Irak Şii partileri, Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr’ın seçimleri boykot etmemek için sunduğu şartlara yanıt vermek amacıyla, son üç gün içinde görüşmelerini yoğunlaştırdılar.
Şarku’l Avsat’ın çarşamba günü edindiği bilgilere göre Sadr, seçim yarışına geri döndüğünü duyurmak için iki şart öne sürüyor: Tarihin kararlaştırılan bir bildiriyle ertelenmesi ve ‘silahlı kaçak’ grupların kınanması.
Üst düzey siyasi kaynaklar, Şii kesimindeki anlaşmazlığa ve buna dayalı olarak seçimlere ilişkin çıkan endişelere dikkat çektiler. Görüşmelerde Sadr’ın tavrına karşı yürütülecek stratejileri tartıştılar. Seçimlerin ekim ayında yapılmasını ana güçler kararın Şii güçler tarafından kabul edilmesi şartıyla ertelemeye kapı araladılar. Toplantılardan birine katılan temsilciler, Sadr’ın seçimleri başka bir tarihe erteleme şartı konusunda katılımcıları bilgilendirdiler.
Kaynaklar, eski Başbakan Nuri el-Maliki liderliğindeki Kanun Devleti Koalisyonu’nun ve Asaib Ehli’l Hak’ın Sadr’ın şartlarını kabul etmediğini ve komisyon tarafından belirlenen tarihe doğru ilerlediklerini kaydetti.
Ancak diğer Şii ortakların Sadr’ın seçimlere katılmamasının siyasi yansımalarının kendilerini etkilemesinden çekinmeleri nedeniyle Sadr’a baskı yapmaya ve ikna etmeye çalışıyorlar.
Siyasi gruplar, Haşdi Şabi Konseyi’nin seçmenler ve adaylar için güvenli bir ortam sağlayabileceğini belirterek güvenlik endişelerine yanıt vermeye çalıştılar. Ancak Sadr Hareketi lideriyle yaşanan kriz, güvenlik sorunundan çok daha derin. Sadr’ın ofisine yakın kaynaklar, seçim sürecinde merkezi siyasi güçlerin olamaması nedeniyle silahlı grupların bir sonraki hükümeti kontrol etmek için seçim tarihine sadık kaldığı görüşündeler.
Şii partilerin toplantılarında ‘erteleme seçeneğinin önümüzdeki günlerde masaya görüşüleceği ve bu konuda alınacak kararın Şii mutabakatına bağlı olduğu’ sonucuna varıldı.
Boykot edenler, Cumhurbaşkanı Berham Salih’in seçimlerin zamanında yapılmasıyla ilgili endişeleri ele alan kapsayıcı ulusal diyalog çağrısı yapmasının ardından harekete geçtiler.
Muharrem Ayı’nın 10’uncu günü vesilesiyle devlet televizyonunda yayınlanan konuşmasında seçim sürecini çevreleyen sıkıntıların hafife alınmaması uyarısında bulunan Cumhurbaşkanı Salih, “Iraklıları rahatlatmak ve boşlukları kapatmak için bu konudaki endişeleri ulusal diyalog yoluyla çözmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.
Ancak üst düzey siyasi kaynaklar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, seçimlerle ilgili partizan tartışmalara karışmıyor. Bununla birlikte, seçimleri zamanında ve tüm aktörleri tatmin edecek elverişli bir atmosferde gerçekleştirmek istiyor” açıklamalarında bulundular.
Başbakan Kazımi’nin seçimi boykot edenleri geri dönmeye ikna etmek için oluşturduğu ekibin bir üyesi, Cumhurbaşkanı’nın çağrısının, seçimlerin zamanında yapılmasına itiraz eden siyasi aktörlere güvence verme çabalarıyla aynı doğrultuda olduğunu aktardı.