Irak, ABD liderliğindeki koalisyon görevini sona erdirmeye hazırlanıyor

Deniz Nakip / Irak Başbakanı Muhammed Şia El-Sudani, Cuma günü yaptığı açıklamada hükümetin, ülkedeki ABD liderliğindeki yabancı koalisyonun çekilmesini planlamak için bir komite oluşturduğunu belirtti.

El-Sudani’nin açıklamaları, ABD saldırısının Bağdat’ta Nuceba Hareketi liderleri Ebu Takva es-Saidi’yi öldürmesinin ardından geldi. Saldırı İran destekli grupları kışkırtarak ABD liderliğindeki koalisyonun Irak’taki varlığını sona erdirmeye sürükledi.

Başbakanlık Ofisi (PMO), Irak hükümetinin uluslararası koalisyon güçlerinin kalıcı olarak Irak’tan çekilmesini düzenlemek için ikili komitenin oluşturulma tarihini belirlediğini belirtti. Askeri koalisyonun temsilcilerinin komitede yer alması bekleniyor.

Pentagon’a göre, ABD askeri, Perşembe günü Irak ve Suriye’deki ABD birliklerine yapılan son saldırılara misilleme olarak hava saldırısı düzenledi.

900 ABD askeri komşu Suriye’de ve 2,500 Irak’ta, DAEŞ terör örgütünün tekrar yükselmesini önlemek amacıyla bulunuyor.

İsrail ve Hamas arasındaki savaşın patlak vermesinden bu yana, Irak ve Suriye’deki ABD ve uluslararası koalisyon güçleri, genellikle füzeler ve tek yönlü saldırı insansız hava araçları kombinasyonuyla olmak üzere 100’den fazla kez saldırıya uğradı.