NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana ilk büyük tatbikatını gelecek hafta başlatacak

İttifakın en üst komutanı General Chris Cavoli, tatbikatın yaklaşık 90,000 personelin katılacağını ve NATO’nun bölgesel savunma planlarını uygulama pratiği yapılacağını belirtti.

Deniz Nakip

Cavoli, perşembe günü yaptığı açıklamada tatbikatın NATO’nun bölgesel planlarını pratiğe dökme amacını taşıdığını belirtti. Bu planların, ittifakın olası bir Rus saldırısına nasıl yanıt vereceğini ayrıntılı bir şekilde içerdiğini, ittifakın son on yılda oluşturduğu ilk savunma planları olduğu ifade edildi.

NATO, açıklamasında Rusya’yı adlandırmamış olsa da, en üst stratejik belgesi Moskova’yı üye ülkeler için en önemli ve doğrudan tehdit olarak tanımlıyor.

Tatbikatlar hakkında “yakın düşmanla olan çatışma senaryosunu simüle edecek” şekilde açıklamalarda bulunan Cavoli, Brüksel’de ulusal savunma şeflerinin iki günlük toplantısının ardından basın mensuplarına açıklama yaptı.

“Steadfast Defender” olarak adlandırılan bu tatbikatının ikinci bölümünde, NATO’nun hızlı tepki gücünün Polonya’ya sevk edilmesine odaklanılacak. Tatbikatın Mayıs sonuna kadar sürmesi bekleniyor.