14 Temmuz 1959

14 Temmuz 1959

Fevzi Türker

Türkmenler 64 yıl önce bugün 14 Temmuz 1959’da Kerkük’te 3 gün süren korkunç bir katliama maruz kalmıştır. O gün de, bugün olduğu gibi teşkilatsız ve örgütsüz oldukları için tek kurşun sıkmadan katliama maruz kaldılar.

64 yıl geçti kanlı 14 Temmuz olaylarının üzerinden, ama milli mücadele konusunda tek adım ileriye gidemedik. Başımıza gelen felaketten ne ders alıp teşkilatlanabildik ne de dünyaya duyurabildik başımıza geleni. Yapabildiğimiz tek şey ağlamak ve mevlüt okutmak oldu. 64 yıl geçti felaketin üzerinden, Kerkük’teki şehitler mezarlığını inanılacak gibi değil ama gül bahçesine bile dönüştüremedik.

İngilizlerin planladığı 14 Temmuz 1959 kanlı Kerkük olaylarını, İngiliz güdümlü KDP(Kürdistan Demokrat Partisi) ile İngiliz güdümlü Irak Komünist Partisi üyeleri gerçekleştirmiştir.

Saddam Hüseyin rejimi yıllarca Türkmenlere karşı baskı ve Araplaştırma yöntemleri uygulamıştır. Saddam zulmü yerini 2003’teki Amerikan işgaliyle başlayan Kürtleştirme hareketlerine bırakmıştır. Kerkük’ün ve diğer Türkmen bölgelerinin Kürtlerce işgal edilmesi, 1959 Kerkük katliam planının bir parçasıdır. Bugün bile Türkmeneli bölgelerinde uygulanan Türkmenleri yok sayma yöntemleri, İngilizlerin bilinen palanları çerçevesinde yürütülmektedir.

64 yıl önce Kerkük %90 Türktü. Yüzbinlerce Arap ve Kürt getirildikten sonra Kerkük’ün ne kadarının Türk kaldığını bilenimiz var mı? Halk olarak hiçbir acı olaydan ders aldığımız yok. Katliamlar, baskılar ve asimilasyonlar da uyandırmıyorsa işimiz Allah’a kalmıştır.

14 Temmuz 2023