Telaferli Şair Felekoğlu Doğumunun 90. Yılında TÜRKSOY tarafından Ankara’da anıldı

 

 Aybeniz Küzeci/ Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türk dünyasında Türk kültürüne katkıda bulunan öncüleri nesilden nesle tanıtmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. TÜRKSOY’un “Türk Dünyası’nın Öncüleri” Konferansları dizisinin 16.sı doğumunun 90. yıldönümünde Irak Türkmenlerinin ünlü şairi Telaferli Felekoğlu’ya ithaf edildi. Etkinlik TÜRKSOY’un merkez binası Ankara’da yapıldı. Etkinlik koordinatörü Cavit Mösümlü açılış takdimini sunduktan sonra TÜRKSOY TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, açışıl konuşmasını yaptı. Kaseinov konuşmasında “TÜRKSOY’un Türk coğrafyasındaki görkemli şahsiyetlerini genç nesillere tanıtmak amacıyla düzenlediği etkinlikleri 2017 yılından bu yana devam ettirdiğini ve bu konferanslar dizisinde nice münevveri saygıyla andıklarını kaydeden Kaseinov, konferanslar vesilesiyle anılan ünlü kişilerin ait oldukları coğrafyadan kültür örnekleri: müzik, folklor, edebiyat ve benzer gösterilerin de katılımcılara sunulduğunu ve gönül köprüleri kurduklarını dile getirdi. Kaseinov, “Felekoğlu öyle bir nadir tarihi şahsiyetlerdendir ki, ömrü boyunca edebi yaratıcılığında çağdaş Türkmen edebiyatını geliştirmekle beraber, geleneksel edebiyatımızın ruhunu da koruyup yaşatarak gelecek kuşaklara aktarılmasında müstesna rol oynamıştır. Bunun için Irak Türkmenleri onu büyük saygıyla anmaktadır.” diye konuştu.

Irak’ın Ankara Büyükelçisi Dr. Hasan El-Cenabi’nin Temsilcisi Casim Al-Atttar bir konuşma yaparak şunları kaydetti: Öncelikle böyle bir toplantıyı düzenleyen çok değerli TÜRKSOY kuruluşuna ve Sayın Genel Sekreteri Büyükelçi Düsen Bey başta olmak üzere emeği geçen her kese teşekkür ediyorum. Usta Şair Felekoğlu Irak Türkmen edebiyatının ve Telafer’in medarı iftiharı olarak adını altun harflerle tarihe yazmıştır.  Doğumunun 90. Yılında bu şahsiyetimizi yad etmek, anmak elbette büyük bir iştir. Takdirle karşılıyoruz. TÜRKSOY’un Irak’a, Türkmenlere, kültürümüze önem verdiğiniz için ayrıca minnettarım.Burada Felekoğlu’nun kitabını da hazırlayan değer yazarımız Dr. Şemsettin Küzeci kardeşimi de kutlarım. Bu kitabı hazırlamak gerçekten de büyük bir çaba harcamak ister. Değerli Şair ve 1. Dönem Irak Milletvekili Fevzi Ekrem Terzioğlu’nun Bağdat’tan katılımı bizleri de memnun etmiştir. Diğer konuşmacı arkadaşları, sanatçıları ve siz değerli katılımcıları şahsım ve büyükelçim Dr. Hasan El-Canabi ve ülkem Irak adına tekrar kutlarım. Toplantımızın başarılı geçmesini temenni ederim”.

Felekoğlu’nun kitabını yayına hazırlayan Kerkük Kültür Derneği Başkanı, araştırmacı-yazar Dr. Şemsettin Küzeci konuşmasında; “TÜRKSOY’un Irak Türkmenlerine, kültürüne ve sanatına vermiş olduğu destek ve katıklarından dolayı teşekkür ile konuşmasına başladı. Ardından da kitabın haırlama aşamalrını anlattı. Felekoğlu’nun Irak Türkmen edebiyatına büyük katkı sunduğuna da vurgu yapan Küzeci, Felekoğlu’nun soyadının nerden geidğini ve şiir horyatlarında kullandığı ve hiçbir sözcükte yer lamayan kelimlerin üzerinde yoğunlaşt”.  Felekoğlu’nun Açıl Dilim Açıl Şiir kitabının Birinci bölümü Felekoğlu’nun doğumu ve ailesi, edebî kişiliği, Felekoğlu şiirlerinin yapısı, lirik şiirleri ve vefatı, ikinci bölümde şiirleri, horyatları ve kitapları, üçüncü bölüm ise, vefatından sonra Felekoğlu hakkında yazılan şiirlerden oluşan 255 sayfalık kitap katılımcılara hediye edildi.

Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu Genel Sekreteri Fevzi Ekrem Terzioglu Felekoğlu hakkında konuştur. Felekoğlu’nun şiirlerinden örnekler sunarak, katılımcıları coşturdu. Felekoğlu’nun öğrencilerinden olan Telaferli şair Mikdat Havdi Felekoğlu ile ilgili anılarını edebi hayatını ve şiirlerinden örnekler sunarak sözünü noktaladı.

Etkinlik Telaferli âşıklar Ahmet Rıza Abbav ve Sadık Sazıgüzel’in icrasında Felekoğlu’nun bestelenmiş şiirleri seslendirildi. Etkinliğin sonunda TÜRKSOY katılımcı konuşmacılara birer Plaket ve Vefatının 650. Yıldönümü anısında Nesimi hakkında yayınlanan kitaplar takdim edildi. Ayrıca Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği adına TÜRKSOY Genel sekreteri ile Dr. Şemsettin Küzeci’ye Hizmet Ödülü Fevzi Ekrem Terzioğlu tarafından takdim edildi. Topluca Hatıra fotoğrafıyla etkinlik son buldu.