Kerkük Sevdalısı, Gazanfer Paşayev kitabı
Şemsettin Küzeci
Azerbaycanlı Profesör Gazanfer Paşayev’in hayat serüveni, eserleri ve hakkında yazılanları içeren “Kerkük Sevdalısı Gazanfer Paşayev” adlı eser 2017 yılında Şemsettin Küzeci ile Mustafa Ziya tarafından hazırlandı. İlk baskısı Kerkük 2017 yılında Fuzuli Matbaasında basıldı. İkinci Baskısı ise, Ankara 2018 yılında “Setep Repro” matbaasında Kerkük Kültür yayınları arasında basıldı.
Kitap Gazanfer Paşayev’in doğumundan günümüze hayat serüveni, çalışmaları ve ilmi görevleri yazıldı. Ayrıca Kerkük ve Türkmen edebiyatı, dili ve folkloru hakkında yazdığı kitap, makale ve önsözler gibi ürünlerine yer verildi. Bir bölümde de Kerkük başta olmakla beraber tüm eserleri ve ilmi makaleleri özet olarak değerlendirildi. Kitabın önsözünden Mustafa Ziya’nın kaleminden şunları alıyoruz: “Türk kültürü, tarih ve coğrafya eksenlerinde kök salmış ve dallanıp budaklanmış Dünyamızın en zengin kültür varlıklarından biridir. Halkbilim veya folklor ise farklı sosyal bilim dallarını ve çeşitli araştırma tekniklerini kullanan halkın bilinç katmanlarında adeta sondaj yapan bir kültür araştırma bilimidir. Bu nokta-i nazardan bakıldığında halkbilimcinin (Azerbaycan Türkçesiyle folklorşinas) işi çok zor olsa gerek. Derleme, araştırma, inceleme ve karşılaştırma gibi değişik teknikleri kullanabilmeli, kelimenin, rengin, hareketin, davranışın tarih ve coğrafyadaki serüvenini ve üzerine çalıştığı toplumun bu ögelere eklediği manevî değerleri takip etmelidir”.
Giriş bölümünden Şemsettin Küzeci’nın Gazanfer Paşayev ile ilk tanışmasının özetini sunuyoruz:
“Büyük Şair Fuzûlî’nin 500. yıldönümü kutlamaları çerçevesinde 1994 yılında yaklaşık 120 Azerbaycanlı şair, yazar, sanatçı ve aydının katıldığı programda Bağdat’tan Kerkük’e gelen Azerbaycan heyeti içinde Gazanfer Paşayev da vardı. Azerbaycan Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Elçin Efendiyev olmak üzere, Medeniyet Naziri Sabir Rüstenxanlı, Anar, Zalimhan Yakup, Yaşar Karayev ve daha birçok ünlü isim gelmişti. Gazanfer Paşayev’i Kasır Kerkük otelin girişinde karşıladık, tokalaştık el sıkıştık, ama siyasi durumlardan dolayı hiç birine yaklaşamadık. Bendeniz Tuzhurmatu’da yapılan bir dostumun düğününde okuduğum birkaç horyat ve şiirden dolayı Tikrit Muhaberatı’ndan daha yeni salıverilmiştim. Rahmetli şair Sami Yusuf Tütüncü ile birlikte, Gazanfer Paşayev ile görüşüp yüzyüze tanışmıştık. O sırada biri bize mikrofon uzatarak: “AZTV’den verilşi giden Turan programının yapımcısı Maile Xanım, Azerbaycan ile Kerküklülerin buluşmasına ne demek istisis?” diye sordu. Ben ve Sami tütüncü adeta şok geçirdik. Çünkü etrafımızda Saddam Muhaberat’ından kişiler vardı. Ne konuşabilirdik ne fazla hareket edebilirdik. Böyle Maile Xanıma bir iki güzel söz konuştuktan sonra endişeli nefes aldık. Azerbaycan heyetinin sunmuş oldukları “Leyla Mecnun” opera konserinin, korkumuzdan tadını çıkaramadık. Böylece Gazanfer Paşayev ile ilk tanışmamız tatsız tuzsuz bitti…”.
Dört bölümden oluşan Kitabın ekler bölümünde çeşitli fotoğraflar ve Gazanfer Paşayev’in kitap kapakları yer almıştır.
***