İsa Habibbeyli’nin Azerbaycan Edebiyatı (Merhaleler ve Simalar) kitabı
Şemsettin Küzeci
Azerbaycan’a sık sık gelip gittiğimde İsmini Nahcivan Üniversitesi Rektörü olarak geçiyordu. Kerkük Sevdalısı ve Kerkükşinas Profesör Gazanfer Paşayev hocam İsa Bey çok güzel anlatırdı. Hem orada akademisyen olan Türk dünyası sevdalısı Galibe Haciyeva’da İsa Bey hakkında değerli sözler duymak beni mutlu kılıyordu. Bakü’ye ziyaretlerimin Gazanfer Bey bana bir müjde verdi. “İsa Bey Irak Türkmenlerine her yıl 5 öğrenci burslu okutacağını” söyledi. Ben de 5 öğrenci adı istedi… Hem Gazanfer Beyi hem de beni çok sevindirmiştir. Ancak Irak ile Azerbaycan arasındaki denkli ve eğitim anlaşmalarının olmadığı ortaya çıkınca, iş askıya alındı. Bir de bir baktık İsa Bey Bakü’ye gelmiş AMEA- Edebiyat Enstitüsünün başına geçmiştir. Daha sonra da kısa adı AMED “Azerbaycan Milli Elmler Akademisi”nin başına geçti. Daha fazla sevindik. Gazanfer Beyle birkaç defa ziyaretine gittik, dostluğumuz ve işbirliğimiz bu şekilde devam etti.
2023 yılında AMEA-Folklor ve Edebiyat Enstitüleri ile işbirliği protokolü imzaladıktan sonra, muhteşem faaliyetlere imza attık. Azerbaycan’a 23-29 Eylül 2024 gidişimde kendisini ziyaret ettik. Bazı önemli konuları masaya yatırdıktan sonra Ankara’da Bengü yayınları arasında çıkan “Azerbaycan Edebiyatı” kitabını imzalı olarak takdim etmiştir. Biz de bu yazımızda bu kitabın tanıtımı le ilgili kısa kısa bilgiler sunmaya çalışacağız.
Akdemik İsa Habibbeyli’nin “Azerbaycan Edebiyatı (Merhaleler ve Simalar)” başlıklı bu değerli kitabı 2023 yılında Prof. Dr. Vüsale Musalı tarafından Türkçeye aktarılarak Ankara’da basılmıştır.
Kitabın editörü Pro Dr. Yavuz Akpınar kita ztelyıo: “Kitap’ta İsa Habibbeyli’nin Azerbaycan edebiyatı tarihinin dönemselleştirme konseptine ve inkişaf merhalelerine dair araştırması taktim edilmektedir. İlk kez İsa Habibbeyli tarafından hazırlanmış Azerbaycan edebiyatı tarihi dönemselleştirme konsepti ve belirlenmiş inkişaf merhaleleri Azerbaycan Milli Bilimler Akademisi Riyaset Hayetinin, AMBA Humanitar İlimler Bölümünün, Nizami Gencevî Edebiyat Enstitüsü’nün ve Uluslararası Türk Akademisi’nin (nur-Sultan) toplantısında müzakere edilmiştir”.
Bu eser, ülke edebiyat tarihlerini araştırmak isteyenler ve yazanlar için önemli bir temel yöntem ve örnek bir çalışma niteliğinde olup, ilmi ve akademik bir yol haritasıdır. Bu vesileyle çok değerli Akademik İsa Habibbeyli hocamıza teşekkür eder, gerçekten de bir şah eser olarak Türk dünyası kütüphanelerini zenginleştiren bir yapıttır…