
Ali BAYATLI- Bağdat/ Irak Başbakanı Muhammed Şiya el-Sudani, Irak’ın, geçtiğimiz Pazartesi günü yemin ederek görevine başlayan ABD Başkanı Donald Trump döneminde Amerika Birleşik Devletleri ile stratejik ilişkileri güçlendirme isteğini dile getirdi. Sudani, güvenlik ve ekonomik alanlardaki ortak koordinasyonun önemine vurgu yaparak, egemenliğe saygı ve iç işlere karışmama ilkesine bağlılık gösterilmesi gerektiğini belirtti.
Sudani, bugün Trump’a gönderdiği tebrik mesajında, Başbakanlık Basın Ofisi tarafından yayımlanan açıklamaya göre, Irak’ın Amerika Birleşik Devletleri ile stratejik çerçeve anlaşması kapsamında iş birliği ve ortaklığı güçlendirmeye yönelik arzusunu ifade etti. Ayrıca, iki ülkenin ortak çıkarları doğrultusunda çalışmanın ve bölgesel ile uluslararası düzeyde istikrar, güvenlik ve kalkınmayı desteklemenin önemini vurguladı.
Irak hükümetinin Amerika Birleşik Devletleri ile stratejik ilişkilere bağlı olduğunu yineleyen Sudani, ikili mutabakat zaptlarının uygulanmasını aktif hale getirme ve kapsamını genişletme çabasında olduklarını belirtti. Kültürel ve teknolojik alanlarda, yatırım ve sürdürülebilir kalkınma konularında iş birliğinin güçlendirilmesinin gerekliliğine işaret eden ederek, bu iş birliğinin Irak’ın egemenliğine saygı çerçevesinde gerçekleştirilmesinin altını çizdi.