Skip to content
28 Nisan 2026
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

Özgür Basın, Özgür Toplum

Sosyal medya hesaplarımız

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Primary Menu
  • HABERLER
    • Akademik Makaleler
    • Arapça
    • Azerbaycan
    • Basın
    • Dünya
    • Editörden
    • İngilizce
    • Kitap
    • Kültür – Sanat
    • Türkiye
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim
  • Home
  • Akademik Makaleler
  • Kazakistan Anayasasındaki Dil Düzenlemesi Üzerine
  • Akademik Makaleler

Kazakistan Anayasasındaki Dil Düzenlemesi Üzerine

Kerkük Gazetesi 4 Mart 2026
Görsel (1)

Kazakistan Anayasasındaki Dil Düzenlemesi Üzerine

Ahmet SAĞLAM

Kazakistan’ın yeni Anayasa taslağındaki kelime değişikliği önerisi ne anlama geliyor?

2026 yılının başında Kazakistan’daki yeni Anayasa taslağı kamuoyunda ve uluslararası medyada geniş yankı uyandırdı. Tartışmaların odağında ise tek bir ifade değişikliği yer aldı: mevcut Anayasa’da Rusçanın devlet kurumlarında Kazakça ile “eşit olarak” kullanıldığı belirtilirken, yeni taslakta bu ifade “Kazakça ile birlikte” şeklinde düzenleneceği paylaşıldı. Yapılması planlanan bu değişiklik bazı çevreler tarafından “Rusçanın statüsünün düşürülmesi” olarak yorumlandı. Peki gerçekten öyle mi?

Öncelikle hukuki çerçeveyi netleştirmek gerekir. Mevcut Anayasa’da Kazakistan’da devlet dilinin Kazakça olduğu, Rusçanın ise resmi olarak Kazakça ile eşit düzeyde kullanıldığı belirtilmektedir. Bu bağlamda Rusça devlet kurumlarında ve yerel yönetimlerde resmi olarak kullanılan bir dildir. Rusçanın bu kullanım statüsünün, yeni taslakta da korunduğu görülmektedir. Değişen şeyin, Rusçanın kullanımını tanımlayan kelimenin değişimi olarak okunmaktadır; normun özü değil. Keza Kazak yetkililer ve anayasa hukukçuları, yapılan düzenlemenin teknik ve terminolojik bir uyum olduğunu, Rusçanın fiili kullanım alanını ortadan kaldırmadığını açıkça ifade etmektedir.

Ancak meseleyi yalnızca hukuki değil, sembolik bir boyuta da ele almak gerekir. Ulus-devlet inşasında devlet dili, egemenliğin ve tarihsel kimliğin temel unsurlarından biridir. Kazakistan bağımsızlığını kazandığından bu yana Kazakçanın kamusal hayattaki konumunu güçlendirmeyi stratejik bir hedef olarak belirlediği görülmektedir. Bu da devlet olmanın en doğal ve tabi bir sonucudur. Bugün demografik veriler de bu süreci desteklemektedir: Ülke nüfusunun ezici çoğunluğu Kazaklardan oluşmaktadır ve Kazakçanın kullanım alanı doğal biçimde genişlemektedir. Bu durum herhangi bir dışlayıcı politikanın değil, tarihsel ve toplumsal dönüşümün sonucudur.

Rusya’daki bazı medya organları ve yorumcular ise söz konusu değişikliği “örtülü bir statü kaybı” olarak değerlendirdiği görülmektedir. Hatta bunun Moskova-Astana ilişkilerini olumsuz etkileyebileceğini ileri sürmektedirler. Ancak anayasada değişikliğindeki önerilen kısım dikkatli bir şekilde okunduğunda, Rusçanın kullanımının yasaklanmadığını, aksine resmi çerçevede varlığını sürdürdüğünü göstermektedir. Uluslararası hukuk açısından da bir devletin kendi anayasal terminolojisini belirlemesi egemenlik hakkının doğal bir sonucudur.

Kazakistan’da Rusça uzun yıllar boyunca önemli bir iletişim dili olduğu görülmektedir. Bugün de şehir yaşamında, ticarette, medyada ve kamu yönetiminde aktif biçimde kullanılmaktadır. Bu durumun Kazak yetkililer tarafında da göz ardı edilmediği yapılan açıklamalarda vurgulanmaktadır. Yeni düzenlemenin Rusçayı kamusal hayattan çıkarmadığı; sadece Kazakçanın devlet dili olarak merkezi konumunu daha açık bir biçimde ortaya koyduğu görülmektedir.

Keza uluslararası örnekler incelendiğinde devletlerdeki çift resmi dil uygulamasının her zaman toplumsal birliği garanti etmediği de birçok örnekte görülmüştür. Ulus-devlet modelinde ortak bir devlet dili, siyasal bütünlüğün ana unsurlarından biri olarak kabul edilir. Bu bağlamda Kazakistan’ın Kazakçayı anayasal düzeyde daha net konumlandırması, bağımsız bir devlet olarak kurumsal kimliğini güçlendirme yönünde atılmış doğal bir adımdır.

Sonuç olarak, Anayasa’daki kelime değişikliğini Rusçanın dışlanması şeklinde değerlendirmek isabetli değildir. Mevcut tablo, Rusçanın ülkede fiilen kullanılmasının devam edeceğini ve resmî kurumlarda yer almayı sürdüreceğini göstermektedir. Bununla birlikte, Kazakistan’ın anayasal düzeyde yalnızca Kazakçayı devlet dilinin merkezine yerleştirmesi ve bu şekilde tanımlaması Kazakistan’ın egemenlik hakkı çerçevesinde en doğal tercihidir.

Nitekim çok etnisiteli birçok devlet, kamusal birlik ve kurumsal bütünlük adına tek bir devlet dili benimsemektedir. Örneğin Rusya Federasyonu’nda çok sayıda etnik topluluk bulunmasına rağmen federal düzeyde tek devlet dili Rusçadır. Benzer şekilde Kazakistan da anayasal düzenini Kazakça merkezli olarak yapılandırmayı tercih edebilir. Bu da Kazakistan’ın en temel egemenlik hakkıdır.

Bu yaklaşım bir gerileme değil; devlet dilinin statüsünü açık, net ve tartışmasız biçimde tanımlama iradesidir. Egemen bir ulus-devlet olarak Kazakistan’ın Kazakçayı anayasal düzlemde daha belirgin şekilde konumlandırması, devlet kimliğinin ve anayasal netliğin güçlendirilmesi anlamına gelir. Nitekim Kazakistan’ın ismi dahi, bu coğrafyanın tarihsel ve siyasal öznesinin Kazak halkı ve Kazak dili olduğunu açık ve net bir şekilde ortaya koymaktadır.

/ Ankara / 22.02.2026 / www.saglamahmet.com

Paylaş:

Continue Reading

Previous: Ateş Çemberinde Akıl Arayışı
Next: Tahran’da hava savunma sistemleri faaliyete geçti, patlama sesleri duyuldu

Related Stories

0cdd0efe-fd9f-49ad-b1d8-305d5ac2b92a
  • Akademik Makaleler

Hukuk ve Ekonomi Adamı: Ali El-Zeydi Yeni Irak teknokratik bir yönetimle mi şekillenecek

Kerkük Gazetesi 28 Nisan 2026
Görsel
  • Akademik Makaleler

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in Antalya Mesajı ve “Dünya Beşten Büyüktür” Yaklaşımının Yükselişi

Kerkük Gazetesi 18 Nisan 2026
KERKÜKÜN GÜNESŞİ
  • Akademik Makaleler

Kərkük və ya çiçəklər kimi rəngli xəyallar

Kerkük Gazetesi 31 Mart 2026

Güncel Haberler

Hukuk ve Ekonomi Adamı: Ali El-Zeydi Yeni Irak teknokratik bir yönetimle mi şekillenecek 0cdd0efe-fd9f-49ad-b1d8-305d5ac2b92a 1

Hukuk ve Ekonomi Adamı: Ali El-Zeydi Yeni Irak teknokratik bir yönetimle mi şekillenecek

28 Nisan 2026
Irak hükümeti kurmakla Başbakanlık Görevive Ali El-Zeydi görevlendirildi 125574 2

Irak hükümeti kurmakla Başbakanlık Görevive Ali El-Zeydi görevlendirildi

28 Nisan 2026
Fenerbahçe’de Domenico Tedesco ve Devin Özek ile yollar ayrıldı thumbs_b_c_edd152be3b742b73993cd63e88279acc 3

Fenerbahçe’de Domenico Tedesco ve Devin Özek ile yollar ayrıldı

28 Nisan 2026
“Milli Kimlik ve Soydaşlık Mirası” Uluslararası Konferansı Ankara’da gerçekleşti _DSC1445 4

“Milli Kimlik ve Soydaşlık Mirası” Uluslararası Konferansı Ankara’da gerçekleşti

27 Nisan 2026
Kərkük: Tarixi Ədalətsizlik və Beynəlxalq Sorumluluq 0a475cc3-e609-4f23-ad39-96eac51616faff 5

Kərkük: Tarixi Ədalətsizlik və Beynəlxalq Sorumluluq

27 Nisan 2026

Editörden

8a680ac8-4ae7-4206-affa-f7b541cd7857
  • Azerbaycan
  • Editörden

Şemsettin Küzeci’nin Azerbaycan Kitaplarının imza günü

11 Ocak 2026
178386911_1925588547591950_2559509787806110237_n
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Haberler
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

Irak Türkmen Cephesi 26 Yaşında

24 Nisan 2021
ALTUNKÖPRÜ ŞEHİTLERİ (1)
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

30. Yılında Kerkük’te Altunköprü Katliamı

28 Mart 2021

Videolar

eed5bfac-185e-4361-a144-ea9eb702ee9d
  • Azerbaycan
  • Basın
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkmen Edebiyatı
  • Video
  • Videolar

Kerkük’ün Milli Yazarı Ata Terzibaşı’nın Hayatı Filim Oldu

26 Aralık 2024
demirel
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkiye
  • Türkmeneli
  • Videolar

20 önce Süleyman Demirel Irak Türkmen Öğretmenlerini kabul etmişti

23 Aralık 2020
indir
  • Basın
  • Haberler
  • Türkmen Basını
  • Türkmeneli
  • Videolar

Kerkük Gazetesi’nin YouTube kanalı açıldı

16 Kasım 2020

Foto Galeri

DSCI8493
  • Basın
  • Foto Galeri
  • Haberler

Türkmeneli TV’nin eski Teknik Müdürü Sacit Baydar Vefat etti

17 Ekim 2020
M ZİYA1
  • Foto Galeri
  • Kitap
  • Kütüphane

Mustafa Ziya’nin Küçük Not Defterinden Şiirler kitabı çıktı

20 Ocak 2020
1828866_620x410
  • Foto Galeri

ABD’li komutandan Münbiç’e ziyaret!

8 Şubat 2018
Facebook
kerkuk_turkuleri
Youtube

AMACIMIZ

Irak’taki Türkmenlerin gerçek anlamda varlıklarını, birlik ve beraberliklerini sağlamak; gazete yoluyla da sıkıntılarını, kültürlerini ve varlıklarını dünyaya tanıtmak ve Türk dünyası arasında bir köprü oluşturmaktır.

Bizi Takip Edin

Facebook Twitter Youtube Instagram
Menu
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim

  • HABERLER
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.