Irak Başbakanı es-Sudani ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı ile koalisyon güçlerinin Irak’tan çekilmesini görüştü

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile görüştü

Deniz Nakip

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Irak’taki uluslararası koalisyon misyonunun sonlandırılması için bir takvim oluşturma konusunu görüştü.

Her iki taraf da, Başbakanlık Ofisi tarafından yayımlanan bir açıklamaya göre, bu buluşmanın Davos, İsviçre’de düzenlenen 54. Dünya Ekonomik Forumu’nda gerçekleşti.

Her iki taraf da, geçen Ağustos ayında ABD Savunma Bakanının ziyareti sırasında kabul edilen uluslararası koalisyonun Irak’taki varlığını gözden geçirmek için kurulan ikili komitenin çalışmalarına başlama ihtiyacını vurguladı.

Irak Başbakanı, özellikle son zamanlardaki ABD’nin Bağdat’taki saldırısını içeren Irak’ın egemenliğine aykırı herhangi bir eylemi kesin bir şekilde reddettiğini ifade etti ve uluslararası koalisyonun danışmanlarını barındıran üsleri hedef alan saldırılara karşı hükümetin herhangi bir saldırıyla başa çıkmaya istekli olduğunu teyit etti.

El-Sudani, İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşının devam etmesi nedeniyle bölgede yaşanan huzursuzluğa dikkat çekti ve Gazze’deki sivilleri hedef alan savaşın durdurularak bölgesel istikrarın sağlanabileceğini vurguladı.

Toplantı, ABD Başkanının Irak Başbakanına Amerika’yı ziyaret etme davetiyle sonlandı.