Hocavend’in Edilli köyünde toplu mezar bulundu

Toplu mezar, Azerbaycan Cumhuriyeti Esir, Kayıp ve Rehineler Devlet Komisyonu Çalışma Grubu tarafından toplanan ifadeler ve materyaller temelinde belirlendi.
Çalışma grubunun üyesi Zaur Ismayilov, Trend’e yaptığı açıklamada, soruşturmanın kurtarılmış Ağdam, Fuzuli, Hocavend ve Şuşa kentleri çevresinde benzer mezarlıklar olduğunu söyledi.


“Bu toplu mezarlardan birisi Hocavend’in Edilli köyünde. Tanıkların ifadelerine göre mezarı bulmak mümkün. Ön bilgilere göre 15-20 kişinin kalıntılarının orada olduğu tahmin ediliyor.
Devlet Komisyonu’nun bazı toplu mezarlar hakkında bilgisi var. GPRS koordinatları belirlendi. Orada gömülü olan kişilerin sayısı belirlendi. Yavaş yavaş, alanlar mayınlardan temizlendiğinde toplu mezarlar da birer birer açılacak” dedi.
Zaur Ismayilov, Fuzuli ilçesine bağlı Seyidahmedli köyünde eski “Kolhoz İdaresi” bölgesinde 10’dan fazla Azerbaycanlının gömülü olduğu toplu mezarlar hakkında ellerinde bilgi bulunduğunu söyledi. Alana mayınlar döşendiği için henüz araştırma yapmak mümkün değil.
Aynı zamanda yaancı basın mensupları, Hocavend ili Edilli köyünde bulunan toplu mezarı ziyaret ettiler.
Heyetin 12 ülkeden 26 medya temsilcisinden oluştuğu belirtildi.
Yabancı gazeteciler açılan toplu mezarlığı incelediler. Bir zamanlar bu köyde Ermeniler tarafından rehin tutulan Fuzuli Şemsi Şıhaliyev, mezarlık hakkında onlara bilgi verdi.
1993 yılında Bakü’de doktor olarak çalışırken Ermenilerin köylere saldırdığını duyduğunu ve ailesine yardıma geldiğini söyleyen Şıhaliyev Ağustos ayında Ermeni askerleri tarafından rehin alındığını vurguladı. Edilli köyünde 48 gün rehin tutulan Şıhaliyev’e göre, Ermeni ordusu çatışmalarda öldürülen sivillerin cesetlerini köylere getirip köylerde kazılmış kuyulara dökerek gömdüler.
Birinci Karabağ Savaşı sırasında Edilli köyünde Ermeniler tarafından rehin alınan kişilerin bu mezarlığa defnedildiği bildiriliyor.
Öte yandan Azerbaycan Cumhurbaşkanı Yardımcısı, Cumhurbaşkanlığı İdaresi Dış Politika Dairesi Başkanı Hikmet Hacıyev, Twitter’da Edilli köyünde bulunan toplu mezarla ilgili bir paylaşım yaparak Edilli köyünün Ermenilerce Azerbaycanlı esirlerin işkence gördüğü bir kamp olarak kullanıldığını hatırlattı. Hacıyev konuyla alakalı ‘‘Görgü tanıklarının anlattıklarına göre, Edilli, Ermeni kuvvetleri tarafından Azerbaycanlı savaş esirleri ve esir alınan siviller için bir toplama/işkence kampı olarak kullanıldı. Birinci Karabağ savaşından bu yana 4 bin Azerbaycanlı hala kayıp” dedi.