Kerkük’ten Kosova’ya

Kerkük’ten Kosova’ya

Dr. Şemsettin Küzeci

 

Kosova’dan Bilgi Notu

Bazı kaynaklarda Kosova (Sırpça: Косово), resmî adıyla Kosova Cumhuriyeti (Arnavutça: Republika e Kosovës, Sırpça: Република Косово), Balkanlar’da yer alan ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Kuzeyde ve doğuda Sırbistan, güneyde Makedonya ve Arnavutluk, batıda ise Karadağ ile komşudur. 1999 yılında Birleşmiş Milletler kontrolü altına alınan Kosova, 2008 yılında Sırbistan’dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan etti. Bugüne kadar 111 ülke tarafından tanındı. Kosova’da bağımsızlık ilanının ardından, denetim, Birleşmiş Milletler’den Avrupa Birliği’ne geçti. Kosova’daki Avrupa Birliği temsilciliği, bundan sonra Uluslararası Sivil Temsilcilik adı altında hizmet vereceğini açıkladı. Böylece Birleşmiş Milletler’in de 1999 yılından bu yana Kosova’da üstlendiği yönetim sona ermiş oldu. Kosova’da Avrupa Birliği ülkelerinden 1900 polis ve yargı mensubu görev yapacak. Kosova bu şekilde Avrupa’nın 50. ülkesidir.

Balkanlar “Allah’ın Yer Yüzünde Cenneti” dir

Bu sözler Arap dünyasının Balkanlarla ilgili söylenen en çarpıcı sözlerdir. Balkanların güzelliği, yeşilliği ve suyu, tarihi eserleri bir zamanlar Irak başta olmak üzere tüm Ortadoğu’nun ilgi odağı idi. Hele hele 1970 yılları sonrası Türkiye’den sonra eski adıyla bilinen Yugoslavya Iraklı ve özellikle de Türkmen öğrencilerinin eğitim görmeleri için tercih edilen bölgeydi. Türkmenlerin Türkiye’ye gelmeleri zor olması hasebiyle başta Belgrat, Bosna, Üsküp, Priştine olmak üzere tüm balkan bölgeleri eğitim gördükleri bölgelerdir. Kosova Balkanların güzel bölgelerinden biridir. Yugoslavya bölünmeden önce bu bölgelere “Yeryüzünde Allah’ın Cenneti” olarak denilirdi. Şimdiki coğrafi konumuyla Balkanlar gerçekten de çok güzel bölgelerdir. İster Makedonya, Kosova ve Bosna olsun isterse de diğer bölgeleri olsun gerçekten de tarih ve kültür-sanat kokan bölgelerdir.

İlk Kez Kosova’dayız

Bir Kerküklü şair olarak dostum Fevzi Ekrem Terzioğlu ile birlikte Kosova’ya ilk kez 2011 yılında Türkiye Yazarlar Birliği ile birlikte gitmiştik. “Türkçe’nin Şiir Şöleni” etkinlikleri çerçevesinde Kosova’nın Prizren, Mamoşa, Priştine ve diğer bölgelerini gezmiştik. Onlardan Priştine de Sultan Murat Hüdavendigâr Türbesi, Mehmet Akif’in baba yurdu Suşisa köyü ziyaret edildi.

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni, Mehmet Akif Ersoy Yılı

Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nin 9.su Mehmet Akif Ersoy Yılı anısına 24-27 Kasım 2011 tarihinde Kosova’nın Prizren şehrinde yapıldı. Şölene Türkiye’den A. Ali Ural, Ahmet Mercan, Cevat Akkanat,  Cevdet Karal,  Hicabi Kırlangıç, M. Atilla Maraş, Mustafa Muharrem, Mustafa Baki Efe, Mustafa Özçelik, İhsan Deniz, Vural Kaya ve Yaşar Bedri. Türkiye dışından ise, Almanya Selim Turan, Kırgızistan Altınbek İsmailov,  Hollanda Fatih Okumuş, Yunanistan Dr. Hasan Ahmet, Makedonya Nusret Dişo Ülkü, Nimetullah Hafız, Orhan Said, Avni Engüllü, Fahri Kaya, Fahri Ali, Leyla Hüsrev Emin, Bosna Hersek Hacem Haydoreviç, Bulgaristan Kâmil Topçu, Çuvaşistan Marina Karyagina, Irak(Kerkük)ten Fevzi Ekrem Terzi, Şemsettin Küzeci, Romanya Güner Akmolla, Kırım Emine Eseinova, Azerbaycan Abbas Abdullah, Gürcistan Osman Ahmet. Kosova’dan 15 şair katılarak: Rerzan Zborça, Zeynel Beksaç, İskender Muzbeg, Taner Güçlütürk, Arif Bozacı, Agim Rifat Yeşesen, Bayram İbrahim, Enver Balcı, Mürteza Büşra, Fikri Şişko, Raif Kırkıl, Mehmet Bütüç, Ayla Leskovçalı, Gülay Karasniç ve Şükrü Mazrek.

Şiir Şöleni ve Büyük ödüller

Şiir şöleninin açılışında, Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rıdvan Canım Osmanlı Asırlarında Balkanlar’da Türk Edebiyatı başlıklı açılış bildirisini sundu. Şölende katılımcı şairler şiirlerini sırayla okudular. Şiir atölyesi çalışmasında şiirinin meseleleri tartışıldı. Türkçenin Uluslararası Şiir Şöleni’nde, Türk dünyasının üç büyük şair ve yazarı adına büyük ödüller verildi. Prizren şöleninde büyük ödüller 16. yüzyılın Prizrenli şairi, gazavâtnâme sahibi Suzî Çelebi,  Türkiye’den 20. yüzyılın önemli şairlerinden Ahmet Hamdi Tanpınar ve Türk şiirinin en büyük şairlerinden büyük halk şairi Karacaoğlan adına verildi.

  1. Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülleri

1951 yılından sonra Kosova ve Balkanlarda Türk siyasi, kültür, eğitim alanında önde gelen şahsiyetlerinden Süleyman Brina’dır. 20 yıldır Süleyman Brina adına verilen Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülleri bu yıl yirmincisi Doğru Yol Derneği’nde düzenlenen özel bir törende sahiplerine verildi. Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, T.C. Prizren Başkonsolosu Selen Evcit, merhum Süleyman Brina’nın ailesi, Yunus Emre Enstitüsü Kosova temsilcisi, Türk Taburu temsilcisi, Sivil toplum Kuruluşları başkan ve temsilcileri ve çok sayıda kültür ve sanatseverleri törende hazır bulundu. Açışta Süleyman Brina’nın anısına 20 yıllık ödül törenlerini kapsayan bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

Açılış Konuşmaları

Ödül töreni Yunus Şimşek ve Sonay Buş’un güzel sunumlarıyla başladı. Töreninin açılışını Doğru Yol Derneği Başkanı Bülent Emruş yaptı. Ardından Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülleri Seçici Kurul Başkanı Zeynel Beksaç, bir konuşma yaptı. Beksaç; “1996 yılında sözkonusu ödülü dönemin dernek başkanı Agim Fişar’la birlikte başlattıklarını, Kosova, Balkanlar ardından Türk Dünyası da olmak üzere bugüne dek iki yüze yakın ödül dağıttıklarını söyledi”. Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve Türkiye Cumhuriyetinin Prizren Başkonsolosu Selen Evcit’te birer konuşma yaparak, Uluslararası Süleymen Brina Türk Kültürü Hizmet Ödüllerinin verilmesinin önemine değindiler. Sayın Evcit, merhum Süleyman Brina’nın “Ata Dedim, Ata Dedim” şiirini okuyarak katılımcıların beğenisini kazandı.

Ödül Töreni

Ödül törenine geçmeden önce sunucular tarafından ödül alanların özgeçmişleri tek tek izlendi ve okundu. İlk ödül, Doğru Yol Derneğin kurucularından, eğitimci, tiyatro sanatçısı ve Eski siyasetçi Rafet Kiser’e Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar tarafından takdim edildi. Kosova Radyosu Türkçe Yayınlar Bölümü ödülünü Başkonsolos Selen Evcit elinden radyonun Prizren muhabiri Raif Kırkul aldı. Prizren Kültür Evi Nafiz Gürcüali Türk Tiyatrosu ödülü, Seçici Kurul Başkanı Zeynel Beksaç tarafından ünlü sanatçı Bekir Hocalar’a verildi. Kosova’nın ilk kanun sanatçısı Ramadan İliyas’ın ödülü Balkanların ünlü bestekârı Aluş Nuş’un takdim edildi.

“Gecede ödül alanlar arasında Ankara’dan gelen ünlü araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Kerküklü Dr. Şemsettin Küzeci de vardı. Ödülünü merhum Süleyman Brina’nın kızı Fidan Jılta Brina takdim edecek”. Sunucular tarafından anons edildi. Bizi ödülü aldıktan sonra bizleri bu ödüle layık görenlere teşekkür ettik. Kosova’da yılın öğretmeni seçilen İgbal Orlat Bırvenik ödülünü merhum Süleyman Brina’nın eşi Meserret Brina sundu. Gecenin son ödül sahibi, ünlü genç sanatçı Reyhan Kantarcı ise, ödülünü Doğru Yol Derneği Başkanı Bülent Emruş takdim etti. Arif Bozacı ve Bedia Begovska’nın ödülleri daha önce verilmişti.

“Nevruz Çiçekleri” Türk Dünyası Kadın Şairleri Antolojisi

“Nevruz Çiçekleri” Türk Dünyası Kadın Şairleri Antolojisi kitabının tanıtımı tarafımızdan yapıldı. Antolojide yer alan Kosovalı 3 kadın Şairin kitaplar ve hizmet Ödülleri takdim edildi. Ayrıca antolojinin hazırlanmasında katkıda bulunan Zeynel Beksaç ile Dr. Taner Güçlütürk’e de Onur ödülleri takdim edildi. Nevruz Çiçekleri antolojisi Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve T.C. Prizren Başkonsolosu Selen Evcit’e sunuldu.

Türk Dünyası Kültür-Sanat Platformu Kosova’da

20 yıldan beri Kosova’da sunulan Süleyman Brina ödüllerini seçici kurulu ve Kosova Kültürüne, Basınına ve Eğitimine hizmet edenlere Türk Dünyası Kültür-Sanat Platformu adına bire Onur Belgesi Şemsettin Küzeci tarafından takdim edildi.

Kerkük Kalesi Hatırası Doğru Yol Derneği Başkanı Bülent Emruş’e sunuldu

Irak Türkmenleri ile yakından ilgilenen ve her platformda Kosova Türkleri ve Doğru Yol Derneği, Türkçem Dergisi adına kültür ve sanata alanında ilgi ve alaka gösteren Zeynel Beksaç’a, Dr. Taner Güçlütürk’e, çalışmalarından dolayı Doğru Yol Derneği Başkanı Bülent Emruş’a “Kerkük Kalesi”nin yez tabağı çizimini Irak Türkleri adına Dr. Şemsettin Küzeci tarafından sunuldu. 20. Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülleri Töreni, toplu fotoğrafın çekilmesi ve Reyhan Kantarcı’nın sunduğu türkülerle son buldu.

Dünya İletişimciler Derneği’nin Kosova Çıkarması

Türk Dünyası Gençlik Günleri ve Kurultayı çerçevesinde 2004 yılında Romanya’da kurulan Türk Dünyası genç İletişimciler Birliği ve 2015 yılında Merkezi Ankara’da olmak üzere resmiyetini “Dünya İletişimciler Derneği” olarak Kazan (Tataristan), Azerbaycan, KKTC, Irak, Gagauz Yeri (Moldova)dan sonra Kosova temsilcisi Başkan Gazeteci Yazar Zeynel Beksaç’ı Balkan Bölgeleri koordinatörü olarak yetkili kıldı. Bu vesileyle de Dünya İletişimciler Derneği Balkan koordinatörü ve Kosova Temsilciliği Başkan Zeynel Beksaç ve Kosova Türk Yazarlar Birliği Başkanlık konseyi üyesi Araştırmacı, Şair, Gazeteci ve Akademisyen Dr. Taner Güçlütürk ile birlikte bir dizi ziyaretler ve faaliyetler yapıldı.

Araştırmacı Yazar Prof. Dr. Nimetullah Hafız’ın ziyareti

Zeynel Beksaç ve Dr. Taner Güçlütürk’le birlikte Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi Daimi Başkanı Prof. Dr. Nimetullah Hafız’ı Prizren’deki evinde ziyaret ettik. Başta Irak Türkmen edebiyatı olmak üzere Türk dünyası edebiyatından konuşuldu ve bundan sonra işbirliği ve ortak çalışmalar yapılmasını prensipte anlaşıldı. Prof. Dr. Nimetullah Hafız’ın verimli çalışmalarını takdir ederek kendisine Dünya İletişimciler Derneği’nin Teşekkür Belgesiyle Nevruz Çiçekleri kitabımızı takdim ettik. Kendisi de bizlere Merkezinin ve imzasını taşıyan bir seri kitap ve Bal-Tam Türklük Bilgisi dergisinin 24. Sayısını takdim etti. Ziyaretimizde Nimetullah hocanın Eşi Prof. Dr. Tacida Hafız – (BAL-TAM Balkan Türkoloji Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Priştine Üniversitesi emekli öğretim üyesi) bizleri kabul etti. Ziyaret sonunda aile fotoğrafıyla ziyaretimizi noktaladık. Misafirperverliklerinden dolayı Hafız ailesine teşekkürler.

Prizren Kalesi Ziyareti

Kosova’nın Kültür ve medeniyet şehri olan Prizren Kalesini ziyaret etmek bizler moral verdi. Tıpkı Telafer, Erbil, Kerkük ve Üsküp Kalesi gibi topuyla suruyla muhteşem görünüşüyle tarih kokan bir miras olduğunu gördük. Kaynaklara göre Prizren Kalesi: “Kosova‘nın Prizren şehrindeki Orta Çağ kalesidir. Prizren’e tepeden bakan bir konuma sahiptir. İlk hisarlarının Doğu Roma döneminde yapıldığı belirtilmektedir. Osmanlı Devleti döneminde çeşitli eklemelerle geliştirilmiş, büyük bir Kale hâline getirilmiştir. Prizren şehrinin büyük kısmı, kalenin güneyinde kalmaktadır. Şehrin sonradan gelişen ve temelde Maraş semtinin bulunduğu kısmı kalenin güneybatısında uzanır. Kalenin bulunduğu tepenin hemen altında Akdere akmaktadır.

Zeynel Beksaç ve Doğru Yol Derneği üyesi Şaban Karahasan kardeşimizle Sinan Paşa Camisinden hareket ederek Kaleye doğru yol aldık. Yaklaşık 30 dakikada kendimizi Kalede bulduk. Yol muhteşem ağaçlarıyla kaplanmış her yer ormanlık gibi idi. Kaleye okul öğrencileri, Turistler sürekli ziyeret etmektedirler. Prizren halkı ise, hem temiz hava almaları için hem de spor amaçlı en azından haftada bir gün çıkıyorlarmış. Kaleye çıktıktan sonra Prizren şehrine kuşbakışı baktığımzıda sanki Kerkük’e bakar gibi olduk. Prizren Kerkük gibi iki yakalı bir şehir şehrin ortasından bir ince nehir geçiyor. Kerkük’te Hasa Suyu(çayı) Prizren de “Dere” olarak söylenmektedir.

Kosova’da TİKA İzleri

Türkiye’nin başta Afrika olmak üzere Irak Türkmen bölgeleri Hariç tüm dünya’da tarihi Türk eserlerini korumaya yönelik göstremiş olduğu ilgi ve iyiniyet politikası her kesim tarafından takdirle karşılanır. Kosova’da da Türkiye’ye karşı Türkleri, Türkiye’nin gözbebeği gibi kendilerini his etseler de bazan bazı serzenişleri de olmuştur. Ancak TİKA’nin çalışmalalarından takdirle söz ediliyordu. Sinan Paşa Camisi, Prizren Kalesi, Şadırvan çeşmeleri, tarihi Osmanlı Hamamı, Minare, Arastan Camii Minaresi, Sultan Murat Hüdavendigâr Türbesi vd. Şunu da unutmayalım ki, Yunus Emre Enstitüsü Prizren halkı için Türkçe Eğitim Kursularını sürekli olarak açmakta ve buna önem vermektedir.

Priştine ve Sultan Murat Hüdavendigâr Türbesi Ziyareti

Kosova’nın Başkenti Priştine hava alanına yaklaşık 15 dak. uzaklıktaydı. Priştine’de tarihi yerden sayılan Sultan Murat Hüdavendigâr Türbesi, Türkiye’den Kosova’ya gelenler tarafından mutlaka ziyaret edilir. Sultan 1. Murat Türbesi veya Meşhed-i Hüdavendigâr Türbesi Kosova’nın Priştine-Mitroviça yolu üzerinde Priştine’ye 6 km mesafede yer alıyor. Osmanlı Devleti padişahlarından Sultan I. Murad’ın savaşta yaşamını yitirmesinin sonrasında iç organlarının gömüldüğü yerdir. Sultan Murat Türbesinin avlusunda koskoca bir çınar ağacı ortadan bölünmüş anca beto dökülerek ağacı ayakta tutulmaya çalışılmıştır. Kosova’nın Balkan Savaşları neticesinde Osmanlı hâkimiyetinden çıktıktan sonraki hali üzerine kendisi de aslen bu topraklardan olan Mehmet Akif Ersoy şu şiiri inşâd etmişti:

Nerde olsam çıkıyor karşıma bir kanlı ova…

Sen misin, yoksa hayâlin mi vefâsız Kosova!

Hani binlerce mefâhirdi senin her adımın

Hani sînende yarıp geçtiği yol “Yıldırım”ın

Hani asker hani kalbinde yatan Şâh-ı Şehîd

Ah o kurbân-ı zafer nerde bugün nerde o iyd

Söyle, Meşhed, öpeyim secde edip toprağını;

Yok mudur sende Murâd’ın iki üç damla kanı?

Âh Meşhed! O ne sâhandaki meyhâne midir?

Kandilin, görmüyorum, nerde şu peymâne midir?

Ya harîminde yatan, şapkalı sarhoşlar kim

Yoksa yanlış mı hayır, söyleme, bildim… Bildim!

Basacak mıydı, fakat göğsüne Sırb’ın çarığı

Serilip yerlere binlerce şehîdin sarığı,

Silecek miydi en alçak neferin çizmesini

Dürtecek miydi geçen, leş gibi her lîmesini?

Balkan Türk Müziği Derneği Ziyareti

Merkezi Prizren’de bulunan ve Başkanlığını Balkanların Usta betecisi müzisyen Aluş Nuş yürüten Balkan Türk Müziği Derneği Ziyareti ederek oarada öenemli çalışmalarına vakıf olduk. “Doğru Yol” Derneği Başkanı Bülent Emruş ile birlikte ziyaret ettiğimiz Balkan Türk Müziği Derneğinde Balkanların Usta ve dev sanatçılarıyla geldik. Meşk esanasında salona girdiğimizde yaklaşık 30 kişilik bir koro grubu bizleri bekliyordu. Yerimizi aldıktan sonra meşk ve müzik fasılı başladı. Anadolu’dan Balkanlardan Türk sanat Müziği ve halk müziği’nden en önemli ve sevilen Türküleri ifa edildiğinde kulaklarımızn paslarını adeta siler gibi oldu. Koro Kerkük’ü ve Abdurrahman Kızılay’ı da unutmamışlar. Orda bize süpriz olsun diye “Aynaya Baktım Saç beyaz Olmuş” türküsünü hep birlikte icra ettiler.

Balkan Türk Müziği Derneği Başkanı Aluş Nuş Derneğin projesi olan Aluş Nuş’un Besteleri adlı CD’si ile Aluşnuş “Bizden Kalan Hoş Seda” kitabını bizlere takdim etti. Bizler de Dünya İletişimciler Derneği’nin “Teşekkür” belgesini kendisine takdim ettik. Dernek üyeleri ile toplu bir fotoğraf çekerek ziyaretimiz sona erdi.

Aile Ziyaretleri

Kosova’da Prizren ve Priştine ziyaretlerimiz bittikten sonra aile ziyaretlerimiz başladı. Dostumuz Zeynel Beksaç ve Eşi ile Kızı Ceren bizleri evlerinde kabul ettiler. Hem Kahvaltı hem de akşam yemeğinde bir araya geldik. Bizlerle birlikte Doğru Yol Derneği Başkanı Bülent Emruş ve eşi davete ve akşam yemeğine katıldılar. Kosova Türklerinin çok meşhur yemeği “Tava”nın tadına doyum olmaz. Gerçekten de tadı damağımızda kaldı. Ankara tavasına benzese de ama Kosova Türkleirnin Tavasının kırmızı etli ve lezzetli olduğunu farkına vardık. Ertesi gün de Dr. Taner Güçlütürk’ün yeşiller içerisindeki evinde ailecek kahvaltıya katıldık. Anneciği Meseret Hanımın hazırladığı lezziz Prizren kahvaltısı eşliğinde kültürden sanata, edebiyattan topluma değişik konularda bol bol sohbet ettik. Güçlütürk, bu vesileyle yayınladığı özgün şiirlerini, bilimsel, araştırma ve inceleme kitaplarını armağan etti. Aile fotoğrafları çekerek ziyaretlerimizin sonuna geldik ve Prizren, Priştine daha doğrusu Kosova’ya veda etme zamanı geldi. Hoşçakal Kosova Türkleri, hoşçakal Prizren, hoşça kal Priştine.. Hoşça kal okurlarım…

Onur ve Teşekkür Belgeleri

  1. Uluslararası Süleyman Brina Balkanlar Türk Kültürü Hizmet Ödülleri kapsamında Kosova’da bulunmamız nedeniyle de Kosova Türklerini onurlandırmak istedik. Başkanlığını yaptığımız Dünya İletişimciler Derneği ve Türk Dünyası Kültür Sanat Platformu olarak değerli Türk kardeşlerimize bir nabza olsa bile yanlarında olduğumuzu ve kültür mücadelesinde onlarla birlikte hareket ettiğimizi göstermek ve bildirmek istedik. Bundan sonra da işbirliği ve iletişim içerisinde olacağımıza gönül sözü verdik. Bu vesileyle de Kosova’da bulunduğumuz sürede Kosova Türk Kurum kuruluşlarına verdiğimiz onur ve teşekkür belgeleri alanların adını sıralayarak, özel teşekkürlerimiz sunmak istiyorum.

Zeynel Beksaç. Şair ve Yazar / Kosova

Kosova Türk Yazarlar Derneği

Kosova Türk Gazeteciler Derneği

Kosovaport/ Kosova

Kosovahaber/ Kosova

Yunus Emre Enstitüsü Priştine Türk Kültür Merkezi

TİKA Priştine Koordinatörlüğü/ Kosova

Esin Şişko/ Kosova

Kıvılcım Kılıç, T.C. Kosova Büyükelçisi

Selen Evcit, T.C.Prizren Başkonsolosu

Aluş Nuş, Besteci/ Kosova

Enis Tabak/ Kosova

Kosova Türk Öğretmenler Derneği

Kosova Türk Tabur Görev Kuvvet Komutanlığı

Prof. Dr. Nimetullah Hafız/ Kosova

Türkçem Dergisi/ Kosova

Reşit Hanadan/ Kosova

İskender Muzbeg / Kosova

Dr.Taner Güçlütürk / Kosova

Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği / Kosova

Gerçek Kültür Sanat Ve Spor Derneği / Kosova

Kosova Radyosu Türk Yayınları Bölümü /

Kosova Televizyonu Türk Yayınları Bölümü

Prizren Kültür Evi Nafiz Gürcüali Türk Tiyatrosu / Kosova

Canan Özer, Şair/ Kosova

Özcan Micalar, Şair/ Kosova

Rezzan Zborça, Şair/ Kosova

 Kosova’dan Önemli Notlar

Kosova’da yaşayan Türklerin Anavatan Türkiye’ye bağlılığılarını gördük. Her platformda “Türkiye’nin desteği olmadan bir şey yapamayız” dile getirildiklerini saptadık. Kosova’da Türk varlıklarının korunması içim aşağıdaki konulara Anavatan Türkiye dikkat etmelidir.

 -“Doğru Yol” ve “Gerçek” Derneklerinin kuruluşunun 65. yıldönümünü kutladığı bir dönemde Kosova’da Türk kültür sanatında bu geleneği sürdürecek yeni nesillerin eğitilmesine ve yetiştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

– Kosova Türk aydınları Dr. Taner Güçlütürk, Zeynel Beksaç ve Enver Baki eşbaşkanlığındaki Kosova Türk Yazarlar Derneği, Balkanlar çapında büyük başarılara imza atmaya devam ederken, bu aydınlar ve bunlarla birlikte söz konusu derneğin çalışmalarına verilen desteğin sürdürülmesi,

– Şair ve Gazeteci Zeynel Beksaç’ın çıkardığı TÜRKÇEM Dergisi 200’üncü sayısına doğru ilerlerken, derneğe çok yönlü desteğin verilmesi,

-Kosova’da Türkçe medya, STK, kültür-sanat ve eğitim camiasının geçtiği sıkıntılı süreçten ve bu sahalarda duyulan her türlü ihtiyaca yardım yapılması,

-Prof. Dr. Nimetullah Hafız ve Prof. Dr. Tacida Hafız hocaların çıkardığı Avrupa’nın tek Türkçe Türkoloji dergisi “BALTAM Türklük Bilgisi” Dergisi ve Uluslararası Güneydoğu Avrupa Türkoloji Sempozyumlarına destek verilmesinin sürdürülmesi,

-Bölgede yaşayan Osmanlı ve Türk kültürünün korunması, sahiplenilmesi, yaşatılması,

-Kosova Türkleri ve Boşnaklarına, Türkiye’de yükseköğrenim görebilmek için sağlanan burs olanağı ve YTB burs kontenjan sayısının artırılması,

-Kosova’da bir Türk üniversitesinin kurulmasının Kosova Türklerinin yüz yıllık hayalinin gerçekleşmesi anlamına gelir. Bu konuya önem verilmeli,

-Yunus Emre Merkezleri dışında, Arnavutlar, Boşnaklar ve Goralılar tarafından ilgi görülen bölgelerde Türkçe kurslarının genişletilerek uzun vadeli olarak devam etmesi,

-Kosova (Prizren) Türk Tiyatrosu’nun profesyonelleştirilmesi yönünde T.C. Kültür Bakanlığı ve T.C. Devlet Tiyatroları tarafından kendilerine destek sunulması,

-Mehmet Akif Ersoy’un baba diyarı İpek’te Türkçe geleneğini ve Türkçe radyo yayınlarını sürdürmeye çalışan İpek Radyosu’na gerekli maddi ve kurumsal desteğin Türk yetkililerce desteklenmeye devam etmesi,


-Türk diline ve müziğine artan ilgiyle birlikte Prizren’in Jupa yöresinde yaşayan Boşnakların tek radyosu olan “Radyo Astra”da Türkçe radyo yayınlarının başlatabilmesi için Türkiye kurumlarından maddi ve manevi desteğin verilmesi,

-Kosova Türklerinin haftalık bir gazeteye, 24 saatlik Türkçe yayın yapan bir radyoya sahip olması elzem sayılmaktadır;

-Bununla birlikte Kosova Türklerinin, T.C. çifte vatandaşlık beklentisi sürmektedir. Ayrıca T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından Balkan Türklerine sağlanan T.C. hastanelerinde tedavi imkânının devam ettirilmesi hayati önem arz etmektedir;

-Son olarak, Kosova’da TİKA, Yunus Emre Merkezleri ve Türkiye’nin ilgili kuruluşları ciddi bir şekilde Kosova Türk halkına maddi ve manevi desteklerinin artırılması gerekmektedir, bu destekler kültür, eğitim, sosyal ve STK konularıyla kıstalanmamalıdır.

Previous articleKERKÜK-DAKUK SALDIRILARI ve MEZHEP TEHLİKESİ
Next articleTürkmen Siyasi Partileri Üzerine…
Dr. ŞEMSETTİN KÜZECİ Araştırmacı, eğitimci, gazeteci, şair, yazar Şemsettin Küzeci; 1965 yılında Kerkük’te doğdu. 1989 yılında Musul Üniversitesinden mezun oldu. 5 Yıl Kerkük’te lise öğretmenliği yaptı (1992-1996). Kerkük Televizyonu, Bağdat Türkmence radyosunda “gençlik ve spor” programları hazırlayıp sundu (1992-1995). Yazılarını Bağdat’ta Türkçe yayınlanan “Yurt” gazetesi, “Kardeşlik ve Birlik Sesi” dergilerinde yayınladı. 1993 yılında Irak rejimi tarafından tutuklandı. Üç ay Tikrit muhaberatında kaldıktan sonra serbest bırakıldı. 2015 yılında Musalla Lisesinde Lise öğretmeni olarak çalıştığı mesleğinde kendi isteği üzerinde Kerkük’te emekliye ayrıldı. 1996 yılında siyasi nedenlerden dolayı Irak’ı terk ederek Türkiye’ye yerleşti. 1999 yılında Irak Türkmen Cephesi Türkiye temsilciliğinde Basın Yayın ve Enformasyon Şube Müdürü olarak çalıştı (1999-2003). Kerkük Gazetesi'nin Türkiye temsilciliği ve Türkmeneli TV’de muhabir, programcılığı ve haber müdürü olarak çalıştı (2005-2009). 2008 yılında “Irak Basın Tarihi” üzerine Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo TV ve Sinema bölümünde “Osmanlı’dan Günümüze Irak’ta Basın Tarihi” konulu yüksek lisansını ve 2010 yılında Hollanda'da Global Lahey Üniversitesinde “Irak Televizyonları” üzerine doktorasını yaptı. 2009-2019 yılları arasında Türkmeneli Vakfı Kültür Merkezi'nde Basın ve Kültür Müdürü, 4 Şubat 2019 ile 14 Temmuz 2020 tarihleri arasında (ORSAM) Ortadoğu Araştırmaları Merkezi’nde Türkmen ve Medya uzmanı olarak görev yaptı. 16 Temmuz 2020 tarihinden beri Türkmeneli Vakfı Başkanlığından basın danışmanı olarak görev yapmaktadır. Sürekli basın kartı sahibi olan Küzeci, aynı zamanda Kerkük Gazetesi genel yayın yönetmeni ve Türkiye temsilcisi görevini sürdürmektedir. 2020 yılından beri Türkiye Yazarlar Birliği Ankara Şb. Yönetim kurlu üyesidir. Irak Türklerini; Türkiye, Türk dünyası ve uluslararası faaliyetlerinde gerçekleşen onlarca kongre, kurultay, konferans, bilgi şöleni ve toplantılarda temsil etti. 400’ye yakın uluslararası hizmet, takdir, teşekkür, onur belgesi, plaket ve ödül almıştır. 2006’da Irak, Azerbaycan ve Türkiye ile ilgili yapmış olduğu ilmî ve edebî çalışmalarından dolayı, Azerbaycan’da VEKTOR Uluslararası İlim Merkezi tarafından kendisine “Fahrî Doktora” Payesi verildi. 2022 yılında da Türk Dünyası Akademisi tarafından kendisine “Fahri Profesörlük” Unvanı verildi. Küzeci’nin bazı eserleri ve yazıları Arapça, Azerbaycan Türkçesi, İngilizce ve Rus, Özbek, Kazak dillerine tercüme edilmiştir. Basılmış 60 adet eserinden bazıları; Suçum Türk Olmaktır, Kerkük şairleri, Irak Basın Tarihi, Türkmeneli Edebiyatı, İçimizdeki Kerkük, Kerkük Soykırımları, Kerkük’ün Mili Şairi Mehmet İzzet Hattat, Kerkük’ün Efsane Sesi Abdülvahit Küzeci, Nevruz Çiçekleri (Türk Dünyası Kadın Şairleri), Ortadoğu’da Türk Katliamları, Sinan Sait, Türkmen Milli Takımı, Şehit Hüseyin Demirci (Tembel Abbas), Sarmaşık Duygular, Osmanlıdan Günümüze Irak’ta Türkçe Dergiler, Kerkük’ten Azerbaycan’a, Horyatlarım, Kerkük Katliamı, Telaferli Felekoğlu, Kerkük’ten Sesleniş, İçimizdeki Kerkük, Telafer Şairleri… İletişim: www.skuzeci.com skuzeci@gmail.com (+90) 533 255 26 60