Kerkük’te Türkmen Şairler Evi Açıldı

Gülcan Bayatlı/ Merkezi Ankara’da bulunan Kerkük Kültür Derneği’nin 10. Kuruluş yıldönümü anısına Kerkük’te yapmış olduğu bir dizi çalışmalar kapsamında Kerkük Şubesinin açılışında “Türkmen Şairler Evi” de açıldı. Bu vesileyle “Türkmen Şairler Buluşması” etkinliği de düzenlendi. Ayrıca İlk defa olarak Dernek tarafından 2023 Yılı Yıldızları ödülü de dağıtıldı. Şairler buluşması Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu’nun desteğiyle gerçekleşti. Etkinliğe yaklaşık 40’a yakın şair Erbil, Kerkük, Tuzhurmatu, Bağdat, Ankara, İstanbul ve Almanya’dan katıldı. Ayrıca etkinlikte Ammar Kâhya, İsam Vendavi, Mehdi Bzok, Seyyit Haşim Kâmil, Av. Fehmi Kasım, Nevzat Koryalı, Necat Kevser, Aydın Kerkük, Fevzi Ekrem Terzioğlu, Rifat Adalet, Ercüment Bayraktar, Mehmet Dabbağ, Ülkem Tütüncü, Veli Yağmuroğlu ve diğer önemli şahsiyetler protokolde yerlerini aldılar.

1 Ocak 2024 tarihinde yeni yılın ilk gününde Kerkük’te düzenlenen Etkinliğin sunuculuğunu Gülcan Bayatlı yaparken Hazırlık komisyonu; Şemsettin Küzeci, Seyyit Haşim, Fevzi Ekrem Terzioğlu, Ali Yağmuroğlu, Eyüp Hikmet Kerküklü, Nevzat Koryalı, Ali Yurdakul ve Gaye Kasap ‘tan oluştu.

Açılış Konuşmaları

Açılış konuşmasını Kerkük Kültür Derneği Kurucusu ve Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci yaptı. Ardından da Irak Edebiyatçılar ve Yazarlar Birliği Türkmen Kültür Bürosu genel sekreteri Fevzi Ekrem Terzioğlu   konuştu. Küzeci, etkinliğe katılan tüm katılımcılara teşekkür ederek konuşmasına başladı. Kültür ve sanat bir toplumun omurgasındır, derneğin Kerkük şubesinin açılması önemli bir adımdır. 2024 yılı Irak Türkmenleri ile Azerbaycan Yılı olacağına vurgu yaptı. Terzioğlu ise, bu önemli toplantıdan dolayı Küzeci’ye ve derneğin 10. Kuruluşunu kutlayarak, “Türkmen Yazarı” dergisine her kesin desteğini talep etti…Daha sonra Kerkük Kültür Derneği Kerkük Şubesi Başkanı Seyyit Haşim Kmail kısa bir konuşma yaparak şubemizin kapısı tüm Türkmeneli Yadınlarına açıktır. Dedi.

2023 Yıldızları Ödülü Dağıtıldı

Kerkük Kültür Derneği’nin 10. Kuruluş yıldönümü anısına 2023 Yıldızları Ödülü Kerkük’te dağıtıldı. Ödüller 8 kişilik bir komisyon tarafından sahipleri tespit edildi. İlk olduğu için sadece Kerkük’teki Yıldızlar seçildi. 2024 yılında Türkmen bölgelerinin her yerinden seçilerek “Türkmeneli Yıldızları Ödülü” olarak dağıtılacaktır. 2023 Yıldızları:

  1. Yılın Yazarı: Necat Kevser
  2. Yılın Şairi: Ali Yurdakul
  3. Yılın Gazetecisi. Özdemir Hürmüzlü
  4. Yılın Sanatçısı: Eyat Nazım
  5. Yılın Müzisyeni: Ali İnceparmak
  6. Yılın Kadını İman Ergeç
  7. Yılın Sosyal Medya Yıldızı: Mavi Medya
  8. Yılın Jüri Özel Ödülü: Radyo Grup

Türkmen Şairleri Buluşmasına Kerkük, Erbil, Tuzhurmatu, Bağdat, Yurtdışından Ankara, İstanbul ve Almanya’dan da katılım gerçekleşti.

  • Kerkük’ten:
  1. Ali Yurdakul
  2. İbrahim Koryalı
  3. Aydın Kerkük
  4. Eyüp Hikmet Kerküklü
  5. Teymur Bayatlı
  6. Gülzar Bayatlı
  7. Aslan Bayatlı
  8. Kadir Dervişoğlu
  9. Kara Vahap
  10. Nafii Kümbetli
  11. Gaye Kasap
  12. Müeyyet Boyağçı
  13. Fazıl Kebapçı
  14. Basire Tisinli
  15. Münevver Molla Hassun
  16. Kadriye Ziya
  17. Salah Behlül
  18. Asi Ağaoğlu
  19. Nihat Kâhya
  20. Şemsettin Türkmenoğlu
  21. Alaattin Kerkükoğlu
  22. Necmettin Kara. Almanya
  23. Ali Yağmuroğlu. İstanbul
  24. Şemsettin Küzeci. Ankara
  25. Abdülvahap Hançerci
  26. Kerrar Hançerci
  • Erbil’den:
  1. Esat Erbil
  2. Yaşar Altıparmak
  3. Dilaver Bezirgân
  • Tuzhurmatu’dan:
  1. Ayhan Orankay
  2. Türkeş Mehmet Tuzlu
  3. Adnan Assafoğlu
  4. Buşra Abbas
  5. Hüseyin Düğer
  6. Fevzi Ekrem Terzioğlu. Bağdat
  7. Felah Denden

Etkinlikte tüm katılımcılara katılım belgesi dağıtıldı. Sanatçı Eyat Nazım ve Eyüp Hikmet Kerküklü tarafından güzelim Kerkük türküleri ile ve Hatıra Fotoğraflıları çekilerek, “Türkmen Şairler Buluşması” etkinliği son buldu…