Irak Dürüstlük Komisyonu Çalışmalara Devam Ediyor

Ülkedeki yolsuzluğa karşı kurulan Irak Dürüstlük Komisyonu, Bağdat’ın kuzeybatısında bulunan Kadhimiya şehrinde eski bir hükümet yetkilisinin eşi tarafından el konulan milyarlarca dolar değerindeki mülkün geri alınarak devlet mülkiyetine girdiğini açıkladı.

Komisyon yaptığı açıklamada, “Sürdürülen takiple Bağdat Temyiz Mahkemesi, 12 bin 642 metrekarelik mülkün bir önceki hükümetteki üst düzey bir memurun eşinden alınmasına ve Bağdat Belediyesi adına yeniden kaydedilmesine karar verdi” ifadeleri yer aldı.

Muhammed el-Cevâd ve Musa el-Kâzım türbelerinin bulunduğu Kadhimiya, metrekare fiyatı 10 dolara kadar yükselen fiyatıyla en pahalı bölgelerden.

Siyasi kaynaklar AFP’ye yaptığı açıklamada, “Yetkili Haydar el-İbadi hükümetinde başbakan yardımcısı olmayı amaçlıyordu. Devlet mülkünü istila dosyası, yönetimdeki partilerin çoğunun kamu arazileri ve mülkiyetini işletmesi nedeniyle ardışık hükümetlerde dondurulan en önemli dosyalardan biri” diye konuştu.

Uluslararası Şeffaflık Örgütü’ne göre Irak, dünyanın en yozlaşmış 12’nci ülkesi. 176 ülkenin katıldığı listede 166. sırada yer alıyor. Iraklılar, milyar dolarlık yatırımlara rağmen yıllardır ülkeyi harap eden ve temel yapısını ortadan kaldıran bu mali sorumsuzluğu kınıyor.