Özbekistan’da Türkçü Cedid gazetesi yayın hayatına başladı

Özbekistan’da milli birlik ve milli şuuru tekrar canlandırmak için önemli adımlar atılıyor. Bu bağlamda ülkede geçem yıl gerçekleşen “Ceditler: Millî Kimlik, Bağımsızlık ve Devletçilik Fikirleri” başlıklı uluslararası bilim konferansı ilk meyvesini verdi. Özbekistan’da “Cedid” adıyla haftalık edebiyat ve sanat gazetesinin ilk sayısı 1 Ocak 2024’te yayımlandı. Öte yandan dergide slogan olarak, Kırım Tatar aydın, yazar İsmail Bey Gaspıralı’nın “Dilde,fikirde,işte birlik” sözü en başta yer alıyor.

Özbekistan’ın devlet ajansı olan Özbekistan Milliy Axborot Agenligi, konuya ilişkin geniş çaplı bir makale yayımladı. Makalede, “Aydın dedelerimiz Özbekistan milletini uyandırmak için öncelikle bir gazete kurarak işe başlamışlar. ‘Tarjiman, Oyina, Tarakqi, Sadoyi Türkistan, Sadoyi Ferghana, Najot, Hurriyat, El-Islah‘ gibi basılı yayınlar aracılığıyla ulusal bağımsızlığa hayat veren fikirler aşıladılar, halka özgürlük ve aydınlanma bahşettiler” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan 2024 yılının ilk gününde Özbekistan’da “Cedid” gazetesinin yayın hayatına başladığı belirtilen makalede, “Bu yayın, Anavatan’ın ve halkın çıkarları uğruna canlarını feda eden milletin aydınları olan atalarımızın yaşamlarını ve faaliyetlerini tanıtmak için eşsiz bir düşünce alanı olarak hizmet verecektir” denildi.

“Ceditler: Millî Kimlik, Bağımsızlık ve Devletçilik Fikirleri” başlıklı uluslararası bilimsel konferansta konuşan Özbekistan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Saida Mirziyoyeva, Ceditçi edebiyatçı Abdullah Avlânî’den alıntı yaparak, “Atamız-eğitimci Abdullah Avlânî şöyle demiştir: Dünyada herhangi bir milletin varlığını yansıtan ayna, onun dili ve edebiyatıdır. Ulusal dilin kaybı, ulusun ruhunun kaybıdır” ifadelerini kullanmıştı.

Kaynak: Kırım Haber Ajansı (QHA)