Irak Başbakanı es-Sudani , Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü

Irak Başbakanı es-Sudani , Dünya Ekonomik Forumu kapsamında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile görüştü.

Deniz Nakip

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani Perşembe günü, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres ile yaptığı görüşmede kabinenin Birleşmiş Milletler Irak Yardım Misyonu (UNAMI) ile gelecekteki ilişkisini yeniden şekillendirme konusunu ele aldı.

Es-Sudani, Başbakanlık Ofisi tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, kararın Irak’ın güçlü anayasal kurumlar kurmayı tamamlamasını ve uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesinden sonra verildiğini açıkladı.

Toplantı, İsviçre’nin Davos kentinde 54.’si düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu’nun katılımları kapsamında gerçekleşti.

Irak Başbakanı, ülkesinin çölleşme, iklim değişikliği ve su kıtlığının muhtemel sonuçlarını azaltmak için uluslararası örgütle işbirliği yapmaya devam edeceğini yineledi.

Toplantıda dünya çapındaki son gelişmeler, İsrail ile Hamas arasındaki savaşın bölgesel ve küresel istikrar üzerindeki etkisi ve İsrail ordusunun Filistin halkına karşı işlediği soykırım da ele alındı.

Es-Sudani, Guterres’e Gazze’ye yönelik haksız saldırıyı durdurma çabalarının yanı sıra Filistin davası lehine görüşleri için teşekkür etti.

Irak Başbakanı, Irak’ın Filistin halkının topraklarında onurlu bir şekilde yaşama hakkı konusunda sarsılmaz duruşunu belirtti.

BM Genel Sekreteri, Birleşmiş Milletler’in Gazze’deki savaşı sona erdirme ve masum sivillerin acılarına son verme çabalarını sürdüreceğini belirterek Filistin halkıyla dayanışmasını ifade etti.