Sudan’ın Kırılan Dengesi: Wad Madani’nin Paramiliter Güçlere Teslimi Ülkede Şok Dalgası Yarattı

Deniz Nakip / Sudan’ın kuzeydoğusundaki stratejik bir şehir olan Wad Madani’nin Rapid Destek Güçleri paramiliter grubu tarafından ele geçirildi. Bununla birlikte iç savaşın sekiz aydır devam ediyor olması Sudan ordusunun güçsüzlüğüne dair endişe yaratıyor.

Paramiliter güçler, sadece dört günde Wad Madani şehrinin kontrolünü ele geçirerek, ordunun hızlı bir şekilde etkisiz hale getirdi.

Sudan ordusu Salı akşamı yaptığı açıklamada, Wad Madani şehrinden çekildiğini ve bu beklenmedik geri çekilme sonrasında yaşananları incelemeye aldığını duyurdu.

Bu gelişme aynı zamanda Wad Madani’den zorunlu olarak kaçan yaklaşık 300.000 kişilik bir göç dalgasını tetikledi. Birleşmiş Milletler’e göre, siviller arasında hastalık ve açlıkla mücadele edenler bulunuyor. Paramiliter güçlerin şehirdeki sivilleri soyduğu ve bazılarını şehirden çıkmalarına engel olduğu iddiaları da yer alıyor.

Wad Madani’nin düşüşü, komşu ülkelerin müdahalesini artırabileceği gibi, Birleşik Arap Emirlikleri gibi dış güçlerin de savaşa müdahale etme olasılığını yükseltiyor. Uluslararası toplum, Sudan’daki karmaşık durumu yakından takip ederken, savaşın geleceği belirsizliğini koruyor.