Sadr yeni bir Irak çağrısında bulundu

Irak’ta Şii Mukteda es-Sadr liderliğindeki Sadr hareketinin sözcüsü, milisler, kontrolsüz silahlar, şiddet, savaş, mezhepçilik, denenmiş partiler ve mezhep kotalarının olmadığı yeni bir Irak inşa etmeye çağırdı.

Mukteda es-Sadr’a yakınlığıyla bilinen Salih Muhammed el-Iraki bugün yaptığı açıklamada, hukukun ve kardeşliğin hakim olduğu, azınlıklara saygının gösterildiği, yargının tarafsız olduğu, diğer ülkelerle dengeli ilişkilerin olduğu, barışın hakim olduğu, koruyan bir ordunun, hizmet eden bir hükümetin, dinlere saygının olduğu ve inançların tanındığı bir devlet çağrısında bulundu.

Iraki dün ise, 2003’teki ABD işgalinden bu yana siyasi sürece katılan tüm partiler ve şahsiyetlerin yer almadığı parlamento seçimleri yapılması çağrısında bulunmuştu.

Ayrıca, anlaşmanın kabul edilmesi durumunda, Sadr’ın 72 saat içinde imzalamaya hazır olduğunu söyledi.

Sadr hareketinin destekçileri, siyasi krizi çözmek için yeni parlamento seçimleri yapılması talebiyle Temmuz sonundan bu yana Irak meclisinde oturma eylemi yapıyor.

Şii Koordinasyon Çerçevesi destekçileri ise, meclisin bir an önce toplanması ve tam yetkiye sahip bir hizmet hükümetinin kurulmasını talep ederek, Yeşil Bölge’nin güney kapısında toplandı.