Skip to content
5 Ekim 2025
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

Sosyal medya hesaplarımız

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Primary Menu
  • HABERLER
    • Akademik Makaleler
    • Arapça
    • Azerbaycan
    • Basın
    • Dünya
    • Editörden
    • İngilizce
    • Kitap
    • Kültür – Sanat
    • Türkiye
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim
  • Home
  • Kültür - Sanat
  • Elçin’in, On İlden Sonra Hikâyeleri
  • Azerbaycan
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Eserler
  • Kitap
  • Kitap Oku
  • Kültür - Sanat
  • Türk Dünyası
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

Elçin’in, On İlden Sonra Hikâyeleri

Dr. Şemsettin Küzeci 3 Ocak 2015
ELÇİN. ON YIL SONRA HİKAYELER

Elçin’in, On İlden Sonra Hikâyeleri

Şemsettin Küzeci

Azerbaycan’ın ünlü hikayeci Elçin Efendiyev[1]’in “on yıl sonra Hikayeleri” başlıklı eserini Abdüllatif Benderoğlu tarafından toplanarak ve eski harflerle Irak Tanıtma ve Kültür Bakanlığı, Türkmen Kültür Müdürlüğünün 140. No’lu yayını olarak 1996 yılında Bağdat’ta yayınlandı. Kitabın hazırlayan ve önsözünü yazan Benderoğlu kitap hakkında şöyle ifade ediyor: “Elçin’in yazdığı hikâye ve romanlarında halk deyimlerinden, atalar sözünden, Azerbaycan Halk destanlarından yararlanan yazar, kurduğu diyaloglarında her nesneyi yerli yerinde kullanmayı en güzel bir biçimde başarır. Elçin, hele genç yaştayken yazdığı hikayeleriyle büyük şöhret kazandı. Bu hikayelerin bir bölümü çeşitli dillere çevrildi. Bizim görüşümüze göre, Azerbaycan romancılığının çağdaşlık temeli Elçin’in hikâye ve romanlarıyla daha fazla sağlanmıştı. O’nun hikâye ve romanları okurun karşısında yeni bir dünyayı getirir. Yeni düşünce genişliğini sergiler. İyimserliğin ufukların iyi insanlar için kurulması gerekli olan geniş bir dünyaya bağlanır. Yazarın kahramanlarının davranışları, mantığa uygun, akla sığan, gerçekle ters düşmeyen, bayağılıktan uzak, ibret verici ve öğreticidir”.

Elçin Efendiyev’in kitabında; öndeyiş, Benderoğlu daha sonra hikayeleri sırasıyla: Değişme, Kıtar, Pikosu latur 1968, on yıldan sonra, Talvar, Babilon nağılı, Hotil Bristol gibi hikayeler yer almaktadır. Kitabın son bölümünde de sözlük bölümü olarak koyulmuştur.

[1] Azerbaycan edebiyatının önde gelen isimlerinden olan Elçin, 13 Mayıs 1943’te Bakü’de doğdu. Tam adı Elçin İlyasoğlu Efendiyev olan yazarın babası ünlü hikayeci, romancı ve tiyatrocu İlyas Efendiyev’dir. Orta tahsilini Bakü’de yapan Elçin, Azerbaycan Devlet Üniversitesi’nin dil ve edebiyat fakültesinde öğrenim gördü (1960-1965). Yeteneği ve azmiyle öne çıkan Elçin, Azerbaycan İlimler Akademisi Nizami Dil ve Edebiyat Enstitüsüne asistan kabul edildi (1965-1969). Bu enstitünün nazariye şubesinde araştırıcı (1969-1972) ve baş araştırıcı (1972-1975) oldu. Azerbaycan Yazıcılar İttifakı’nın idare heyeti sekreterliğinde bulundu (1975). 1968’de Sovyetler Birliği Yazıcılar ittifakına üye kabul edildi. 1970’te Azerbaycan Bedii Nesri Edebi Tenkitte adlı tez çalışmasıyla filoloji doktoru oldu. (Elçin 1994: 9-10) Siyasi hayata da atılan Elçin milletvekilliğinin ardından 1993’ten beri Azerbaycan hükümetinde başbakan yardımcısı olarak çalışmaktadır.

İlk eserleriyle 1960’lı yıllarda edebiyat sahasına girmiş olan Elçin, yalnız Azerbaycan’da değil bütün eski Sovyet birliğinde edebiyat ve tenkit camiasının dikkat merkezinde olmuştur. Özellikle Mahmut ile Meryem, Ak Deve, Ölüm hükmü romanları ve birçok hikayesi devrin eleştirmen ve edebiyat bilimcileri tarafından tüm Sovyet nesrinde ciddi edebi-estetik olay olarak değerlendirilmiştir.

Elçin makale ve hikayeleriyle birçok ödüller kazandı. 1973’te Drujba Naradov dergisinin en iyi makale ödülünü, 1982’de Sovyetler Birliği Yazıcılar İttifakı’nın en iyi hikâye ödülünü yine aynı hikayeyle Nedelya haftalık gazetesinin 1982 en iyi hikâye ödülünü, Literaturnaya Gazeta’nın 1983 en iyi hikâye ödülünü, Smena dergisinin 1977 (Çardak hikâyesiyle) ve 1984 en iyi hikâye ödüllerini kazanmıştır.

Elçin eserlerinde bir taraftan sert bir realizm ile toplumdaki aksaklıkları göstermiş bir yandan ince bir romantizmle insani duyguları başarılı bir şekilde aktarmıştır. Onun üslubunun bir özelliği psikolojik derinliklere ulaşma becerisi ile yarattığı kahramanlarının yaşadıklarını oldukça gerçekçi bir bakış açısına bürümesidir. Elçin’in eserleri bir çok yabancı dile Rusça, İngilizce, Fransızca, Almanca, Çince, Arapça, Farsça, Macarca, Çekce, Bulgarca, Romence, Ukraynaca, Gürcüce ve diğer dillere çevrilmiştir. Türkiye’de ise Elçin’in roman ve hikayeleri defalarca basılmıştır.

Paylaş:

Continue Reading

Previous: Kerkükname
Next: Nebi Hazri’nin Seçilmiş Şiirleri

Related Stories

56da7bb7-e5b7-46a9-aa46-4de8f8626e6c
  • Kültür - Sanat

Pazar’dan Pazar’a Gülhan Gürbüz’den ” Dikenin Bana Kalmış” Şiiri

Kerkük Gazetesi 21 Eylül 2025
Kırgızistan Makale
  • Haberler

Türkiye ile Kırgızistan’ın Stratejik Ortaklığı ve Kırgızistan’ın Bölgesel Konumu

Kerkük Gazetesi 19 Eylül 2025
ff
  • Azerbaycan

Dahi Azərbaycan Alimi Mustafa Bəy Topçubaşovun Elmi Və İctimai Fəaliyyətinin Biblioqrafiyalaşdirilmasi

Kerkük Gazetesi 15 Eylül 2025

Güncel Haberler

Yaklaşan parlamento seçimleri öncesi ITC Genel Başkanı Mehmet Seman Ağa, BITC listesi adaylarının katıldığı toplantı yaptı 556836328-1291901079616304-6743727550085249539-n-1024xauto 1

Yaklaşan parlamento seçimleri öncesi ITC Genel Başkanı Mehmet Seman Ağa, BITC listesi adaylarının katıldığı toplantı yaptı

30 Eylül 2025
Ali Bayatlı’nın kaleminden “İran ve ABD arasında Irak’ın Dengesi” reşid 2

Ali Bayatlı’nın kaleminden “İran ve ABD arasında Irak’ın Dengesi”

29 Eylül 2025
Gülhan Gürbüz’ün kaleminden “Aşka Çağırıyor Gözlerin” şiiri WhatsApp Image 2025-09-28 at 13.22.14 3

Gülhan Gürbüz’ün kaleminden “Aşka Çağırıyor Gözlerin” şiiri

28 Eylül 2025
Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan: Önceliğimiz Gazze’de ateşkes fidan 4

Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan: Önceliğimiz Gazze’de ateşkes

28 Eylül 2025
Ali Bayatlı’nın kaleminden “İsrail’in Kanlı Politikaları” neten 5

Ali Bayatlı’nın kaleminden “İsrail’in Kanlı Politikaları”

28 Eylül 2025

Editörden

178386911_1925588547591950_2559509787806110237_n
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Haberler
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

Irak Türkmen Cephesi 26 Yaşında

24 Nisan 2021
ALTUNKÖPRÜ ŞEHİTLERİ (1)
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

30. Yılında Kerkük’te Altunköprü Katliamı

28 Mart 2021
120594794_3362293387141128_9047910336164904962_n
  • Azerbaycan
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türk Dünyası
  • Yazarlar

Karabağ Bizimdir. Karabağ Azerbaycan’dır

18 Ekim 2020

Videolar

eed5bfac-185e-4361-a144-ea9eb702ee9d
  • Azerbaycan
  • Basın
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkmen Edebiyatı
  • Video
  • Videolar

Kerkük’ün Milli Yazarı Ata Terzibaşı’nın Hayatı Filim Oldu

26 Aralık 2024
demirel
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkiye
  • Türkmeneli
  • Videolar

20 önce Süleyman Demirel Irak Türkmen Öğretmenlerini kabul etmişti

23 Aralık 2020
indir
  • Basın
  • Haberler
  • Türkmen Basını
  • Türkmeneli
  • Videolar

Kerkük Gazetesi’nin YouTube kanalı açıldı

16 Kasım 2020

Foto Galeri

DSCI8493
  • Basın
  • Foto Galeri
  • Haberler

Türkmeneli TV’nin eski Teknik Müdürü Sacit Baydar Vefat etti

17 Ekim 2020
M ZİYA1
  • Foto Galeri
  • Kitap
  • Kütüphane

Mustafa Ziya’nin Küçük Not Defterinden Şiirler kitabı çıktı

20 Ocak 2020
1828866_620x410
  • Foto Galeri

ABD’li komutandan Münbiç’e ziyaret!

8 Şubat 2018
Facebook
kerkuk_turkuleri
Youtube

AMACIMIZ

Irak’taki Türkmenlerin gerçek anlamda varlıklarını, birlik ve beraberliklerini sağlamak; gazete yoluyla da sıkıntılarını, kültürlerini ve varlıklarını dünyaya tanıtmak ve Türk dünyası arasında bir köprü oluşturmaktır.

Bizi Takip Edin

Facebook Twitter Youtube Instagram
Menu
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim

  • HABERLER
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.