bu kapsamda, Aralık 2021 yılında Avrupa Tıp Birliği Kurumu tarafından tıp alanındaki başarılı yöneticiliğinden dolayı “Oxford Akademik Birliği Fahri Profesörlüğüne, Dünya Azerbaycanlıları Diaspora Teşkilatı tarafından “Buta” mükafatına, Azerbaycan’da ilan edilen “2022-Şuşa Yılı” kapsamında Şuşa’ya ithaf ettiği “Secdene Gelmişim Şuşa’m” adlı şiiriyle Azerbaycan Sahipkar Kadınlar İçtimai Birliği tarafından “Hurşidbanu Natevan” mükafatına, 2021 yılında Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Devletçilik siyasetine başarıyla hizmet ettiğine göre “parlamentinsesi.az.xeber” portalı tarafından “Şerefli Ömür” fahri medya mükafatına, II. Karabağ Savaşında, 44 günlük Vatan Muharebesi devrinde şehit ailelerine ve gazilere kurucusu ve sahibi olduğu “Milan Hospital” özel hastanesinde ücretsiz tıbbi hizmetlerine göre, Azerbaycan Özel Kuvvetler Komutanlığı tarafından “Fahri Ferman” ve “Vatanım, Bayrağım, Şerefim” mükafatlarına, Azerbaycan’ın toprak bütünlüğü uğruna yapılan II. Karabağ Savaşı esnasında vatan uğruna vatandaşlık 11 Sana Mektup Yazacağım Huraman Muradova görevini layıkıyla yerine getirdiğine ve emsalsiz gayret ve hizmetlerine göre “N Sayılı Askeri Birlik Komutanlığı ve Nahçıvan Elahidde Umumkoşun Ordu Komutanlığınca Azerbaycan Savaş Sanatları Federasyonu Fahri Fermanına, II. Karabağ Savaşı’nda cephe gerisinde gösterdiği hizmetler ve savaş gazilerine ücretsiz tıbbı hizmetlerine göre birçok şehrin valileri tarafından Fahri Fermanlara; Azerbaycan “Karabağ Gazileri” İçtimai Birliğinin, “Genç Gaziler” bölümünce II. Karabağ Savaşında ve sonraki süreçte birlik ve beraberliğe katkıları ve cephe gerisinde yaralı asker ve subaylara sağladığı tıbbi yardım ve ücretsiz tedavilere göre Fahri Fermana layık görülmüştür.

21 Şubat 2022’de “Gazilere ve II. Karabağ Savaşında Vuruşan Askerler ile Ailelerine Sosyal Destek” İçtimai Birliğinin fahri üyesi kabul edilmiş, 31 Mayıs 2022’de de Azerbaycan Cumhuriyeti “Şehit Ailelerine Yardım ve Haklarının Müdafaası” İçtimai Birliğinin fahri üyesi seçilmiştir. 2021-2022 yıllarında Türkiye’de düzenlenen festivalde, Huraman Muradova’nın kurucusu olduğu “Milan Hospital” yılın en iyi kurumu ödülüne layık görülmüştür. 10 Aralık 2022’de televizyon projesi olarak düzenlenen etkinlikte “Kızıl Eller Milli Mükafatı” layık görülmüştür. Ayrıca Türkiye Cumhuriyetin Kuruluşunun 100. Yılı arifesinde “Türkiye Cumhuriyeti Kardeşlik” ödülüne layık görülmüştür.

Azerbaycan’ın gururu iş insanı ve şair Huraman Muradova, İki çocuk annesidir. Türkiye’de de önemli bir girişimci ve iş insanı olarak tanınmakta, sevilmektedir. Yazmış olduğu “Sana Mektup Yazacağım” adlı eseri şairin ilk eseridir.

Bakü, 2022 yılında yayınlanan Huraman Muradova’nın “Sana Mektup Yazacağım” adlı eseri hakkında çok sayıda şair ve yazar değerlendirme yazıları yazarak durgu ve düşüncelerini yansıtmaya çalışmışlardır. Kimi şiirlerle kimi övgü dolu satırlarla şairin vatanperverliği, iş insanlığı, yardımseverliği ve bir Azerbaycan vatandaşı olarak toprağını, bayrağını ve halkını seven bir kocaman yüreğe sahip olduğuna vurgu yapmışlardır.

Biz de bugün şairin “Sana Mektup Yazacağım” eserinden bazı kesitler vereceğiz:

“Huraman Muradova çok farklı alanlarda çeşitli faaliyetler göstermektedir. O, hayırseverlik konu[1]sunda emsalsiz işlere imza atmaktadır. Çok iyi bir teşkilatçıdır ve kendi elleri, enerjisi ve yeteneği ile kurduğu meşhur Milan Hospital özel hastanesinin genel müdürüdür. Huraman Hanım kendi hastane[1]sinde hiçbir ücret talep etmeden vatanımızı, Azer[1]baycan’ımızı müdafaa eden, savaşlarda yaralanan askerlerimizin, gazilerimizin sağlığını düşünüyor, onlara yardım ediyor. Huraman Muradova kendi halkına, yurduna kısacası Azerbaycan’a hizmet ediyor. Huraman Hanım’ın ince şair ruhu olduğu[1]nu biliyordum, şiirlerini okuduktan sonraysa onun gerçekten usta bir şair olduğunu anladım.”

                                                                                                       Natik Resulzade                                                                                                        Azerbaycan Halk Yazarı

***

Ben Huraman Hanım’ın şiirlerinin kesinlikle kamil şiirler olduğunu söylüyorum. Onun gelecekte ilginç bir şair olacağına, Azerbaycan edebiyatı tarihinde, benzersiz, derin şiirleriyle yaşayacağına yürekten inanıyorum. Ona gelecekteki edebî faaliyetlerinde başarılar diliyorum. Huraman Muradova’nın şiirleri 2021 yılında ülke basınında yayımlanmaya başladıktan sonra büyük ilgiyle karşılandı. Çünkü bu şiirlerdeki orijinallik onun her şiirinde ilginç mazmunlar keşfetmesi, yeni ifadeler bulması, mana derinliği, Huraman Hanım’ı kısa sürede okuyuculara sevdirdi. Onun şiirlerinin internet sitelerinde yüz binden fazla okuyucu tarafından okunması ve şiirlere yapılan yorumlar bu-162 Sana Mektup Yazacağım Huraman Muradova nun göstergesidir. Huraman Hanım’ın “Yaşamaq istersen” adlı şiirindeki bu akıcı mısralar yaşamanın ne kadar güzel olduğunun en tutarlı delilidir.

Ağalar İdrisoğlu

 Yazar-Rejisör,

Emektar İncesanat Hadimi

***

Her bir sözün arkasında büyük bir tarih duruyor. Şair bu tarihi sözle yaratarak yaşatıyor. Onun şiirinde tarihi hafızamız ve şairin vatana olan bağlılık hisleri dile geliyor. Vatanımız Azerbaycan’ın tarihi geçmişi, müdrikliği, erenliği, yiğitliği söz-söz mısralanıyor. Bu vatan aşkı, vatan sevdası onun ruhunda yüreğindedir. Elbette gerçek şairin yüreği de vatanla dövünmelidir. Bu manada otuz yıl hasretini çektiğimiz, düşman işgalinde kalan Karabağ’ımızın, yiğit oğullarımız tarafından azat edilmesini, poetik şekilde dile getiren şairin sevincini, mısralarda hissetmemek mümkün değil:

Sana Mektup Yazacağım Huraman Muradova

“Kırk dört günlük muharebe,

 Kanlı işgali bitirdi.

Kucak açtığın oğullar,

Şanlı zaferi getirdi.

            Gözünaydın, ey vatan!

Otuz yıllık hasretine,

 Son verdiler canlarıyla.

Mağlubiyet lekesini

 Yıkadılar, kanlarıyla.

             Gözünaydın, ey vatan!

Necibe İlkin

 Gazeteci, Şair, Yazar

 “Azat Kalem” dergisi baş redaktörü

***

Biz de onun hakkında yazılan çizilen yazılardan kesitler verdikten sonra öz düşüncelerimizi yansıtmaya çalışacağız. Şair ve iş insanı olan Huraman Muradova, insanlığı, insan ilişkilerine saygı gösteren ve özverili bir kadın olarak her kesim tarafından sevilen sayılan bir insandır. Onun şirin dilli, alçak gönüllü olması, yardımsever ve vatanperverliği onu önemli şahsiyet olduğunu kanıtlamıştır. O şiirde kullandığı kelimeleri ince tanesi gibi dizelere işlemiş ve Azerbaycan kadının bir örneği olarak tüm dünyaya sesini duyurmaktadır. Şair ve iş insanı Huraman Muradova’yi tebrik eder, çalışmalarında üstün başarılar dileriz…

Kitaba ismini verdiği “Sana Mektup Yazacağım” şiiri Ruslan Seferoğlu tarafından bestelenmiş, Miralem Miralemov tarafından de seslendirilmiştir. Bu şiirler yazımızı noktalıyoruz.

Sana Mektup Yazacağım*

Bir mektup yazacağım,

Ben sana, şirin dille.

Yazacağım gönlünü

Avutan üç beş cümle.

***

Bir mektup yazacağım,

Bu hayattan bahseden;

Yağmurun yağışından,

Rüzgârın esmesinden

***

Ve daha neden, neden.

Yazılacak çok şey var…

Ama bahsetmem asla,

Sana olan sevgimden.

***

Mutlaka yazacağım,

Ya bugün ya da yarın.

Oku, Allah aşkına,

Çöz dilin intizarın.

***

Bir mektup yazacağım,

Hatıramdaki izden.

Orda bahsedeceğim,

Gökyüzünden, denizden…

*** 

Sevdiğim daha ne var,

Anlatırım hepsini.

Hayalleri terk edip,

Yiten ümitlerimi…

*** 

Bir mektup yazacağım,

Senden uzak yerlerden.

Her satır bir hatıra,

Sensiz geçen günlerden.

Ama bahsetmem asla

Sana olan sevgimden…

***

Cuma, 16 Haziran 2023

Ankara

Previous articleKatar Emiri Şeyh Temim, Irak’a 5 Milyar Dolar Yatırım Yapmayı Planladıklarını Açıkladı
Next articleIrak Türkmenleri ne durumda?
Dr. ŞEMSETTİN KÜZECİ Araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Şemsettin Küzeci; 1965 yılında Kerkük’te doğdu. 1989 yılında Musul Üniversitesinden mezun oldu. 5 Yıl Kerkük’te lise öğretmenliği yaptı (1992-1996). Kerkük Televizyonu, Bağdat Türkmence radyosunda “gençlik ve spor” programları hazırlayıp sundu (1992-1995). Yazılarını Bağdat’ta Türkçe yayınlanan “Yurt” gazetesi, “Kardeşlik ve Birlik Sesi” dergilerinde yayınladı. 1993 yılında Irak rejimi tarafından tutuklandı. Üç ay Tikrit muhaberatında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 2015 yılında Musalla Lisesinde Lise öğretmeni olarak çalıştığı mesleğinde kendi isteği üzerinde Kerkük’te emekliye ayrıldı. 1996 yılında siyasi nedenlerden dolayı Irak’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşti. 1999 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliğinde Basın Yayın ve Enformasyon Şube Müdürü olarak çalıştı (1999-2003). Kerkük Gazetesi'nin Türkiye temsilciliği ve Türkmeneli TV’de muhabir, programcılığı ve haber müdürü olarak çalıştı (2005-2009). 2008 yılında “Irak Basın Tarihi” üzerine Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümünde “Osmanlı’dan Günümüze Irak’ta Basın Tarihi” konulu yüksek lisansını ve 2010 yılında Hollanda'da Global Lahey Üniversitesinde “Irak Televizyonları” üzerine doktorasını yaptı. 2009-2019 yılları arasında Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi'nde Basın ve Kültür Müdürü, 4 Şubat 2019 ile 14 Temmuz 2020 tarihleri arasında (ORSAM) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Türkmen ve Medya uzmanı olarak görev yaptı. 16 Temmuz 2020 tarihinden beri Türkmeneli Vakfı Başkanlığından basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. Sürekli basın kartı sahibi olan Küzeci, aynı zamanda Kerkük Gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye temsilcisi görevini sürdürmektedir. 2020 yılından beri Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şb. Yönetim kurlu üyesidir. Irak Türklerini; Türkiye, Türk dünyası ve uluslararası faaliyetlerinde gerçekleşen onlarca kongre, kurultay, konferans, bilgi şöleni ve toplantılarda temsil etti. 400’ye yakın uluslararası hizmet, takdir, teşekkür, onur belgesi, plaket ve ödül almıştır. 2006’da Irak, Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili yapmış olduğu ilmî ve edebî çalışmalarından dolayı, Azerbaycan’da VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi tarafından kendisine “Fahrî Doktora” Payesi verildi. 2022 yılında da Türk Dünyası Akademisi tarafından kendisine “Fahri Profesörlük” Unvanı verildi. Küzeci’nin bazı eserleri ve yazıları Arapça, Azerbaycan Türkçesi, İngilizce ve Rus, Özbek, Kazak dillerine tercüme edilmiştir. Basılmış 60 adet eserinden bazıları; Suçum Türk Olmaktır, Kerkük şairleri, Irak Basın Tarihi, Türkmeneli Edebiyatı, İçimizdeki Kerkük, Kerkük Soykırımları, Kerkük’ün Mili Şairi Mehmet İzzet Hattat, Kerkük’ün Efsane Sesi Abdülvahit Küzeci, Nevruz Çiçekleri (Türk Dünyası Kadın Şairleri), Ortadoğu’da Türk Katliamları, Sinan Sait, Türkmen Milli Takımı, Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas), Sarmaşık Duygular, Osmanlıdan Günümüze Irak’ta Türkçe Dergiler, Kerkük’ten Azerbaycan’a, Horyatlarım, Kerkük Katliamı, Telaferli Felekoğlu, Kerkük’ten Sesleniş, İçimizdeki Kerkük, Telafer Şairleri… İletişim: www.skuzeci.com skuzeci@gmail.com (+90) 533 255 26 60