Irak hükümetinin istikrarı koruma ve reformları tamamlama çabalarını destekleyecek uluslararası bir fikir birliği

BM Güvenlik Konseyi’ne üye ülke temsilcilerinin, Konseyin Irak’la ilgili oturumunda yaptığı konuşmalar, hükümetin Irak’ın güvenlik ve istikrarını artırma ve her alanda reformları tamamlama yönündeki çabalarını oybirliğiyle destekledi.

İngiltere
İngiltere’nin BM Güvenlik Konseyi temsilcisi, “Irak hükümetinin ekonomi, güvenlik ve yatırım alanlarındaki reform adımlarına değer veriyoruz ve Irak’ın egemenliğini destekliyor, güvenlik ve istikrarına yönelik tehditleri reddediyoruz.”dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Tüm siyasi güçleri istikrarın desteklenmesi konusunda hükümete destek vermeye teşvik ediyoruz ve aynı zamanda Erbil’le sorunların çözülmesini umuyoruz.”

Cezayir
Cezayir temsilcisi de konuşmasında şunları doğruladı: “Irak hükümeti 10 yıl aradan sonra ilk kez yerel seçim yapma başarısını gösterdi. Hükümetin 2005’ten bu yana ilk kez Kerkük’te yerel seçim yapma çabalarını takdir ediyoruz. Irak’ın güvenliğini ve istikrarını destekliyoruz.”

Japonya
Bu arada Japonya temsilcisi de konuşmasında, “Irak hükümetinin reform çabalarını destekliyoruz, Irak’ta yerel seçimlerin yapılmasını memnuniyetle karşılıyoruz ve Kürdistan bölgesinde gecikmiş seçimlerin yapılmasını umuyoruz” dedi.

Çin
Çin temsilcisi ise Irak hükümetinin insani ve mali kaynakları rasyonelleştirme ve ülkenin isteklerini karşılama vizyonunun desteklenmesinin gerekliliğini vurguladı.

Malta
Malta temsilcisi, ülkesinin Irak’ın güvenliği ve istikrarına verdiği desteği ve Irak hükümetinin göçmen kampları kapatma çabalarını vurguladı.

Fransa
Fransa temsilcisi ise, ülkesinin Irak hükümetinin Irak halkının arzuladığı reformları tamamlama çabalarına desteğini teyit etti, mali ve petrolle ilgili tüm sorunlardan kurtulmak için Bağdat ile Erbil arasındaki diyaloğun yeniden başlatılması çağrısında bulundu.