Al-Faw Büyük Limanı’nda ikinci rıhtım tamamlandı

Deniz Nakip / Irak Ulaştırma Bakanlığı, güney Irak’taki Al-Faw Büyük Limanı’ndaki ikinci rıhtımın tamamlandığını açıkladı.

Ulaştırma Bakanı Razzaq Muhaibas Al-Saadawi İNA’ya verdiği demeçte, ikinci rıhtımın tamamlanmasının yeni yılın ilk saatlerinde gerçekleştiğini belirtti

Açıklamada, limanın beş rıhtımının tamamlanma oranının planlanandan daha yüksek olan yüzde 85’in üzerinde olduğu ifade edildi.

Irak hükümeti, Al-Faw Büyük Liman projesinin bir parçası olarak Orta Doğu’nun en büyük endüstri şehirlerinden birini kurmayı planlarken projenin 2025 yılına kadar tamamlanmasını bekliyor.

Irak Ulaştırma Bakanlığı, mart ayında Irak’taki limanları geliştirmeye yönelik planların önerildiğini, bunların en önemlisinin Koreli bir şirket tarafından geliştirilen Al-Faw Büyük Limanı olduğunu belirtmişti

Şattülarap’ın ağzına yakın olan Hor Abdullah Kanalı üzerinde konumlanan Al-Faw Büyük Limanı, Daewoo E&C tarafından geliştirilmekte olup, konteyner terminali ilk aşamasının bir parçası olarak işletime geçmesi planlanıyor.

İlk aşama, her biri 23 bin 20 fit eşdeğeri ünitesine (TEU) kadar gemileri ağırlayabilen beş konteyner gemisi rıhtımını içerecek.

Maritime Gateway News’e göre, 2038 yılında tamamen tamamlandığında, yılda 7.5 milyon TEU’yu işleyebilen 100 rıhtımla Al-Faw Büyük Limanı, Orta Doğu’nun en büyük konteyner limanı olarak Dubai’nin 67 rıhtımlı Jebel Ali’sini geçecek.

2028 yılında tamamlanması beklenen limanın ilk aşamasının yılda dört milyon TEU’luk bir konteyner işleme kapasitesi olacak.

7 milyar dolarlık lojistik proje, bir demiryolu üzerinden Türkiye’ye bağlanacak ve Basra liman şehrini Avrupa’ya açılan bir kapı haline getirecek, Mısır’daki Süveyş Kanalı ile rekabet edecek.