Sudani’den IKBY’nin petrol ihracatı açıklaması

Sudani’den petrol ihracatı açıklaması: Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol üreten şirketlerde sorun var

Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi’nden (IKBY) petrol ihracatının başlatılmasına ilişkin, “Bizim Türk tarafıyla bir sorunumuz yok. Onlar hazırlık gösterdiler ama Kürdistan bölgesindeki petrol üreten şirketlerde sorun var.” dedi.

Başbakan Sudani, Bloomberg’e verdiği röportajda, “İster iç ister dış hiçbir taraf, Irak hükümetinin haklarını ve onun güvenliğini artırma rolünü elinden alamaz.” diyerek, ‘’Tutumumuz açıktır, egemenliğimizi korumak için gerekli tüm tedbirleri almaktan çekinmeyeceğiz.” diye konuştu.

Sudani, “Şimdiye kadar, Irak petrolünün üretimi ve ihracatı ile ilgili bir sorun yok. Dünya enerji kaynaklarının %30’undan fazlasını oluşturan bu hassas alanda olaylar devam ediyor.” ifadesinde bulundu.

Sudani, “Elbette mevcut koşullar hem ihracatçı hem de ithalatçı açısından endişe verici.” diyerek, “Bu savaşın Gazze ve Batı Şeria’da uzatılması çatışma çemberinin genişlemesine yol açacaktır ve olan da budur.” uyarısında bulundu.

Başbakan Sudani IKBY petrol ihracatının başlatılmasına ilişkin ise “Bizim Türk tarafıyla bir sorunumuz yok. Onlar hazırlık gösterdiler ama Kürdistan Bölgesi’ndeki petrol üreten şirketlerde sorun var.” diyerek, Bağdat ile Erbil arasındaki anlaşmazlığın varil üretim maliyeti sorunu etrafında döndüğünü kaydetti.

Teba Ajansı