Ali BAYATLI- Bağdat/ NATO, Irak güvenlik güçlerinin çeşitli alanlardaki büyük ilerlemesini övdü ve anayasa ile Irak yasalarına uygun şekilde ortak işbirliğinin güçlendirilmesinin önemini vurguladı.
Komuta merkezinden yapılan açıklamada, Ortak Operasyonlar Komutan Yardımcısı Korgeneral Kays el-Muhammedavi’nin, NATO Ortak Operasyonlar Komutanı Amiral Stuart Munsch ve beraberindeki heyeti ofisinde ağırladığı belirtildi.
Açıklamaya göre, görüşmede taraflar arasındaki ikili ilişkilerin güçlendirilmesi ve ortak ilgi alanına giren birçok konunun ele alındığı kaydedildi. Korgeneral Kays el-Muhammedavi, Irak güvenlik güçlerinin kapasitesinin hızla geliştiğini ve bu gelişimin DAEŞ terör örgütüyle yapılan savaşlardan edinilen tecrübeler sayesinde sağlandığını ifade etti. El-Muhammedavi, güvenlik ve istihbarat birimlerinin DAEŞ’in kalıntılarını takip etmeye devam ettiğini ve örgütün lider kadrosunun etkisiz hale getirilmesiyle yapısının zayıflatıldığını belirtti.
Amiral Stuart Munsch ise NATO adına, Irak güvenlik güçlerinin kapasitesindeki niteliksel ilerlemeyi ve çeşitli güvenlik tehditleriyle başa çıkabilme yeteneğini takdir ettiğini ifade etti. El-Muhammedavi, NATO ile imzalanan ikili mutabakatlar çerçevesinde işbirliğinin artırılmasının önemini vurguladı ve Irak hükümetinin vizyonu ile güvenlik liderlerinin stratejilerine uygun bir şekilde çalışılması gerektiğini belirtti.
Irak güvenlik güçlerinin en son teknoloji ve askeri ekipmanlarla donatılmasının gerekliliğine dikkat çeken el-Muhammedavi, NATO’ya sürekli destekleri, eğitim, danışmanlık ve deneyim paylaşımı konularındaki katkılarından dolayı teşekkür etti.
Diğer bir TV röportajında Iraklı milletvekili ve parlamentoda Savunma komisyonunda olan Talib el-Yasiri, Irak ordusunun daha iyi bir duruma getirilmesi gerektiğini vurguladı. Yasiri, ordunun genç askerlerle takviye edilmesi için 50 bin yeni askere ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Ayrıca, asker maaşlarının iyileştirilmesi ve lojistik sorunların çözülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Yasiri, “Ordu, güvenliğin bel kemiğidir ve bu rol başkalarına devredilemez. Silahlı gruplar ordunun saflarına entegre edilmelidir,” dedi. Ancak Haşdi Şabi büyük bir kısmının resmi idari sistemin dışında çalıştığını ve bu güçlerin orduya entegre edilmesinin henüz resmi bir şekilde gündeme getirilmediğini de sözlerine ekledi.
Siyasi analist İyad el-Amber açıklamalına göre, bazı silahlı grupların paralel silahlanmasının Adil Abdülmehdi hükümeti döneminde ordunun yapısına kadar yayıldığını söyledi. Amber, Haşdi Şabi’nin yasal bir varlık olduğunu ve bu güçlerin feshedilmesine dair resmi bir niyet olmadığını ifade etti.
Amber, silahlı gruplar meselesinin çözümünün medyada tartışılmasından ziyade, siyasi ve diplomatik çabalarla yürütülmesinin daha etkili olacağını vurguladı. Ayrıca, Irak’ın iç durumunun sakinleştirilmesi için uluslararası girişimlerin ve arabuluculukların sürdüğünü belirtti.
Irak ile NATO arasındaki işbirliği, Irak güvenlik güçlerinin mevcut zorluklarla başa çıkma kapasitelerini artırmada önemli bir adımı temsil ediyor. Öte yandan, yerel ve uluslararası arenada, silahlı grupların orduya entegrasyonu gibi hassas konuların çözülmesi için artan çağrılar, Irak’ın güvenlik ve siyasi istikrarını sağlamada kritik bir rol oynayabilir.