Adımız andımız olmalıdır!

Adımız andımız olmalıdır!

Fevzi Türker

Türkmen toplumunun yıllardır göz ardı ettiği milli değerlerine sahip çıkmanın zamanı gelmiştir. Bu milli değerlerimizin biri de, ana dilimizdeki isimlerimizdir. Anadilimizin önemini, Anadilim başlıklı yazımda dile getirmiştik. Bugünkü yazımızın da konusu, yüz yıllardır önemli olan ancak önemsemediğimiz çocuklarımıza vermemiz gereken anadilimizdeki adlardır.

Ana-babaların milli görevlerinden biri olması gereken de çocuklarına erkek olsun kız olsun fark etmez, anlamlı, Türkçe isim vermek olmalıdır. Erkek çocuklar için Alparslan, Arslan, Armağan, Alp, Berk, Bora, Ertuğrul, Tuğrul,uğur, Oğuz, İlteriş,Çağrı, kılıç, Kürşat, Güneş, Bulut, Umut, Yıldırım, yağmur, Kulu, Kutlu, Aybars, Burak ve daha binlercesi örnek verilebilir. Kız çocuklara verilecek adlar ise Ayyüce, Aybike, Ayten, Ayla. Ayça . Aysel, Aycan, Günsel, Güllü, Gülşen, Gökçen, Pınar Yıldız, Işıl, Işınsu, İnci, Tansu, Özden, İdil, Deniz, Ülkü ve daha niceleri olabilir.

İslamiyetin kabul edilmesinden sonra Türklerin kullandığı adların %98’i Arapların kullandığı Arapça adlardır: Muhammed, Bekir, Ömer, Osman ,Ali, Hasan, Hüseyin, Yahya, Hatice, Fatma, Ayşe, Zeynep, Emine, Halime ve diğerleri.

Türklerin, Arap adlarını bu yoğunlukta kullanarak tercih edip kutsal saymalarının başlıca nedeni, İslam dinine ve büyüklerine duydukları derin saygıdır. Oysa babalarımızın bize, bizim de çocuklarımıza kutsaldır diye verdiğimiz Arap adları kutsal değildir ve İslam diniyle hiçbir ilgisi yoktur.

Arapça adların kutsal ve İslami adlar olduğu yalanı, Yavuz Sultan Selim’in Suriye ve Mısırı feth ettikten sonra dönüşte beraberinde getirdiği milliyetçi Arap din adamlarının uydurmalarından gelir. Bu yalan geleneği daha sonra bilgisiz, Arap hayranı ve cahil bazı din adamlarımız tarafından sürdürülmüştür. Türkmenlerde çok yaygın olan Hişam ismi bir Arapça isim olmasının yanı sıra, peygamber efendimize eziyet veren, onu öldürmek isteyen bir islam düşmanının, yani Ebu Cehil’in (Amr Bin Hişam Bin El-Mugira) ismidir. Allah aşkına, Ebu-Cehil gibi bir kafirin ismi İslami veya kutsal olur mu?

Türk tarihinde, İslamiyeti koruyup büyük hizmetler veren ve hatta Arapları haçlılara karşı yok olmaktan koruyan Selçuklu sultanı Ertuğrul bey, sultan Alparslan gibi onlarca kahramanlar var. Arap büyüklerine Türklerin gösterdiği saygı ve değerin milyonda birini, Araplar Türk büyüklerine ne dün ne de bugün göstermemiştir.

Peygamber efendimizin adı İslamiyetten önce de Muhammed idi. Dört Halife Ebu Bekir,ömer,Osman ve Ali ile sahabeler ve Hatice,Fatma,Ayşe analarımızın da adları Arap adları idi,kutsal adlar değildi.

Selçuklu sultanı Tuğrul bey,Abbasi Halife’si El -Kaim Bi-Emrillah’ın daveti üzerine 17 Ocak 1055’de Bağdat’a girerek Abbasi Halife’sini ve bağdat’ı Büveyhilerin işgalinden kurtardı. Selçuklu Türkleri olmasa bugün Bağdat’ta konuşulan dil Arapça değil Farsça olurdu.

Selçukluların Abbasiler’i yok olmaktan kurtarma fedakarlığına karşı, Arapların Türklerin fedakarlığını hiç unutmamaları gerekiyordu ama çabuk unuttular. Bugün özellikle Bağdat’ta ,TUĞRUL adında tek bir kişi göremezsiniz, nedeni Arapların Türklere karşı kin ve vefasızlıklarından kaynaklanmaktadır.

Irak Türkleri, anayurtları Türkmenelinin bütün şehir, kasaba ve köylerinde benlerini ve geleceklerini korumaları gereken tüm alanlarda özellikle de milli görev sayılan evlatlarına Türkçe isim verme konusunda silkinerek hamle başlatmaları gerekmektedir. Bir ailede beş çocuk varsa neden bunların en az ikisinin adı ana dilimizdeki adlardan olmasın?

Bir baba, çocuğuna Türkçe ad veriyorsa,çocuğuna demek istiyor ki;çocuğum hiçbir zaman Türk olduğunu unutma, senin ana dilimizdeki bu adın senin milli tapun ve andın olmalıdır.

Geleceğimizin umudu ve dirilişimizin temeli olan çocuklarımıza bugünden itibaren Türkmen aileleri olarak vereceğimiz Türkçe adlar milli gururumuz ve andımız olmalıdır.

15 Temmuz 2023