Skip to content
12 Mart 2026
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

Sosyal medya hesaplarımız

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Primary Menu
  • HABERLER
    • Akademik Makaleler
    • Arapça
    • Azerbaycan
    • Basın
    • Dünya
    • Editörden
    • İngilizce
    • Kitap
    • Kültür – Sanat
    • Türkiye
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim
  • Home
  • Haberler
  • RUSYA’NIN GÖZÜ KERKÜK PETROLÜNDE
  • Haberler

RUSYA’NIN GÖZÜ KERKÜK PETROLÜNDE

Kerkük Gazetesi 22 Eylül 2019
odder-baskani-dr-cuneyt-m_69ef

RUSYA’NIN GÖZÜ KERKÜK PETROLÜNDE

 Dr. Cüneyt MENGÜ

Türkiye üzerinde oynanan oyunların arasında Kerkük petrolünün Ceyhan limanı yerine Baniyas ve Trablusşam limanlarından ihraç etme çabaları vardır. Arapça Independent ve Rus Medyasında yer alan haberlerde;  bu çabanın Rusya öncülüğünde Irak, İran, Suriye ve Lübnan aralarında ortak bir proje antlaşması yapmak üzere görüşmelerin devam ettiği bildirilmektedir.

Harita da görüldüğü gibi Kerkük’ten başlayan ve Irak’ın Hadise şehrinden geçerek Suriye toprakları üzerinden biri Lübnan’daki Trablusşam, diğeri Suriye üzerinden Baniyas Limanlarını bağlayan petrol boru hatları faaliyete geçerse Türkiye’nin Ceyhan limanından ihraç edilen Petrol boru hattına ihtiyaç kalmayacaktır.

Bir Türkmen şehri olan Kerkük, öteden beri jeo-ekonomik özelliklerinden dolayı her dönemde büyük devletlerin odak noktası olmuştur. Irak,1916’da Sykes-Pico ‘ta Fransızların payına düşmüştür. Mondros Mütarekesinin ardından Fransızlar, 1920’de San Remo’da Irak petrolünün % 25’i karşılığında Irak’ı İngilizlere terk etti. Musul- Kerkük meselesi 1922’de başlayan Lozan görüşmelerinin en önemli konularından biri olmakla birlikte aynı zamanda İngilizler tarafından bir pazarlık aracı olarak kullanılmıştır. Iraklı tarihçi ve yazar Fazıl Hüseyin, Arapça basılan “Musul Problemi” adlı kitabında;  İngilizler’in Irak’ta kurulan yapay devletin başına geçecek yandaşlarına hazırlamış oldukları manda yönetimi ve petrol bölgelerinin kullanımı ile ilgili hazırlanan tasarı meclis tarafından imzalanmadığı takdirde Musul vilayetini Türkiye’ye bırakırız tehdidinde bulundukları yer almaktadır.  Sonuçta Iraklılar antlaşmayı 1922’de imzaladılar ve Türkiye de 1926’da Musul vilayetini Irak’a terk etti.

İngilizler,  geçmiş yıllarda başlattıkları petrol arama çalışmalarını hayata geçirmeye başladılar. 1927’de Kerkük yakınlarında bir petrol sahası ve gaz alevi olan  ‘’Baba Gürgür “ den petrol fışkırmaya başladı. Baba Gürgür, Türkmenler için bir Allah’ın lütfu murat kapısı olarak yanan ateşin 40’ar metre çapında 2500 yıldır devam ettiği söyleniyor.

İngilizler tarafından petrolün boru hatlarıyla Akdeniz’e sevkiyatı haritada görüleceği gibi üç limanın hedef olarak tespit edildiği anlaşılmaktadır. İlki, halen İsrail toprakları içerisinde yer alan Hayfa, ikincisi Suriye topraklarında Baniyas, üçüncüsü ise yine Suriye topraklarından geçerek Lübnan’daki Trablus limanıdır. Hayfa hattı 1934’de İngiltere merkezli British Petroleum (BP) tarafından kurularak Akdeniz’e petrol sevkiyatını başlatmıştır. 1947’de Arap-İsrail savaşları başladı ve akabinde 1948’de İsrail Devletinin kurulmasıyla Hayfa hattından çalışmalar durduruldu. Hayfa hattının tekrar devreye girmesi ise İsrail’in ana projelerinden birisidir. Hayfa hattından başka alternatif güzergâhlar İngilizler tarafından planlanmış, 1952’ de Suriye topraklarından biri Trablus’a, diğeri ise Baniyas limanlarına ulaşan iki boru hattı inşa edilmiştir.

Bu iki hat, Suriye ve Irak’taki siyasi rejimler arasındaki ilişkilerin şekline göre kullanıldı. İlişkilerin bozulması veya Suriyelilerin yüksek miktarda maddi talepleri yüzünden sevkiyat zaman zaman duraklamıştır. 1980’lerin başında Irak-İran savaşının başlamasıyla bu iki hat uzun süre devre dışı kaldı. Ayrıca karışıklıklar sebebiyle petrolün daha güvenli bir şekilde sevkiyatının sağlanabilmesi için 1976 yılında Türkiye’de Irak arasında Kerkük-Ceyhan boru hattı inşa edilerek devreye girdi.

Daha sonra aynı güzergahta kapasite artırımı için 1987’de ikinci boru hattı hizmete girdi. Böylece petrol sevkiyatı Kerkük’den boru hattı vasıtasıyla, Kuzey Irak’tan ise tankerlerle yapılmaya başlandı. Baniyas hattı Suriye ile Irak arasındaki ilişkilerin toparlandığı 1997 yılında yeniden faaliyete geçse de ABD’nin 2003’de Irak’ı işgal etmesinden günümüze kadar bu iki hattın kullanımı tamamen durmuştur.

2014’te Musul DAEŞ tarafında işgal edildiğinde petrol sevkiyatının durmaması için haritada görüldüğü gibi Kerkük’ den Şırnak’a direkt yeni bir hat daha inşa edildi.

Baniyas ve Trablusşam boru hatlarına gelince; Suriye ve Irak’taki savaşların altyapı üzerindeki etkileri nedeniyle bu hatların yeniden onarımının yaklaşık 8 Milyar USD olacağı ön görülüyor. Söz konusu çalışmalar ile ilgili Rusya’nın dev petrol şirketi ROSNEEFT’in devrede olduğu söyleniyor. Reuters Ajansına göre Bağdat Yönetimi, ROSNEEFT’in ülkenin güneyindeki petrol sahalarının geliştirilmesi yönündeki taleplerine de olumlu bakmaktadır. Öte yandan ROSNEEFT’in Kürdistan Bölgesindeki faaliyetlerinin Moskova’nın dış politikasının bir yöntemi olarak kullanıldığı da söylenmektedir.

Türkiye’ye karşı bu tip dışlama planı ülkemiz ekonomisinde sıkıntılar yaratabilir.

Kolektif ve bireysel yönden Irak’ta yaşayan Türkmenler için maddi bakımdan durum değişmeyecektir.

1940’ larda Kerkük Ozanı;

Baba Gürgür gavurdı (İngilizlerin eline geçtiği için yabancılaştı.)

Akcigerimi kavurdı

Gittim leber ofise (Labour Office-İş Bulma Kurumu )

Türkmenleri kavurdı ( kovardı; Türkmence ’de kavmak, kovmak demektir.)

demiştir.

Paylaş:

Continue Reading

Previous: IKBY Irak Nüfus Sayımından Endişeli
Next: Asrın Antlaşması

Related Stories

105335
  • Haberler

Başbakan Sudani, Seyyid Mücteba Hamaney’i İran’ın dini lideri seçilmesi dolayısıyla tebrik etti

Kerkük Gazetesi 10 Mart 2026
a2dbfc63-fd45-41b9-af30-1071228f56bb
  • Haberler

Antalya’da ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ kutlandı

Kerkük Gazetesi 9 Mart 2026
646286837_1409400933606814_5931866428609767416_n
  • Haberler

Antalya’da Irak Türklerini buluşturan iftar

Kerkük Gazetesi 4 Mart 2026

Güncel Haberler

Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi? 03.09.26-Kıbrısta Barışın Güvencesi BM mi 1

Kıbrıs’ta Barışın Güvencesi BM mi?

10 Mart 2026
Başbakan Sudani, Seyyid Mücteba Hamaney’i İran’ın dini lideri seçilmesi dolayısıyla tebrik etti 105335 2

Başbakan Sudani, Seyyid Mücteba Hamaney’i İran’ın dini lideri seçilmesi dolayısıyla tebrik etti

10 Mart 2026
BEN DEĞİLİM 645320451_26065821966370308_991163717196961725_n 3

BEN DEĞİLİM

9 Mart 2026
Güney Azerbaycan’ın geleceği ! hq720 4

Güney Azerbaycan’ın geleceği !

9 Mart 2026
Məsud Pezeşkian Prezident İlham Əliyevə zəng etdi 16cf982b9d8307aeaf89ac17125b553e 5

Məsud Pezeşkian Prezident İlham Əliyevə zəng etdi

9 Mart 2026

Editörden

8a680ac8-4ae7-4206-affa-f7b541cd7857
  • Azerbaycan
  • Editörden

Şemsettin Küzeci’nin Azerbaycan Kitaplarının imza günü

11 Ocak 2026
178386911_1925588547591950_2559509787806110237_n
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Haberler
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

Irak Türkmen Cephesi 26 Yaşında

24 Nisan 2021
ALTUNKÖPRÜ ŞEHİTLERİ (1)
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

30. Yılında Kerkük’te Altunköprü Katliamı

28 Mart 2021

Videolar

eed5bfac-185e-4361-a144-ea9eb702ee9d
  • Azerbaycan
  • Basın
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkmen Edebiyatı
  • Video
  • Videolar

Kerkük’ün Milli Yazarı Ata Terzibaşı’nın Hayatı Filim Oldu

26 Aralık 2024
demirel
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkiye
  • Türkmeneli
  • Videolar

20 önce Süleyman Demirel Irak Türkmen Öğretmenlerini kabul etmişti

23 Aralık 2020
indir
  • Basın
  • Haberler
  • Türkmen Basını
  • Türkmeneli
  • Videolar

Kerkük Gazetesi’nin YouTube kanalı açıldı

16 Kasım 2020

Foto Galeri

DSCI8493
  • Basın
  • Foto Galeri
  • Haberler

Türkmeneli TV’nin eski Teknik Müdürü Sacit Baydar Vefat etti

17 Ekim 2020
M ZİYA1
  • Foto Galeri
  • Kitap
  • Kütüphane

Mustafa Ziya’nin Küçük Not Defterinden Şiirler kitabı çıktı

20 Ocak 2020
1828866_620x410
  • Foto Galeri

ABD’li komutandan Münbiç’e ziyaret!

8 Şubat 2018
Facebook
kerkuk_turkuleri
Youtube

AMACIMIZ

Irak’taki Türkmenlerin gerçek anlamda varlıklarını, birlik ve beraberliklerini sağlamak; gazete yoluyla da sıkıntılarını, kültürlerini ve varlıklarını dünyaya tanıtmak ve Türk dünyası arasında bir köprü oluşturmaktır.

Bizi Takip Edin

Facebook Twitter Youtube Instagram
Menu
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim

  • HABERLER
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.