Çin, Irak’taki yeniden yapılanma sürecine aktif olarak katılacağını belirtti

Deniz Nakip / Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Wang Wenbin, Çin’in Irak ile olan dostane ilişkilerine bağlı olduğunu ve Irak’ın yeniden inşa sürecine aktif olarak katıldığını belirtti.

Wenbin’in açıklaması, Çin’in Bağdat Büyükelçiliği’nde düzenlenen düzenli basın toplantısında gerçekleşti. Rudaw muhabirinin, Çin şirketlerince yürütülen konut projelerinin Irak’ın IKBY bölgesini kapsamadığını sorması üzerine yapılan açıklamada, “Çin, Irak halkının samimi bir dostu olarak ekonomik olarak Irak’ın yeniden inşasına etkin bir şekilde katılmış ve bu, Irak hükümeti ve kamu tarafından geniş bir şekilde tanınmaktadır” cevabını verdi

Çinli yetkili, Çin’in Irak ile çeşitli alanlarda işbirliğinde yeni ilerlemeler kaydetmek için işbirliğine devam etmeye hazır olduğunu eklerken, Çin’in Irak’ın güvenlik durumunu yakından takip ettiğini ve işbirliği projelerinin güvenliği ve sorunsuz ilerlemesi için Irak ile işbirliğini artırmaya istekli olduğunu söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, geçen Ağustos ayında, iki ülke arasındaki ticaretin 2022’de 48.5 milyar doların üzerinde olduğunu açıklamıştı. Bu ay Irak Cumhurbaşkanı Abdul Latif Rashid ile yapılan bir toplantıda, Çin’in Irak Büyükelçisi Cui Wei, Çin’in Irak ile mevcut tarihsel ilişkilerine dayalı olarak seçkin ilişkiler geliştirmek ve kurmak istediğini belirtti.

Wei, birçok Çin şirketinin önemli projeleri gerçekleştirdiğini ve binlerce Çinli işçi ve mühendisin Irak’ta çalıştığınının altını çizdi.