Türkmeneli Partisi Başkanı Sarıkahya, Partinin 30. Kuruluşunda önemli açıklama yaptı

Türkmeneli Partisi, kuruluşunun 30. Yılında siyasetin çekim merkezi oldu. Türkmeneli Partisi Genel Başkanı Riyaz Sarıkahya partisinin kuruluş yıldönümünde bir değerlendirme yaparak, “16 Ocak 1994, Türkmen tarihinde parlak bir dönemeç olarak kalacaktır” dedi.

Başkan Sarıkahya konuşmasında,” Tarihte önemli dönemeçler ve parlak sayfalar vardır; milletlerin yaşamında ise yüksek anlamlar içeren ışıldayan dönemler bulunur.

Yeni nesiller İslami, milli ve insani değerlerin tüm anlamlarını, bu parlak dönemlerden ilham alarak öğrenirler. Tüm göstergeler, ülkenin yönetiminde özerkliğe inanan bir parti kurma olasılığını uygun kıldı. Çünkü 16 Ocak 1994 tarihinde, Irak’ın Erbil şehrinde Türkmen siyasi tarihinde önemli bir dönemeç olan ilk siyasi kurultay düzenlendi ve Türkmeneli Partisi’nin kuruluşunu ilan etti.

Bu parti, devrik diktatörlük rejimine karşı bir sivil muhalefet olarak ortaya çıktı, bu da Türkmen siyasi hareketinin gerçek başlangıcı oldu. Bu gelişme, Türkmen mücadelecilerin liderlik ettiği siyasi proje için gerçek bir başlangıçtı.

Otuz yılın geçişiyle, parti zengin, özveri dolu, aktif ve toplumsal, siyasi alanda birçok başarıya imza atan bir deneyim elde etti.

Parti, hala Türkmen halkının değerleri, ilkeleri ve milli hassasiyetlerine sadık bir şekilde faaliyet gösteren ve bu değerleri koruyan bir aktör olarak varlığını sürdürmektedir.

Türkmeneli Partisi, demokrasi ve özgürlüğe inanan Irak siyasi partileriyle işbirliği yapma ve çalışma çabalarına devam etmektedir. Aynı zamanda, Türkmen hareketini canlandırmak ve toplumun sorunlarını ve konularını dünya halklarına iletmek için her zaman çalışmaktadır.

Türkmen halkına, anayasal ve siyasi kazanımlar elde etmenin yanı sıra, özellikle Kerkük Federe Bölgesi projesi, Telafer ve Tuzhurmatu illerinin kurulması gibi gelişmiş bir vizyon ve strateji sunmuştur. Ayrıca, Irak halkının doğal kaynaklardan, özellikle petrol ve gazdan adil bir şekilde yararlanmasını talep etmiştir. Türkmeneli Partisi; Ayrımcılığı reddetme, aşırıcılık ve terörle mücadele etme, tüm bu tehditlere karşı hoşgörü ve barışçıl bir birlik ilkesini benimseme konusundaki kararlılığı ile bilinmektedir.

Ayrıca, Kerkük bölgesinin özerkliği konusunda proaktif bir rol oynamıştır ve Telafer ve Tuzhurmatu illerinin kurulması taleplerini dile getirmiştir. Irak ve özellikle Türkmen bölgelerinin yönetimi için gelişmiş bir yönetim vizyonu ve stratejisi sunmuştur. Genel olarak Irak, özel olarak Türkmen halkının hizmetine yönelik birçok projeyi hayata geçirmiştir.

Bugün, parti kurma sürecinde iz bırakan ve büyük çaba harcayan, kutsal ve temiz kanlarıyla mücadele ve direniş destanı yazan kahraman şehitlerimizi minnetle anmaktayız. Onlar, canlarını tereddütsüz bir şekilde feda ederek, Türkmen halkının boyun eğmesini ve aşağılanmasını reddeden Türkmenlerin özgür sesini temsil ettiler. Bu kahramanlar arasında, partinin genel sekreteri şehit Muhammed Raşid Tuzlu ve dikta rejimin şehit ettiği diğer idealist gençler bulunmaktadır.

Milli değerlerimize bağlı ve şehitlerimizin çizdiği yoldan bir milimetre sapmamak konusunda kararlı olduğumuza dair halkımıza taahhütte bulunuyoruz” dedi.