Eğitim: Geleceğimize Yön Veren En Güçlü Silahımız
Cüneyt Beyoğlu
Türkmeneli’yi her anlamda geliştirmek ve istenilen düzeye taşımak, mutlaka eğitim sistemini geliştirmek ve okuma ile öğrenmeye teşvikle başlar.
Bu yazımda eğitimin insan hayatındaki önemi, toplumda yarattığı dönüşüm ve iş dünyasına katkısı, geleceğimize yön verirken kolaylık sağlaması, teknolojinin eğitim sistemimize katkısı, eğitim politikalarının ve geleceğin trendleri gibi konulara değinerek, eğitimin gücü ve faydaları üzerinde duracağım.
Eğitim, toplumların sosyal statüsü, ekonomik durumu, etnik kökeni, cinsiyeti gibi farklılıklarını ortadan kaldırarak basamakları eşitleyen bir yaklaşımdır. Böylece toplumlar arasında daha adil bir yaşam standardı sağlar.
Eğitimli bireyler, toplumlarına daha fazla katkıda bulunurlar. İş hayatlarına kazandıkları yetkinlikleri ile katma değer sağlayarak, toplumların gelişmesine katkı sağlarlar.
Başarılı bir kariyer yapmanın yanı sıra kişisel gelişimlerine de katkıda bulunurlar. Eğitimin, bireylerin kendilerini ifade etmelerine, hedeflerine ulaşmalarına ve kendilerini keşfetmelerine yardımcı olduğu bilinmektedir.
Eğitim, sadece akademik bilgi öğretmekle kalmaz, aynı zamanda toplumlar arası eşitliği sağlar. Farklılıklarımızın kabul edilmesini ve zenginliğimiz olarak görülmesini öğretir.
Eğitim, farklılıklarımızın değerini anlamayı ve saygı duymayı öğretir.
Belli bir dine veya ırka mensup olanların önyargılarını kırmakta, hoşgörülü ve saygılı olmalarında da etkili bir rol oynar.
Eğitim, suçu ve şiddeti azaltır. Eğitimli insanların suça eğilimi daha azdır ve toplumda daha saygın bir konuma sahip olurlar. Bu sebeple bir toplumun eğitim seviyesi yükseldikçe suç oranı da azalmaktadır.
Eğitimin Birey Üzerindeki Faydaları
Eğitim, bireylerin kendine güvenini arttırır ve kişisel bağımsızlıklarının farkında olmalarını sağlar. Bu sayede daha başarılı, daha kararlı ve güçlü bireyler yetişir.
Eğitimli bireyler, özgür bir düşünce tarzıyla düşünen, kendini rahatça ifade edebilen ve öz saygısı gelişmiş bireylerdir. Kişisel özgürlüklere de saygı duyma eğilimindedirler.
Eğitim, kişisel gelişimi arttırdığından iş hayatında başarıya daha kolay ulaşılmasını sağlar. Eğitimli bireyler, hayatın her türlü zorluklarında daha üstün başarılar gösterebilirler.
Eğitimin İş Dünyasına Katkıları
Eğitimli çalışanlar, işletmelerin en önemli varlıklarıdır. Eğitim sistemleri, bireylerin kariyer gelişimine yardımcı olduğu gibi işletmelerin başarısına da katkı sağlar.
Eğitimli ve yetenekli insanların işletmelerde çalışması, kurumları daha başarılı kılacaktır.
Eğitimli çalışanlar, işletmelerin rekabet gücünü de arttırır.
Eğitimli personel, işletmelerin prestijini arttırır. Yüksek eğitimli çalışanların, müşterilere, hissedarlara ve diğer işletmelere karşı gösterilebilecek heyecan verici bir özellikleri vardır.
Eğitimde Teknolojinin Rolü
Eğitimde teknoloji, öğrenme süreçlerinin hızlandırılması, öğrenmenin kalitesinin yükseltilmesi, öğrenilen konuların daha etkili şekilde öğrenilmesi ve hatırlanması amacıyla kullanılmaktadır. Eğitimde teknoloji, sadece öğrenme kalitesini artırmakla kalmaz, eğitimin daha erişilebilir olmasını ve öğrenme sürecinde öğrencilere daha fazla özgürlük alanı açılmasını sağlar.
Eğitimde Geleceğin Trendleri
Gelecekte, okullarda öğrencilerin sınıf dışı faaliyetlere daha fazla katılmasına izin veren ve aynı anda farklı seviyelerde öğrencilerin bulunabileceği modüler sınıf dizilimleri kullanılmaya başlanacak.
Gelecekte, öğrencilerin akıllı cihazlar kullanarak öğrendikleri bilgileri kendi kendilerine öğrenme kasalarına kaydedebileceği bir sistem olacak. Akıllı öğrenme kasaları, kişisel eğitim materyallerinin toplanması ve kişiye özel bir öğrenme deneyimi sunulması açısından oldukça önemlidir.
Eğitim Politikalarının Önemi
Eğitim politikaları, sadece klasik eğitim sürecinde değil, hayatın her aşamasında öğrenmeyi teşvik etmelidir. Yaşam boyu öğrenme, kişisel ve profesyonel gelişim açısından büyük önem taşımaktadır.
Çocuklar, nesiller arası geçişin yapı taşlarıdır. Bu nedenle, çocukların eğitimi için özellikle politika geliştirmek gerekmektedir. Özelikle Türkmeneli’de faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının bu görevin üstüne düşmeleri gerekmektedir.
Eğitim, çocukların hayatları boyunca olumlu bir tutum geliştirmelerini sağlar, bu da onların başarılı ve üretken bireyler olmalarına yardımcı olacaktır.
2003 sonrasında, Türkmeneli’de, yaygın olarak kendi ana dilimizde eğitim almamız bizim için oldukça yararlı olmuştur. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de sürekli eğitim sistemimiz algı operasyonlarıyla hedef alınmaktadır. Bu algı operasyonları sonucunda insanlarımızın kafası karıştırılmakta ve veliler çocuklarını başka okullara yerleştirmektedirler. Bir toplumun eğitim sistemini hedef almak, o toplumun cahil bırakılması demektir. Bu yüzden insanlarımızın bu tür algı hedeflemelerinin ve yalan haberlerin bilincinde olması gerekmektedir.
Özelikle Irak-İran savaşı sonrası ülkenin maruz kaldığı ciddi ekonomik sorun ve ambargo, insanların okuldan ve eğitimden uzaklaşıp özel sektörde çalışmasına sebep olmuştur.
Kur’an-ı Kerim’de buyuruluyor:
“Cahillerden olmaktan Allah’a sığınırım!” (Bakara: 32),
“Sakın cahillerden olma!” (En’am: 35),
“Sana cahillerden olmamanı tavsiye ederim.” (Hud: 64)
Rabbimiz de aynı şekilde eğitimi ve ilim öğrenmeyi farz kılmış ve hep teşvik etmiştir. Bu halde eğitim alamamış, okuldan mahrum kalmış, kendini geç kalmış olarak gören insanlarımız da şunu bilmelidir ki; eğitim sadece okul ve üniversitelerde alınmaz. Günümüzde gelişen teknolojiden insanlarımız faydalanabilir, belgeseller izleyebilir, kitaplar okuyabilir ve kurslara katılabilir; sevdikleri alanlarda kendilerini geliştirebilir. Böylece muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkabiliriz.