Kerkük’ün Spor duayeni Kerim Muhammet Kadir
Dr. Şemsettin Küzeci
Kerkük’ün önde gelen spor adamlarından biri olan Kerim Muhammet Kadir 1945 yılında Kerkük’te doğdu. İlk okulunu Kale ibtidaiyye mektebinde, Ortaokulu ve Liseyi Saneviyyet Musalla ’da bitirdi. Ortaokuldayken spor hayatına başlayan Kerim M. Kadir önce Kardaşlık amatör futbol takımında futbola başladı. Daha sonra “Kardaşlık Gençleri” takımında oyuncu, antrenör ve hakem olarak çalıştı.
Liseyi bitirdikten sonra Öğretmenler Enstitüsü- Beden Eğitimi bölümüne alındı. Enstitüden mezun olduktan sonra Havice ilçesinde Beden eğitimi Lise öğretmeni olarak ataması yapıldı. Havice’de çalıştığı sıralarda Okular arası sporu geliştirmekte ciddi çalışmalar yaptı. Ardından da O dönemde Kerkük Vilayetine bağlı olan Türkmen İlçesi Tuzhurmatu’ya tayini çıktı. Tuzhurmatu o yıllarda spor ’da parlak yaldızlara sahip idi. Onlardan biri de Kerkük’ün ünlü futbolcusu Kâmil Tuzlavu idi. Tuzhurmatu’dan sonra öğretmenlik hayatını Kerkük Tisin Lisesinde sürdüren Kadir, 1970 yıllarına kadar Kerkük sporuna onlarca sporcuyu kazandırdı.
Kerim M. Kadir, 1964 1970 yılları arasında Kerkük’ün okullardan spor takımlarına yüzlerce genci kazandırmış, yetişmelerinde büyük katkısı bulunmuştur.
1970 yıllarında Irak devletinin “Gençlik Merkezlerine” önem verildiği bir dönemde Kerim M. Kadir’in Kadrosu eğitim Bakanlığından Gençli ve Spor bakanlığına nakledildi. Dolayısıyla da yetmişli yıllarda Kerkük’te yeni açılan Kerkük Gençlik Merkezi” müdürü olarak ataması yapıldı.
Kerim M. Kadir; Kerkük Gençlik merkezinde Kerkük’ün önde gelen yetişmiş sporcularını merkezde bir araya getirdi. Futbol, Atletizm, Basketbol, Voleybol, Jimnastik, Güreş, Boks, Bisiklet, Yüzme, Tenis, Hentbol, vd. takımların başına da önemli eğitmenleri ve hocaları kazandırdı. Onlardan Ali Cebbar Merdan, Futbolcu Adil Abdullah, Fazıl Abdülmecit, Kazım Yasin, Adnan Abdülkadir, Seyit Kemal Osman, Cemal Ahmet Mustafa, Vahap Şefik, Taha Aziz ve başkaları…
Kerim. M. Kadir, ayrıca Kerkük’ün genç spor severlerini de bir çatı altıda toplayarak önemli çalışmalara imza attı. Kadir’in yoğun tempo ile devam eden çalışmalar sonucu devletin desteğiyle Kerkük’te spor önemli mesafeler katetti. Tüm dallarda Onlarca dav sporcular yetişti.
Gençlere yönelik ise, Kültür ve Sanat dallarında da önemli çalışmalara imza atıldı. Resim atölyesi, Tiyatro sahnesi, Şiir ve hikâye yarışmalarının yanı sıra çocuk oyunları ile ilgili önemli faaliyetlerin alt yapısı inşa edildi. Bu bağlamda gençler bir birleriyle işbirliği, kaynaşmayı, ortak fikri alış verişinde bulunmayı öğrendiler. Ayrıca toplumun kötü sonuçlarda yol açan bazı alışkanlıklardan da uzak tutuldular. Spor üzerinde gençler adeta devlet tarafından kontrol altına alındı diye yorum yapanlarda olurdu şüphesiz. Ancak gencik merkezlerinin Kerkük’te toplumun gençlerine önemli katkı sundu. Gençlerin yetişmelerinde ve yıldızlaşmalarında Kerim M. Kadir’in da ciddi katkısı oldu.
1980 yıllarında Irak’ta oluşan İl Gençlik Müdürlükleri sonucu Kerim M. Kadir Kerkük İl Gençlik Müdürlüğüne getirildi. Kadir o dönemlerde İlçelerde Gençli Merkezilerinin tesisinde büyük rol oynadı. Kerkük Piryadi bölgesinde ve Havice’de birer Gençlik Merkezi açtı. Şehit Adnan Şerif Kapalı Spor Salonunu, 1989 yılında Irak’ta düzenlenen Filistin Kupası kapsamında Suudi Arabistan, Kuveyt ve Bahreyn’in oynandığı oyunlar için Kerkük Olimpiyat Futbol Standını açtı.
Son olarak Spor duayeni Kerim M. Kadir, Kerkük’ün spor hareketinde önemli katkıları olmuş ve bugüne kadar ektiği tohumlar yeşermiş ve Kerkük’ü süslemektedir. Kadir, halen hayatını Kerkük’te sürdürmektedir.