Putin’den Rus ordusuna talimat verdi

Ukrayna – Rusya sınırındaki krizde korkulan oldu. Rusya lideri Vladimir Putin, Rus ordusuna ‘barış gücü’ olarak Donbas cumhuriyetlerinde güvenliği tesis etme talimatı verdi. Bu karardan sonra bölgede askeri hareketlilik hız kazanırken görgü tanıkları Rus birliklerinin sınırı geçtiğini belirtiyor. Ancak konu hakkında henüz resmi açıklama bulunmuyor. İşte dakika dakika bölgeden son gelişmeler…

6.50: Fransa, Rusya’yı DPR ve LPR’nin tanınmasını gözden geçirmeye çağırdı

6.45: ABD, Rusya’ya yönelik yenş yaptırımlarını salı günü açıklayacağını duyurdu. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada ‘Müttefikler ve ortaklarla birlikte açıklama üzerinde ortak bir çalışma yürütüyoruz’ ifadesine yer verildi.

6.31: Çin’in BM Büyükelçisi, Güvenlik Konseyi görüşmelerinde Ukrayna konusunda tüm tarafların itidalli davranması ve olayları tırmandırabilecek herhangi bir eylemden kaçınması gerektiğini söyledi.

6.30: Rusya’nın BM Elçisi ‘DPR’nin tanınması ve LPR bağımsızlığı Minsk Anlaşması’nın taraflarını değiştirmez’ dedi.

SINIRLARINI RUSYA İLE BERABER KORUYACAKLAR

6.09: Rusya’dan yapılan açıklamada Donetsk ve Luhansk (DPR, LPR) halk cumhuriyetlerinin devlet sınırlarının korunmasının Moskova ile ortaklaşa yürütüleceği bilgisine yer verildi.

6.01: ABD Dışişleri Bakanlığı, Lviv’deki personeline ‘geceyi Polonya’da geçirme’ emri verdi.

5.10: ABD’nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, Rusya’nın Donbas bölgelerini tanımasını ‘Ukrayna’nın BÖ üyelik statüsüne bir saldırı’ olarak tanımladı.

5.00: Rusya’nın Ukrayna’daki ayrılıkçı bölgelerin bağımsızlığını tanımasının ardından, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, Türkiye saati ile 05.00’te New York’ta toplandı.

4.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, gece geç saatlerde yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında Rusya’nın eylemlerinin ülkesinin toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal ettiğini söyledi.

Zelenskiy, Rusya’nın açıklaması ne olursa olsun Ukrayna’nın uluslararası sınırlarının olduğu gibi kalacağını belirtti.

Rusya’nın eylemlerinin barışa yönelik sürdürülen çabaları ve uluslararası müzakereleri yok ettiğini ifade eden Ukrayna lideri, ülkesinin barış istediğini, siyasi ve diplomatik bir çözümü desteklediğini aktardı.

“Korkmuyoruz” diyen Zelenskiy, uluslararası ortaklarından net ve etkili destek adımları beklediğini de sözlerine ekledi.

Zelenskiy, Ukrayna’nın kimseye herhangi bir şey vermeyeceğini de dile getirdi.