Irak’ın petrol ihracatı Rusya’nın hakimiyetini tehdit ediyor.

Ocak ayında Irak’ın petrol ihracatı, Hindistan’ın ana petrol tedarikçisi olan Rusya’nın hakimiyetini tehdit ediyor.

Deniz Nakip

Rusya’nın Ocak ayında Hindistan’ın başlıca petrol tedarikçisi olarak sağladığı hakimiyeti, Irak’ın petrol ihracatı nedeniyle tehlikede.

Bloomberg’e göre, Irak’ın Hindistan’a olan petrol ihracatı, 22 Ocak’a kadar günlük 1.17 milyon varil seviyesine ulaştı. Bu rakam, Rusya’dan gelen neredeyse 1.09 milyon varil günlük tedariki geride bırakıyor.

Rusya, 2022’nin Ekim ayından beri Hindistan’ın en büyük petrol tedarikçisi olmuştu.

Hindistan’ın Petrol ve Doğal Gaz Bakanı Hardeep Singh, Ocak ayının başlarında Rus petrolünün Irak’ın ham petrolüne kıyasla fiyat avantajını kaybettiğini belirtmiş ve bu durumun Hint rafine şirketlerini ham petrol için alternatif kaynaklar aramaya yönlendirdiğini ifade etmişti.

Pazar tüccarlarına göre, Kızıldeniz’deki gemi taşımacılığındaki aksaklıklara ilişkin endişelerin, Yeni Delhi’nin Rusya’dan petrol ithalatında bir düşüşe neden olabileceği de düşünülüyor

Irak Petrol Bakanı Hayan Abdul-Ghani, geçen hafta ülkesinin petrol ihracatının Kızıldeniz’deki gemilere yönelik son saldırılardan etkilenmediğini belirtmiş ve Irak’ın petrol ihracatının yaklaşık %90’ının Asya’ya gittiğini ve bu nedenle Kızıldeniz’i geçmeye ihtiyaç duymadığını açıklamıştı.

Yemen’deki Husi saldırıları, Kızıldeniz’deki gemilere yönelik birçok saldırıyı zorlamış ve birçok şirketi Kızıldeniz’i terk edip Afrika’nın Güney ucu olan Cape of Good Hope rotasından geçmeye zorlamış, bu da ticaret süresini ve maliyetlerini arttırmıştı