Irak 2024’te buğday ithal etmeyecek

Irak Ticaret Bakanı Atheer Al-Ghurairi, Irak’ın bu yıl buğday ithal etmeyi planlamadığını ve ülkeye yedi ay boyunca yetecek kadar büyük stokların olduğunu belirtti.

Deniz Nakip

Al-Gurairi’nin sözleri, ABD’nin Irak Büyükelçisi Alina Romanowski’nin Aralık ayı sonlarında Irak’ın artan nüfusunun Irak’ın “lezzetli ekmekleri” için daha fazla buğdaya ihtiyacı olduğunu söylemesinden sonra geldi.

“Irak hükümeti ulusal buğday üretimini artırmaya çalışıyor. Yine de Irak’ın buğday arzı talebi karşılamıyor” sözlerini kullanan Romanowski “buğday üretimi 2022-2023 için 3,9 milyon tona düşerken, buğday ithalatı için tahminler 2023-2024 için 3,8 milyon tona yükseldi” dedi.

Al-Gurairi, Bloomberg News’e ülkenin iki milyon ton buğday rezervine sahip olduğunu ve bu yılki hasat sezonunun her zamanki gibi Nisan ayında başlamasının planlandığını ve buğday üretiminin geçen yıldan daha iyi olmasının beklendiğini açıkladı.

Irak Ticaret Bakanı, Bağdat Uluslararası Fuarı’na katılımı sırasında “Bu yıl buğday ithal etmeye gerek yok” açıklamalarında bulundu

Irak Tarım Bakanlığı daha önce, nüfusun 43 milyon olduğu Irak’ın her yıl 4,5 milyon ila 5 milyon ton buğday gerektirdiğini belirtmişti.

2023’te üretilen yüksek verim ülke tarihinde kaydedilen en ciddi kuraklıktan geçerken, Irak’ın azalan nehir suyu yerine yeraltı suyu kullanarak çöl alanlarında buğday yetiştirmeye doğru kaydığı görülüyor.

Irak, Ukrayna’daki savaştan önceki üç yıl boyunca, 2019’da 4,7 milyon ton, 2020’de 6,2 milyon ton ve 2021’de yaklaşık 4,2 milyon ton üretim ile buğdayda kendi ihtiyacını karşılayabiliyordu.

Ancak su kıtlığı ve çölleşme benzeri faktörler, geçen sezon yaklaşık üç milyon tona ulaşan yerel buğday üretiminde düşüşe yol açarak Irak hükümetinin açığı kapatmak için buğday ithal etmesine neden oldu.