Koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilmesi için ilk görüşme gerçekleşti

Irak ve Amerika Birleşik Devletleri, ülkedeki Koalisyon Güçlerinin çekilmesi hakkında birinci tur görüşmeleri gerçekleştirdi.

Deniz Nakip

Irak ve Amerika Birleşik Devletleri, ülkedeki Amerikalı ve diğer yabancı askerlerden oluşan Koalisyon Güçlerinin çekilmesi hakkında birinci tur görüşmeleri Cumartesi günü gerçekleştirdi. Bağdat, bu görüşmelerin bir  askeri varlığı azaltma takvimiyle sonuçlanmasını bekliyor.

Yaklaşık 2,500 Amerikan askeri hala 2014 yılında oluşturulan uluslararası koalisyona dahil olarak Suriye’de olduğu gibi Irak’ta da konuşlandırılmış durumda.

Ancak İsrail-Hamas savaşı Ekim ayında başladıktan sonra Irak ve Suriye’deki ABD liderliğindeki Koalisyon Güçleri, İran yanlısı gruplar tarafından sık sık saldırılara maruz kalarak bu durum ABD’nin misilleme saldırılarına ve Irak’ın topraklarına yönelik Amerikan “saldırganlığı” şikayetlerine yol açtı.

Bu istikrarsız durum, İran yanlısı partilerin desteğinyle de birlikte Irak Başbakanı’nı koalisyonun ayrılmasını talep etmeye zorlarken taraflar arasındaki görüşmeler Ağustos ayından beri planlanmıştı.

Irak Başbakanlık ofisi, Irak Silahlı Kuvvetleri ve ABD liderliğindeki koalisyonun üst düzey yetkilileriyle birlikte çekilmiş bir fotoğrafı yayınladı.

Sudani’nin ofisi, ortak komisyonunun “DEAŞ’e Karşı Küresel Koalisyon’un görevini incelemek üzere Bağdat’ta bugün çalışmalarına başladığını” belirtti.

Sudani’nin dışişleri danışmanı Farhad Alaaldin, “yapılan herhangi bir ilerlemenin bu müzakerelerin uzunluğunu belirleyeceğini” söyledi.

Irak Dışişleri Bakanlığı, “belirli ve net bir zaman çizelgesi… ve koalisyonun Irak topraklarında danışmanlarının kademeli olarak azaltılmasının başlaması”nın sonraki formülasyonunu beklediklerini belirtti.