Kazakistan’da yeni yıl yerine “Nevruz” kutlaması önerisi

Kazakistan Senatosu’nda, ülke çapındaki etkinliklerde yeni yıl kutlaması yerine baharın gelişini müjdeleyen ve Türk dünyasında önemli bir yeri olan Nevruz’un kutlanması önerildi.

Kazakistan Senatosu Genel Kurulunda bugün yeni bir önerge gündem oldu.

Senato’nun 18 Ocak 2024 tarihinde gerçekleştirdiği toplantıda, Kazakistan Milletvekili Ali Bektayev, “yılbaşı” yerine Nevruz’un kutlanmasını önerdi.

Milletvekili Bektayev toplantıda, bağımsız Kazakistan’daki yeni yıl kutlamalarında ve etkinliklerde savurganlığın hakim olduğunu belirterek, “Yeni Yıl kutlamalarının her yıl daha karmaşık hale geldiği, basit bir aile tatilinden büyük ölçekli bir maddi etkinliğe dönüştüğü bir sır değil. Büyük şehirlerde, bölgelerde, ilçelerde ve merkezlerde kurulan dev Noel ağaçları, buzdan kentler, havai fişekler devlet hazinesine büyük yük bindirirken, atılan havai fişeklerin de korkuya ve maddi hasara neden oluyor.Yılbaşı hediyesi arayan insanlardan AVM’lere giremiyoruz. Ve fiyatları hızla artan çocuk oyuncaklarının büyük çoğunluğunun yurtdışından geldiğini, yabancı gelenekleri, yaşam tarzını teşvik ettiğini çok iyi biliyoruz. Yılbaşı etkinliklerinde israfın hakim olduğu açıktır” ifadelerini kullandı.

Yeni bir yıl kutlamak için özel bir ideolojik ve sosyal temel oluşturmanın zamanının geldiğini belirterek Nevruz bayramının ısrafa ve savurganlığa karşı bir geleneğe sahip olduğunu vurgulayan Bektayev Yılbaşı kutlamaları yerine Nevruz bayramı kutlamaları düzenleme önerisinde bulundu.

QHA