Skip to content
13 Mayıs 2025
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

Sosyal medya hesaplarımız

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Primary Menu
  • HABERLER
    • Akademik Makaleler
    • Arapça
    • Azerbaycan
    • Basın
    • Dünya
    • Editörden
    • İngilizce
    • Kitap
    • Kültür – Sanat
    • Türkiye
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim
  • Home
  • Haberler
  • PKK Kerkük’te Karargâh Oluşturuyor
  • Haberler

PKK Kerkük’te Karargâh Oluşturuyor

Kerkük Gazetesi 15 Mart 2021
thumbs_b_c_6741ac98dc62581f564a2c16c274a546

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşat Salihi, Irak’ın Kerkük kentinde, terör örgütü PKK’nın karargahı bulunduğunu ve Kerküklülerin güvenliğinin tehdit altında olduğunu belirtti.

Erbil’de Irak Türkmen Cephesi (ITC) Yürütme Kurulu Erbil Ofisi açılışı için bir tören düzenlendi. Açılış törenine, Türkiye’nin Erbil Başkonsolosu Hakan Karaçay, ITC Başkanı Erşat Salihi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Etnik ve Dini Oluşumlardan Sorumlu Bakanı ve ITC Yürütme Kurulu Üyesi Aydın Maruf, Türkmen parti yetkilileri ve çok sayıda misafir katıldı.

Karaçay, törende yaptığı konuşmada, Türkmenlerin Irak nüfusunun üçüncü en büyük, IKBY’nin de ikinci en büyük grubunu oluşturduğunu hatırlatarak, “Biz her vesileyle Türkmen kardeşlerimizin hayatın, siyasetin, ekonominin her alanında layık oldukları temsil seviyesine ulaşması gerektiğini, bu yöndeki temennimizi her zaman dile getirdik.” dedi.

ITC’nin yeni bürosunun bu temennilerinin daha da gerçekleşmesi yönünde olumlu katkıları olacağına inandıklarını belirten Karaçay, “Bizlerin destekleri her zaman Türkmen kardeşlerimizin yanında olacak.” ifadesini kullandı.

“Kerküklülerin güvenlikleri tehdit altındadır”

Bağdat ile Erbil arasında PKK’nın Sincar’dan çıkarılması için 5 ay önce imzalanan anlaşmaya ilişkin AA muhabirine konuşan Salihi de Irak’ın toprak bütünlüğünü savunmanın, terör örgütlerini bu bölgeden uzak tutmaktan geçtiğini kaydetti.

Salihi, “Irak hükümetine defalarca terör örgütlerinin barındırılmasının, komşu ülkelerden önce Iraklılara zarar vereceğini söyledik. İki gün önce PKK terör örgütü yandaşlarının Irak ordusuna yaptıkları saldırıda orada (Sincar) yaşanan bir gerginlik oldu. Maalesef Irak hükümeti bunu halen çözememiştir.” diye konuştu.

PKK’nın Sincar dışındaki varlığına da dikkati çeken Salihi, şunları kaydetti:

“Kerkük’ün civarında Çimen ve Leylan bölgelerinde terör örgütlerinin vahim bir şekilde orada olmaları ve Kerkük sınırının içinde bu örgütün barındırılması, artık Mahmur’dan ve Sincar’dan daha çok tehlikedir. Bu konu Irak hükümetinin görevidir.”

Salihi, PKK’nın Kerkük’teki varlığının tüm Iraklılar için tehdit oluşturduğunu vurgulayarak, “Şu anda Kerkük’ün civarında, Leylan’da, Çimen’de Kerkük sınırlarının içinde PKK terör örgütünün karargahı var. Bu demektir ki, Kerküklülerin güvenlikleri tehdit altındadır. Bunun yanında uyuşturucu maddelerin kuzeyden getirilmesi ve Kerkük’te şehir merkezinde dağıtılması büyük bir tehlikedir bizim için. Bütün Kerküklüler ve Iraklılar için tehlikedir.” değerlendirmesinde bulundu.

“Bu gruplar (PKK) her gün tehdit oluşturuyor”

Türkmen Bakan Maruf da Sincar Anlaşması’nın uygulanması ve bölgenin normalleştirilmesinin gerekliliğine işaret ederek, Sincar’daki siyasi ve güvenlik istikrarının bütün bölgeyi etkilediğini kaydetti.

“Zorla göçe maruz kalmış 100 binden fazla Ezidi kardeşimiz bu yasa dışı gruplardan dolayı daha bölgelerine dönemediler.” diyen Maruf, Sincar Anlaşması’nın uygulanmasının birinci derece sorumluluğunun Irak hükümetinde olduğunu dile getirdi.

Erbil’in Sidekan beldesinde dün PKK tarafından tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu 1 Peşmerge’nin hayatını kaybetmesine ilişkin konuşan Maruf, şunları aktardı:

“Tabii ne yazık ki dün PKK tarafından önceden yerleştirilen mayının patlaması sonucunda 1 Peşmerge şehit oldu. Bu güvenlik sorununun bir an evvel çözülmesi gerekir. Bu gruplar her gün tehdit oluşturuyor. Geçenlerde o bölgede Peşmerge güçlerine saldırı yapılmış, kaç tane Peşmerge şehit olmuştur.

O yüzden buradaki yasa dışı silahlı güçlerin, bu güvenlik sorununun bir an evvel çözülmesi gerekir. Çünkü güvenlik sorunu olduğu sürece diğer alanları da olumsuz etkiler.”

Maruf, Türkiye ile IKBY arasındaki ilişkilerin önemli olduğunu da vurgulayarak, Erbil ve Ankara arasında siyasi, diplomatik, kültürel, ekonomik olarak güzel ilişkiler bulunduğunu ve her zaman bu ilişkilerin daha iyi olmasını desteklediklerini söyledi.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AK)

Paylaş:

Continue Reading

Previous: Çanakkale Savaşı Kanla Kazanılmış Zafer
Next: Bağdat’tan Sincar’a üst düzey güvenlik heyeti gönderildi

Related Stories

upload_1747034757_1914565060
  • Haberler

Irak’ta yasaklanmış Kürdistan İşçi Partisi kendini feshetti.

Kerkük Gazetesi 12 Mayıs 2025
496304051_1162706485900747_7269296857028895484_n
  • Haberler

Türkmen İşinsanı Emin Taha Türkiye-Irak Stratejik İşbirliği Toplantısı Katılımı

Kerkük Gazetesi 9 Mayıs 2025
TT
  • Haberler

Irak, 34. Arap Zirvesi’ne 21 Ülkenin Katılımıyla  Ev Sahipliği Yapmaya Hazırlanıyor

Kerkük Gazetesi 8 Mayıs 2025

Güncel Haberler

Seadet Qerib’ten Aşk Acısı 24cbb0a3-95e1-4554-83b1-5a9368a4b38e 1

Seadet Qerib’ten Aşk Acısı

13 Mayıs 2025
Irak’ta yasaklanmış Kürdistan İşçi Partisi kendini feshetti. upload_1747034757_1914565060 2

Irak’ta yasaklanmış Kürdistan İşçi Partisi kendini feshetti.

12 Mayıs 2025
Türk edebiyatında bir yazar: Şah İsmail (Hatayi) 1d57548a-f308-496d-bcd7-5cfbeea5d10c 3

Türk edebiyatında bir yazar: Şah İsmail (Hatayi)

11 Mayıs 2025
Gülhan Gürbüz’den “Hüsran” Şiiri 481044700_610200001902725_1811217778520065506_n 4

Gülhan Gürbüz’den “Hüsran” Şiiri

11 Mayıs 2025
Putin, Rusya-Ukrayna müzakereleri için yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini bildirdi thumbs_b_c_8cc14de270e430bceaddfe292c90071c 5

Putin, Rusya-Ukrayna müzakereleri için yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşeceğini bildirdi

11 Mayıs 2025

Editörden

178386911_1925588547591950_2559509787806110237_n
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Haberler
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

Irak Türkmen Cephesi 26 Yaşında

24 Nisan 2021
ALTUNKÖPRÜ ŞEHİTLERİ (1)
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

30. Yılında Kerkük’te Altunköprü Katliamı

28 Mart 2021
120594794_3362293387141128_9047910336164904962_n
  • Azerbaycan
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türk Dünyası
  • Yazarlar

Karabağ Bizimdir. Karabağ Azerbaycan’dır

18 Ekim 2020

Videolar

eed5bfac-185e-4361-a144-ea9eb702ee9d
  • Azerbaycan
  • Basın
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkmen Edebiyatı
  • Video
  • Videolar

Kerkük’ün Milli Yazarı Ata Terzibaşı’nın Hayatı Filim Oldu

26 Aralık 2024
demirel
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkiye
  • Türkmeneli
  • Videolar

20 önce Süleyman Demirel Irak Türkmen Öğretmenlerini kabul etmişti

23 Aralık 2020
indir
  • Basın
  • Haberler
  • Türkmen Basını
  • Türkmeneli
  • Videolar

Kerkük Gazetesi’nin YouTube kanalı açıldı

16 Kasım 2020

Foto Galeri

DSCI8493
  • Basın
  • Foto Galeri
  • Haberler

Türkmeneli TV’nin eski Teknik Müdürü Sacit Baydar Vefat etti

17 Ekim 2020
M ZİYA1
  • Foto Galeri
  • Kitap
  • Kütüphane

Mustafa Ziya’nin Küçük Not Defterinden Şiirler kitabı çıktı

20 Ocak 2020
1828866_620x410
  • Foto Galeri

ABD’li komutandan Münbiç’e ziyaret!

8 Şubat 2018
Facebook
kerkuk_turkuleri
Youtube

AMACIMIZ

Irak’taki Türkmenlerin gerçek anlamda varlıklarını, birlik ve beraberliklerini sağlamak; gazete yoluyla da sıkıntılarını, kültürlerini ve varlıklarını dünyaya tanıtmak ve Türk dünyası arasında bir köprü oluşturmaktır.

Bizi Takip Edin

Facebook Twitter Youtube Instagram
Menu
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim

  • HABERLER
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.