18 Aralık Seçim Yenilgisi!

18 Aralık Seçim Yenilgisi!
Fevzi Türker
İlk il meclisi seçimleri 2005’te yapılmıştı. Bu seçimde 41 üyeli Kerkük il meclisine; Irak Türkmen Cephesinden (ITC) 8, İslami Türkmen Koalisyonundan 1 üye seçilmişti.
18 Aralık 2023’te yapılan ikinci il meclisi seçimlerinde Irak Türkmen Cephesi, 2 üyeyle girebilmiştir; yani ilk il meclis üye sayısının dörtte biri. ITC yetkilileri bu yenilgi nedeniyle istifa edeceklerine, hala Türkmenlerin gözlerinin içine baka baka zaferden söz etmeleri hayret edilecek bir husustur.
300 bin Türkmen seçmenden 72 bininin katılımıyla 30 adaydan ancak 2’si seçilmiştir. Halbuki Türkmen seçmenlerin tamamı seçim sandıklarına gitseydi, il meclisinde 4-5 sandalyeyle yer almak mümkün olabilirdi.
2005 ve 2023’te yapılan il seçimleri ile daha önce yapılan milletvekili seçimleri, Türkmenlerin geleceği açısından hayati önem taşır. Nitekim Türkmenlerin oyları ilk milletvekili seçiminden son il meclisi seçimine kadar, aşağıda belirtilen nedenlerden dolayı sürekli  düşüşe geçmiştir:
– [ ] Türkmenleri her türlü siyasi ve sosyal mücadeleye hazırlayan, birliklerini sağlayan, kimliklerini koruyan milli bir teşkilatlanmanın olmayışı,
– [ ] Osmanlı Devleti’nin çöküşünden 1959 Kerkük katliamına kadar milli, siyasi uyanış ve Türkmen milli şuurun gelişmemesi.
– [ ] Yüzyıllık kış uykusundan uyanmadan, mücadele etmeden, milli şuura sahip çıkmadan, toprağa bağlı olmadan, armut piş ağzıma düş misali “Türkiye gelir bizi kurtarır” hayali,
– [ ] 2003’ten sonra Türkmenlerin milli birliğini bölen mezhep fitnesinin yayılmasına ve milli kimliğin önüne geçmesine karşı bilimsel ve etkin toplumsal önlemlerin alınmaması
– [ ] Mezhep fitnesine karşı Türkmen televizyon kanalının ve diğer yayın organlarının gözünden kaçan önemli bir husus da Piri Türkistan Hoca Ahmet Yesevi’nin ölümsüz “Din ve mezhep seçimdir, Türklük kaderdir” anlayışını yayın ilkesi haline getirmemesi
– [ ] Son seçimde gereğinden fazla adayın gösterilmesi ve Türkmen seçmenin seçime önem vermeyerek seçime katılmaması
– [ ] Tüyü bitmemiş bebeklerin boğazından kesilerek Türkmen davasına ayrılan paraların gerekli olan milli faaliyetlere harcanmayarak çarçur edilmesi,
– [ ] Türkmen siyasi partilerin tabela partileri olmaktan kurtulmamaları ve özellikle de Türkmenlerin ilk siyasi temsilcisi  sayılan Irak Türkmen Cephesi’nin (ITC) beceriksiz, ilkesiz, fikir üretemeyen, ITC’nin yükselişi için çaba harcamayan ve salla başı al maaşı düşünen kişilerin elinde gülünç duruma düşmesi,
Kimse kusura bakmasın ama, korkak bir halk sayılırız. Çünkü 1959’daki 4 gün devam eden Kerkük katliamında bile hiçbir direniş gösterilmemiş ve tek kurşun bile sıkılmamıştır. Ayrıca 1980’de Dr. Necdet Koçak ve Albay Abdullah ile arkadaşlarını idam ettiren hainlerden de bugüne dek hesap sorulmamıştır.
18 Aralık il seçiminin ibret verici yenilgi sonucu Türkmen milli gururunu derinden yaralayarak  yerle bir ettiği gibi Türkmenleri, Arap ve Kürtlerin gözünde hem küçük düşürmüş hem de itibarsızlaştırmıştır.
Meselenin ciddiyetine esasen bakacak olursak, Türkmen davasını derinden yaralayan bu seçim yenilgisi bölgede Türkmenlerin geleceğini olduğu kadar Türkiye’nin de tarihi misyonuna gölge düşürmüştür.
Yıllardır kurulan stratejik siyasi hatlar, Türkmen davasını bugünkü acı durumuna düşürmüştür. Türkmen davası şu an can çekişmektedir. Türkmen davası, yere yığılmış doktor ve ilaç bekleyen bir hastaya benzemektedir.
Belki bundan sonraki seçimlerde, kurallara uygun olarak Kerkük’te ve diğer bölgelerde seçimden en az bir yıl önce ciddi bir plan dahilinde yapılması işe yarayabilir.
Yüzyıllık hatalar gözden geçirilmedikçe.
gereken köklü milli ve toplumsal politikalar hazırlanıp hızlıca uygulanamadıkça son il seçim yenilgisi gelecek seçimlerde de tekrar ederse, Türkmenlerin varlığından kimse söz edemez olur ve gelecekleri Allah korusun, Amerika Birleşik Devletlerinde yok edilen Kızıl Derililerin bugünkü durumuna benzeyecektir.
26 Aralık 2023