Skip to content
18 Nisan 2026
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

IRAK TÜRKLERİNİN BAĞIMSIZ SİYASİ GAZETESİDİR

Özgür Basın, Özgür Toplum

Sosyal medya hesaplarımız

  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Primary Menu
  • HABERLER
    • Akademik Makaleler
    • Arapça
    • Azerbaycan
    • Basın
    • Dünya
    • Editörden
    • İngilizce
    • Kitap
    • Kültür – Sanat
    • Türkiye
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim
  • Home
  • Haberler
  • IKBY, SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR
  • Haberler

IKBY, SEÇİMLERE HAZIRLANIYOR

Kerkük Gazetesi 22 Şubat 2018
ıkby

IKBY, seçimlere siyasi ve ekonomik krizlerin gölgesinde hazırlanıyor

IKBY’deki siyasi partiler 12 Mayıs’ta yapılacak Irak genel seçimlerine güvenlik, ekonomik ve mali kriz ile siyasi istikrarsızlığın gölgesinde giriyor.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) siyasi partiler, 12 Mayıs’ta yapılması planlanan Irak genel seçimlerine son 4 yıldaki ciddi güvenlik, ekonomik ve mali krizin neden olduğu siyasi istikrarsızlığın gölgesinde girecek.

Irak’taki ikinci unsur olarak kabul edilen Kürtler, 30 Nisan 2014’te yapılan son genel seçimde kendilerine 44 kontenjanın ayrıldığı Erbil, Süleymaniye ve Duhok’un dışında Kerkük ve Musul’da 8’er, Diyala’da ise 2 milletvekili çıkararak, 328 sandalyeli Irak Meclisine 62 milletvekili göndermişti. Kürt siyasi partiler 2010 yılındaki seçime göre Bağdat’a 5 milletvekili daha fazla gönderdiklerini ifade ederek durumu “zafer” olarak nitelendirmişti.

Mayıs ayında yapılacak seçimlere başta Kerkük olmak üzere tartışmalı bölgelerdeki askeri ve siyasi nüfuzunu kaybetmiş şekilde girecek olan Kürtlerin, bu sefer aynı oy oranını yakalaması, zor gibi görünüyor. Nitekim Kürtler arasında en güçlü siyasi parti konumundaki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP), Kerkük gibi önemli oy potansiyelinin olduğu bir noktada seçimleri boykot kararı alması dikkati çekiyor.

IKBY’nin 4 yıllık kriz karnesi

Irak’taki Saddam Hüseyin rejiminin 2003’te devrilmesinden sonra, mezhep savaşı sarmalına giren ülkenin “güvenli adası” haline gelen IKBY, elde ettiği anayasal haklar sayesinde başta ekonomik olmak üzere hayatın her alanında ciddi gelişmeler kaydetti. Ancak bu durum terör örgütü DEAŞ’ın 3 Ağustos 2014’te Erbil’e yönelmesiyle tepe taklak oldu.

DEAŞ’ın Erbil’e yönelik saldırılarının başlamasıyla ciddi tehlike altına giren IKBY, Irak merkezi hükümetinden bağımsız şekilde petrol ihracatı ile riskli bir adım atarak Bağdat’ı karşısına aldı.

Irak merkezi hükümeti de IKBY’nin anayasal hakkı olan bütçe ve memur maaşlarını keserek Erbil yönetimini cezalandırma yoluna başvurdu. Her yıl Bağdat’tan kasasına yaklaşık 10 milyar dolar gelen Erbil, bütçe kesintisiyle sancılı bir döneme girdi. Dünya ham petrol fiyatlarındaki ciddi düşüşle ortaya çıkan mali krize, Mesut Barzani’nin başkanlık süresinin dolmasından kaynaklanan siyasi kriz de eklendi.

IKBY’deki koalisyon hükümetinde yer alan ve muhalefet çizgisindeki Goran (Değişim) Hareketi, Barzani liderliğindeki KDP ile girdiği siyasi çekişme sonucu hükümetten azledildi.

Tüm bu krizlere ek olarak henüz DEAŞ askeri güç olarak ortadan kaldırılmamışken Barzani, Haziran 2017’de IKBY’nin “bağımsızlık referandumu” düzenleyeceğini duyurdu.

DEAŞ ile mücadelede Erbil yönetimine en büyük desteği veren ABD başta olmak üzere uluslararası toplum ve komşu ülkelerden gelen “iptal” çağrısına kulaklarını tıkayan Barzani, 25 Eylül 2017’de gayrimeşru bir referandum düzenledi.

Bağımsız petrol ihracatına bütçe kesintisiyle cevap veren Bağdat, tek taraflı referanduma ise çok ciddi yaptırımlarla karşılık verdi. Bu yaptırımların en önemlisi, Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerdeki Peşmerge güçlerinin tamamen çıkarılması ile Erbil ve Süleymaniye’deki uluslararası havalimanlarına getirilen uçuş yasağı oldu.

Referandum ile elinin güçleneceğini düşünen Erbil yönetimi, IKBY’nin yüzde 50’sine tekabül eden bir toprak kaybının yanı sıra iki petrol kuyusunu da Irak merkezi hükümetine teslim etmek zorunda kaldı.

IKBY’deki mevcut durum

IKBY’deki yukarıda bahsedilen krizlerin birçoğu henüz çözülebilmiş değil. Seçim arifesine yakın bir süreçte, sorunların çözülmesi pek de mümkün görünmüyor. Çünkü kök salmış durumdaki söz konusu krizlerin, daha çok IKBY’nin vereceği tavizlerle çözülebileceği öngörülüyor.

Seçime “sallantılı” bir şekilde giren Erbil hükümetinde halihazırda sadece KDP, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve IKBY meclisinde yalnızca bir milletvekili ile temsil edilen İslami Hareket Partisi (Bizotnava) yer alıyor.

IKBY’deki hâkim güç KDP’nin mevcut durumu

IKBY’nin 1991 yılında “de facto” bir şekilde kurulmasından bu yana Erbil ve Duhok kentlerinde hâkimiyeti elinde bulunduran Barzani liderliğindeki KDP, son genel seçimlerde toplamda 25 milletvekili çıkararak, Kürt siyasi partiler arasında birinci, Irak’ta ise beşinci sırada yerini almıştı.

Sahip olduğu 38 sandalye ile IKBY meclisinde de çoğunluğu elinde bulunduran KDP, başbakanlığın yanı sıra pek çok önemli bakanlığın da sahibi. Başbakan Neçirvan Barzani’nin döneminde, IKBY’nin birçok krizle boğuşması ve durumun daha da kötüleşmesi bir başarısızlık olarak görülüyor.

Ancak Mesut Barzani gibi karizmatik bir liderin parti başkanı olarak görevine devam etmesi ve tüm baskılara rağmen mimarı olduğu referandumu iptal etmeyerek Kürtlerin rüyası durumundaki bağımsızlığa doğru bir adım atılmış olması göz önüne alındığında, KDP’nin hala Erbil ve Duhok’taki gücünü koruduğu söylenebilir.

KDP’den sonra Kürt siyasi partileri arasında milletvekili sayısına göre ikinci sırada yer alan KYB, son genel seçimlerde 21 milletvekili çıkarmıştı.

Goran Hareketi

Süleymaniye merkezli olup 2006’da KYB’den ayrılan Noşirvan Mustafa tarafından hemen bir yıl sonra kurulan Goran Hareketi, bölgede yolsuzlukla mücadele etme hedefiyle muhalif bir çizgide ilerlemeye çalışıyor.

KDP ve KYB’nin aksine Goran, Kerkük ve tartışmalı bölgelerde Komel ve KYB’den ayrılan Dr. Berhem Salih’in kurup başkanlığını yaptığı “Demokrasi ve Adalet için Koalisyon” partileriyle birlikte seçimlere girecek.

Goran, Komel ve Demokrasi ve Adalet için Koalisyon listesine ise KDP ile kanlı bıçaklı olan IKBY Meclis Başkanı Yusuf Muhammed başkanlık edecek.

Kürdistan İslami Birlik Partisi

IKBY’de Müslüman Kardeşler Teşkilatı’na yakınlığıyla bilinen Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekigrtu), son genel seçimlerde 4 milletvekili çıkarmıştı.

Salahaddin Bahadin’in kurucu lideri olduğu Yekigrtu, KDP’den sonra Duhok vilayetinde en çok seçmene sahip ikinci parti konumunda. Aynı zamanda Yekgirtu’nun, İran sınırındaki Süleymaniye ve Halepçe’de de azımsanmayacak bir seçmen kitlesi var.

İslami Toplum Partisi 

Ali Bapir liderliğindeki İslami Toplum Partisi (Komel), başta Erbil olmak üzere Süleymaniye kentinde de seçmen kitlesine sahip olup son genel seçimlerde 3 milletvekili çıkarmayı başarmıştı.

Partinin kurucusu ve genel sekreteri olan Bapir, özellikle Erbil ve Süleymaniye’deki muhafazakar kesim tarafından sevilen bir isim. Goran ve Demokrasi ve Adalet için Koalisyon’la Kerkük ile diğer bölgelerde aynı listeden seçimlere girecek olan Komel, genel seçimlere IKBY’de ise tek başına hazırlanıyor.

Türkmenler

Ülke genelinde olduğu gibi IKBY’de de en güçlü Türkmen partisi konumundaki Irak Türkmen Cephesi (ITC), son genel seçimlerde herhangi bir milletvekili çıkaramadı.

ITC Erbil Milletvekili Aydın Maruf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, “ITC’nin hazırladığı seçim listesine, isteyen her tür siyasi parti katılabilir çünkü bizim amacımız Türkmen milletini korumak ve birliği sağlamaktır. Bu yüzden tek bir listeden seçimlere katılmamız önemli.” ifadelerini kullandı.

Türkmenler de IKBY’deki diğer siyasi partiler gibi seçimlere koalisyonsuz şekilde girecek.

IKBY’de 3 milyon 500 bin seçmen var

Irak Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu Başkan Yardımcısı Rızgar Heme Meceddin, “Elimizdeki verilere göre bu seçimler için 24 milyon kayıtlı seçmen bulunuyor. Bunlardan 3 milyon 700 bini yeni seçmenlerden oluşuyor.” dedi.

IKBY’nin Bağımsız Yüksek Seçim Komisyonu’nun verilerine göre, yaklaşık 5 milyon nüfusu olan Erbil, Duhok ve Süleymaniye’de, 3 milyon 500 bin civarında seçmeni var.

“Ölü seçmen” iddiası

IKBY’de muhalefet çizgisinde yer alan siyasi partiler, KDP ve KYB’nin yaklaşık 800 bin ölüyü seçmen listesinde bulundurarak bu durumu kendileri lehine kullandığını iddia ediyor. IKBY Başbakanı Barzani ise bu rakamın abartı olduğunu belirterek söz konusu iddiaları reddetmişti.

KAYNAK: ANADOLU AJANSI

Paylaş:

Continue Reading

Previous: ORTADOĞU’NUN GELECEĞİ GAZİANTEP’TE MASAYA YATIRILDI
Next: Afrin’de 3 köy daha alındı

Related Stories

672110748_1255338893437846_692569919958448453_n
  • Haberler

100 Yıl Sonra Kerkük Valisi Türkmen Oldu

Kerkük Gazetesi 16 Nisan 2026
f0f68642-8a0c-42bd-b138-00825776b7a5-1
  • Haberler

Cumhurbaşkanı Amidi: Adalet sisteminin geliştirilmesi şart

Kerkük Gazetesi 16 Nisan 2026
Görsel
  • Haberler

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın Kazakistan Ziyaretinin Stratejik Boyutu: Enerji Güvenliği ve Orta Koridor

Kerkük Gazetesi 16 Nisan 2026

Güncel Haberler

Tarixin Lal Şahidləri: Kərkük və Mosulun Diplomatik Tənhalığı 0a475cc3-e609-4f23-ad39-96eac51616faff 1

Tarixin Lal Şahidləri: Kərkük və Mosulun Diplomatik Tənhalığı

18 Nisan 2026
Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in Antalya Mesajı ve “Dünya Beşten Büyüktür” Yaklaşımının Yükselişi Görsel 2

Kazakistan Cumhurbaşkanı Tokayev’in Antalya Mesajı ve “Dünya Beşten Büyüktür” Yaklaşımının Yükselişi

18 Nisan 2026
100 Yıl Sonra Kerkük Valisi Türkmen Oldu 672110748_1255338893437846_692569919958448453_n 3

100 Yıl Sonra Kerkük Valisi Türkmen Oldu

16 Nisan 2026
Tümer’den Türk Devletler Teşkilatı üyesi ülkelerin STK platformuna ziyare 11 4

Tümer’den Türk Devletler Teşkilatı üyesi ülkelerin STK platformuna ziyare

16 Nisan 2026
Azerbaycan’dan Kerkük Kültür Derneğine Kitap Bağışı b7f88537-3b8b-40d8-8d18-38679a7d6972 5

Azerbaycan’dan Kerkük Kültür Derneğine Kitap Bağışı

16 Nisan 2026

Editörden

8a680ac8-4ae7-4206-affa-f7b541cd7857
  • Azerbaycan
  • Editörden

Şemsettin Küzeci’nin Azerbaycan Kitaplarının imza günü

11 Ocak 2026
178386911_1925588547591950_2559509787806110237_n
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Haberler
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

Irak Türkmen Cephesi 26 Yaşında

24 Nisan 2021
ALTUNKÖPRÜ ŞEHİTLERİ (1)
  • Dr. Şemsettin Küzeci
  • Editörden
  • Türkmeneli
  • Yazarlar

30. Yılında Kerkük’te Altunköprü Katliamı

28 Mart 2021

Videolar

eed5bfac-185e-4361-a144-ea9eb702ee9d
  • Azerbaycan
  • Basın
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkmen Edebiyatı
  • Video
  • Videolar

Kerkük’ün Milli Yazarı Ata Terzibaşı’nın Hayatı Filim Oldu

26 Aralık 2024
demirel
  • Haberler
  • Türk Dünyası
  • Türkiye
  • Türkmeneli
  • Videolar

20 önce Süleyman Demirel Irak Türkmen Öğretmenlerini kabul etmişti

23 Aralık 2020
indir
  • Basın
  • Haberler
  • Türkmen Basını
  • Türkmeneli
  • Videolar

Kerkük Gazetesi’nin YouTube kanalı açıldı

16 Kasım 2020

Foto Galeri

DSCI8493
  • Basın
  • Foto Galeri
  • Haberler

Türkmeneli TV’nin eski Teknik Müdürü Sacit Baydar Vefat etti

17 Ekim 2020
M ZİYA1
  • Foto Galeri
  • Kitap
  • Kütüphane

Mustafa Ziya’nin Küçük Not Defterinden Şiirler kitabı çıktı

20 Ocak 2020
1828866_620x410
  • Foto Galeri

ABD’li komutandan Münbiç’e ziyaret!

8 Şubat 2018
Facebook
kerkuk_turkuleri
Youtube

AMACIMIZ

Irak’taki Türkmenlerin gerçek anlamda varlıklarını, birlik ve beraberliklerini sağlamak; gazete yoluyla da sıkıntılarını, kültürlerini ve varlıklarını dünyaya tanıtmak ve Türk dünyası arasında bir köprü oluşturmaktır.

Bizi Takip Edin

Facebook Twitter Youtube Instagram
Menu
  • Hakkımızda
  • Künye
  • Türkmeneli’ni Tanıyalım
  • Kerkük Türküleri
  • Kerkük Kültür Derneği
  • Kitaplarımız
  • İletişim

  • HABERLER
  • Yazarlar
  • Multimedya
  • Kütüphane
  • Kültür – Sanat
  • Röportajlar
  • Genel Tanıtım
  • Facebook
  • Twitter
  • Youtube
  • Instagram
Copyright © All rights reserved. | MoreNews by AF themes.