Skip to content
21 Ekim 2026
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

Özgür Basın, Özgür Toplum

Sosyal medya hesaplarımız

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Primary Menu
  • HABERLER
    • Akademik Makaleler
    • Arapça
    • Azerbaycan
    • Basın
    • Dünya
    • Editörden
    • İngilizce
    • Kitap
    • Kültür – Sanat
    • Türkiye
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim
  • Home
  • Haberler
  • Irak Dışişleri Bakanı, BM Güvenlik Konseyi oturumunda Irak’ın Türk saldırısına ilişkin konuşmasını yaptı
  • Dünya
  • Haberler

Irak Dışişleri Bakanı, BM Güvenlik Konseyi oturumunda Irak’ın Türk saldırısına ilişkin konuşmasını yaptı

Kerkük Gazetesi 27 Temmuz 2022
upload_1658874382_1490646596

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Türk saldırganlığına ilişkin özel ve acil Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi toplantısında Irak’ın konuşmasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Hüseyin yaptığı konuşmada, Irak’ın, Güvenlik Konseyi’nin açık Türk saldırısını kınayan açıklamasını memnuniyetle karşıladığını belirtti, ve Türk ordusunun Irak’ın topraklarına, egemenliğine ve vatandaşlarının hayatına karşı saldırıda bulunduğunu söyledi.

Hüseyin, Zaho ilçesini hedef alan Türk saldırısı biri kız çocuk olmak üzere 9 sivilin ölümüyle, 33 sivilin yaralanmasıyla sonuçlandığını açıklayarak Türk saldırısının Irak’ın egemenliğine yönelik askeri bir saldırı, bölgesel ve uluslararası barış ve güvenliğe tehdit oluşturduğunu söyledi.

Bakan Hüseyin, ‘’Saldırının gerçekleştiği yerden, Türk ordusunun kullandığı ağır top mermisi parçalarının da dahil olduğu kanıtlar topladık’’ dedi, ve ‘’ bu son saldırganlık, Türkiye’nin Irak’ın ihlallerini durdurma taleplerini görmezden gelmeye devam ettiğinin Konsey huzurunda somut bir kanıtıdır’’ ifadesini kullandı.

Hüseyin, Irak’ın Türkiye’ye ihlallerine karşı 296 protesto bildirisi gönderdiğini belirtti ve Irak’ın Türk kuvvetlerinin Irak topraklarındaki yasadışı varlığını uluslararası toplum önünde bir kez daha kınadığını söyledi.

Dışişleri Bakanı, ‘’Türk saldırganlığı nedeniyle Irak’ı güneyden kuzeye süpüren bir halk öfkesi durumu’’ olduğunu vurguladı ve ‘’Türk Parlamentosu’nun Ekim 2021’de Irak’ta asker bulundurma yetkisini iki yıl süreyle uzatma kararını kınadığımızı yeniliyoruz’’ ifadesini kullandı.

Bakan Hüseyin, Irak Hükümetinin, birikmiş farklılıkları diplomatik kanallardan çözme çağrısı yapan bir yaklaşıma bağlılığını teyit ettiğini vurguladı ve Türkiye’yi işgalci askeri güçlerini tüm Irak topraklarından geri çekmeye zorlayan acil bir kararın çıkarılmasının önemine değindi.

Hüseyin, ‘’Türkiye, Irak ile Türk askeri varlığının Irak topraklarında bulunmasına izin veren bir anlaşma olduğunu iddia ediyor’’ ifadesini kullandı ve’’ Konsey’den Irak ile Türkiye arasındaki duruma ilişkin maddenin Güvenlik Konseyi’nin gündemine alınmasını talep ediyoruz’’ dedi.

Dışişleri Bakanı Hüseyin, ‘’Türkiye’nin güçlerinin Irak’ta bulunmasına ilişkin yasa dışı gerekçeleri kuşkusuz Türk tarafından duyacağız’’ dedi ve Türkiye, PKK ile ilgili bir iç sorunla bağlantılı temelsiz argümanlar kullanıyor’’ ifadesini kullandı.

Dışişleri Bakanı, Bu krizin sebebi Ankara girişimiyle ilk etapta Türk tarafı olduğunu belirtti ve Irak, büyük önemi nedeniyle bu konuyu Güvenlik Konseyi’ne getirdiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanı, Irak, Güvenlik Konseyi’nden bu saldırı eylemini araştırmak için bağımsız bir uluslararası ekip oluşturmasını talep ettiğini belirtti ve Türkiye’nin tüm Irak topraklarından askeri güçlerini geri çekmesini zorunlu kılan bir kararın çıkarılmasını talep ettiğini vurguladı.
Bakan Hüseyin, Irak’ın BM Güvenlik Konseyinden, ‘’Bu Türk saldırganlığının şiddetle kınanmasını talep ediyor ve bu menfur eylemin faillerinden hesap sorulmasını sağlamak için çalışmayı’’ talep ettiğini belirtti.

Ayrıca Dışişleri Bakanı Savunmasız sivillere verilen zararın Türk hükümetinden tazminat ödemesini talep etti.

Dışişleri Bakanı Hüseyin, Irak, PKK’nın Irak’tan çıkarılması için ilgili ülkelerle çalışmaya hazır olduğunu ifade etti ve PKK’nın varlığı Irak’ta güvenliğin istikrarsızlığına neden olduğunu vurguladı.

Dışişleri Bakanı, Irak Hükümeti, bölgedeki çatışmaların çözümüne olumlu katkıda bulunmak için çok çalıştığını vurguladı ve Irak Hükümeti, Irak’ın başka ülkelerin gündemlerini ve çıkarlarını uygulamak için bir tiyatroya dönüştürülmesini kategorik olarak reddettiğini belirtti.

Ayrıca Dışişleri Bakanı, ‘’Irak halkı bugün bu oturumun müzakerelerini büyük bir ilgi ve büyük

Paylaş:

Continue Reading

Previous: YAFEM 16. Türk Dünyası Medya Mensupları Buluşması Yalova’da Gerçekleşti
Next: Plasschaert: Irak, Türk kuvvetlerinin topraklarından çekilmesini talep ediyor

Related Stories

739470910_904259348653516_4016215378596467882_n
  • Haberler

Kerkük Valisi ve ITC Başkanı Devlet Bakanı olarak seçildi.

Kerkük Gazetesi 16 Ekim 2026
e7a5c647-06a9-4ed4-a44c-486d8107c6a3
  • Haberler

Erbil’de İhsan Doğramacı Caddesi açıldı

Kerkük Gazetesi 15 Ekim 2026
thumbs_b_c_95ed91dcdabaf7876cd5c9c1a50bcbfe
  • Haberler

Türkiye Dışişleri Bakanı Fidan, Bakü’de Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Gayıbov tarafından karşılandı

Kerkük Gazetesi 15 Ekim 2026

Güncel Haberler

Ardında Kalanlar I. Bölüm “Ardında Kalan Hasret” 50320241 1

Ardında Kalanlar I. Bölüm “Ardında Kalan Hasret”

18 Ekim 2026
Pazar’dan Pazar’a Gülhan Gürbüz’den “Seviyorum Seni” şiiri c581f9c5-2d0e-497a-9e26-12d33fe94d39 2

Pazar’dan Pazar’a Gülhan Gürbüz’den “Seviyorum Seni” şiiri

18 Ekim 2026
صدور كتاب «خاري بلبل» (شاعرات أذربيجان) في أنقرة 810c372f-e5f9-4709-b496-8f181e9d7e99 3

صدور كتاب «خاري بلبل» (شاعرات أذربيجان) في أنقرة

18 Ekim 2026
Vesile Möhsümova’dan “Biraz Şiir olsun” Şiiri VESİLE MÖHSÜMOVA 4

Vesile Möhsümova’dan “Biraz Şiir olsun” Şiiri

18 Ekim 2026
Saadet Qarib’den ” İnsandır Deme” Şiiri SAADET GARİP 5

Saadet Qarib’den ” İnsandır Deme” Şiiri

17 Ekim 2026

Editörden

8a680ac8-4ae7-4206-affa-f7b541cd7857
  • Azerbaycan
  • Editörden

Şemsettin Küzeci’nin Azerbaycan Kitaplarının imza günü

11 Ocak 2026
178386911_1925588547591950_2559509787806110237_n
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Haberler
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

Irak Türkmen Cephesi 26 Yaşında

24 Nisan 2021
ALTUNKÖPRÜ ŞEHİTLERİ (1)
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

30. Yılında Kerkük’te Altunköprü Katliamı

28 Mart 2021

Videolar

eed5bfac-185e-4361-a144-ea9eb702ee9d
  • Azerbaycan
  • Basın
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkmen Edebiyatı
  • Video
  • Videolar

Kerkük’ün Milli Yazarı Ata Terzibaşı’nın Hayatı Filim Oldu

26 Aralık 2024
demirel
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkiye
  • Türkmeneli
  • Videolar

20 önce Süleyman Demirel Irak Türkmen Öğretmenlerini kabul etmişti

23 Aralık 2020
indir
  • Basın
  • Haberler
  • Türkmen Basını
  • Türkmeneli
  • Videolar

Kerkük Gazetesi’nin YouTube kanalı açıldı

16 Kasım 2020

Foto Galeri

DSCI8493
  • Basın
  • Foto Galeri
  • Haberler

Türkmeneli TV’nin eski Teknik Müdürü Sacit Baydar Vefat etti

17 Ekim 2020
M ZİYA1
  • Foto Galeri
  • Kitap
  • Kütüphane

Mustafa Ziya’nin Küçük Not Defterinden Şiirler kitabı çıktı

20 Ocak 2020
1828866_620x410
  • Foto Galeri

ABD’li komutandan Münbiç’e ziyaret!

8 Şubat 2018
Facebook
kerkuk_turkuleri
Youtube

AMACIMIZ

Irak’taki Türkmenlerin gerçek anlamda varlıklarını, birlik ve beraberliklerini sağlamak; gazete yoluyla da sıkıntılarını, kültürlerini ve varlıklarını dünyaya tanıtmak ve Türk dünyası arasında bir köprü oluşturmaktır.

Bizi Takip Edin

Facebook Twitter Youtube Instagram
Menu
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim

  • HABERLER
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.