İspanya Dışişleri Bakanı, Irak’ı ziyaret etti

İspanya Dışişleri Bakanı, Irak’ı Ziyaret Etti, ABD liderliğindeki birliklere yönelik saldırıların durması gerektiğini söyledi

Deniz Nakip

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Irak’ta İslam Devleti grubu cihatçılara karşı kampanyaya yardım eden ABD liderliğindeki birliklere yönelik düzenlenen saldırların “durması gerektiğini” söyledi.

Irak’a yaptığı ziyarette Albares, “Uluslararası askeri üslerdeki sürekli saldırılardan son derece endişeliyiz,” diyerek  “Yabancı birliklere yönelik saldırılar durmalı.” şeklinde ekledi.

Irak ve Suriye’deki ABD liderliğindeki koalisyon güçleri, çoğu İran’a bağlı grupların oluşturduğu bir İslami Direniş olduğu iddia edilen örgüt tarafından ekim ayı ortalarından bu yana 150’den fazla saldırıya hedef oldu.

Washington, çoğunlukla sorumlu tuttuğu grupları hedef alan hava saldırılarıyla yanıt verdi, ancak şiddet döngüsü Bağdat’ı koalisyon birliklerinin çekilme takvimi konusunda görüşmeler yapmaya çağırdı.

Albares, “Buradayız çünkü Irak hükümetinin isteği üzerine buradayız ve Irak hükümeti ne zaman istiyorsa ayrılacağız,” dedi.

İspanya, Avrupa Birliği içinde Gazze’de derhal ateşkes çağrısında bulunan en yüksek sesli ülkelerden biri olurken Albares, Orta Doğu’da şiddetin tırmanma riskinin, çatışmanın durdurulmasını daha da önemli kıldığını söyledi.

“Krize sızma etkisinden kaçınılması son derece önemli olduğunu düşünüyorum,” ifadelerinde bulunan Albares, Iraklı mevkidaşı Fuad Hussein ile ortak gerçekleştirdiği basın toplantısında “Sivil halkın acısını hafifletmek, bölgesel bir tırmanmayı önlemek için kalıcı ve derhal bir ateşkes hemen uygulanmalı.” dedi

İspanya, ABD liderliğindeki cihatçı karşıtı koalisyon ve ülkenin NATO misyonunun bir parçası olarak Irak’ta 300’den fazla asker bulunduruyor.  Ayrıca güçler geçen yıldan bu yana İspanyol General Jose Antonio Aguero Martinez’in komutasında.