Kerkük’te Azerbaycan ve Irak Türkmen Edebi ve Medeni İlişkiler Paneli

Gülcan Bayatlı-Kerkük/ Azerbaycan Cumhurbaşkanı merhum Haydar Aliyev’in doğumunun 100. Yılı anısına Kerkük Eğitim ve İnsani Yardım derneğinin desteğiyle Kerkük Kültür Derneği tarafından “Azerbaycan ve Irak Türkmenlerinin edebi ve medeni İlişkileri” Paneli 28 Aralık 2023 tarihinde Kerkük’te düzenlendi. Tıklayınız

https://www.facebook.com/watch/?mibextid=jmPrMh&v=1795729194204302

Sunuculuğunu Esen Kutub’un yaptığı etkinliğin açılış konuşmasını Kerkük Eğitim ve İnsani Yardım Derneği Cumbut Küzeci yaptı. Ardından da Kerkük Kültür Derneği Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci yaptı. Etkinlik çerçevesinde İki dernek arasında İşbirliği Protokolü imzalandıktan sonra, karşılıklı plaketler takdim edildi.

Azerbaycan- Irak Türkmenleri Edebi ve Medeni İlişkileri Paneli

Kerkük Kültür Derneği Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci tarafından yönetilen panelde Konuşmacı olarak tarihçi ve yazar Necat Kevseroğlu, Aydın Kerkük, Faruk Köprülü, Mehmet Küzeci, Azerbaycanlı Akademisyen Hatıra İsmailova ve Yaşar Vendavi bire konuşma yaparak, iki toplum arasındaki tarihi ilişkiler masaya yatırıldı.

Etkinlikte Şiir ve Kerkük-Azerbaycan Türküleri

Panel esnasında Ali Yağmuroğlu, Ganim Salihi, Eyüp Hikmet Kerküklü ve Şemsettin Küzeci tarafından Azerbaycan’a hasrolunan güzel şiirler okundu. Kerkük’ün efsane ve milli sanatçısı Abdülvahik Küzeci’nin oğlu Mehmet Küzeci, babasının Samat Vurgun ve Resul Rızanın şiirlerinden bestelenen “Leyla Balam A Leyla” ile Meral çıkmış dağ başına” türkülerini seslendirdi.  Sinan Sait ve Nermine Memmedova ile meşhur “Evlerinin ögu yonca” türküsü de toplu bir şekilde okunduktan sonra Azerbaycan – Kerkük müziğinin güzel örnekleri yad edildi.

Kerkük Kültür Derneği 10 Yaşında

2013 yılında Merkezi Ankara’da kurulan Kerkük Kültür Derneği kuruluşunun 10. Yılını Kerkük’te kutladı. 10. Yıl Patası kesilmeden önce dernek çalışmaları hakkında bilgi veren dernek Başkanı Dr. Şemsettin Küzeci, derneğin Kerkük-Irak şubesinin açılmasının müjdesini de verdi. Bu bağlamda Sayın Seyit Haşim Faruk Mustafa Beye yetki verdiklerini de açıkladı. Ardından da Derneğin 10. Yılında bir takım şair- yazar ve yöneticileri takdir belgesi verildi. Onlardan Necat Kevser, Aydın Kerkük, Faruk Köprülü, Ganim Salihi, Cumbut Küzeci, Esen Kutup, Gülcan Bayatlı, Fevzi Ekrem Terzioğlu, Nebil Küzeci, Molla Ali Köprülü… Onur Belgesleri, Eski Milletvekili Dr. Ahmet Haydar, Siyasetçi Ammar Kahye, Türkmen Muharipler Derneği Başkanı General Yazar Vendavi, Dr. Çelenk Ekrem, Cumbut Küzeci tarafından takdim edildi.

Azerbaycan ve Irak’ta edebi yayınları tanıtıldı

Irak Türkmen edebiyatı ile Azerbaycan arsındaki edebi ve medeni ilişkiler kapsamında iki ülkede yayınlanan kitaplar tanıtıldı. Profesör Gazanfer Paşayev’in “6 yıl Dicle-Fırat Sahillerinde” kitabı ile başlayan kitap tanıtımları Resul Rıza, Nebi Hazri, Bahtiyar Vehapzade, Abdüllatif Bedenroğlu, Elçin Efendiyev, Resmiyye Sabir, Hurman Muradova, Zakir Sedatlı, Ekber Qoşalı, Ganire Paşayeva, Güllü Yoloğlu, Kübra Qulüyeva, Sekine Gaybaliyeva, Hayrullah Kazım, Ata Terzibaşı, Necat Kevser, Mustafa Ziya, Faruk Köprülü ve Şemsettin Küzeci’in eserleri tanıtıldı.

Azerbaycan Devletinin Türkmenlere İlgisi

Etkinlikte Resul Rıza, Gazanfer Paşayev, Sinan Sait, Abdüllatif Bederoğlu ve Şemsettin Küzeci’nin iki ülke arasındaki kültürel çalışmaları değerlendirildi. Ardından da Ekim 2023 tasrihinde Azerbaycan devleti ve Bakü Uluslararası Çokkluk Kültür Merkezinin, Azerbaycan Yazarlar Birliği, Azerbaycan Basın Konseyi’nin Türkmenlere verdikleri desteklere vurgu yapıldı. Gelecekte Kerkük Kültür Derneği ile Azerbaycan STK’leri arasında ciddi organizasyonların yapılacağından da söz edildi.

Kapanış ve Teşekkürler

Etkinliğin sonunda Dr. Şemsettin Küzeci, tüm katılımcılara teşekkür ederek, Kerkük Eğitim ve İnsani Yardım Kurumuna da özel teşekkürlerini sundu. Gelecek faaliyetler de yine bir arada olmak umuduyla sözlerini noktaladı. Tıklayınız

https://www.facebook.com/watch/?v=334045869510170