İdlib’te Ateşkes Anlaşması

Tüm dünyanın yakından takip ettiği Rusya lideri Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki görüşme tamamlandı. Görüşmenin ardından İdlib hakkında alınan kararlar açıklandı. Erdoğan, bu gece saat 00.01’de İdlib’de ateşkes ilan edileceği açıkladı. Peki İdlib Ateşkesi maddeleri nelerdir?

Suriye’de devam eden gerginliğin ardından bu akşam Rusya ile Türkiye arasında tüm dünyanın takip ettiği zirve gerçekleştirildi. Rusya lideri Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasında yaklaşık 6 saat süren görüşme sonrası İdlib ile ilgili alınan kararlar açıklandı. Vatandaşların da merak ettiği İdlib Ateşkesi maddelerini haberimizde sizlerle paylaşıyoruz.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından açıklanan İdlib mutakabat metni şöyle:

1- İdlip gerginliği azaltma bölgesindeki temas hattı boyunca tüm askeri faaliyetler 6 Mart 2020 saat 00:01’den itibaren durdurulacaktır.

2- M4 karayolunun kuzeyinde 6 km ve güneyinde 6 km derinliğinde bir güvenli koridor tesis edilecektir. Güvenli koridorun işleyişine dair ayrıntılı esas ve usuller, Türkiye Cumhuriyeti ve Rusya Federasyonu Savunma Bakanlıkları arasında 7 gün içinde kararlaştırılacatır.

3- Türk-Rus ortak devriyeleri, 15 Mart 2020 tarihinde M4 karayolunun Trumba’dan (Serakib’in 2 km batısı) Ain-Al-Havr’a kadar olan kesimi boyunca başlatılacaktır.

İşbu Protokol, imzalandığı anda yürürlüğe girer. Türkçe, Rusça ve İngilizce üç örnek olarak ve eşit yasal geçerliliği olacak şekilde 5 Mart 2020 tarihinde Moskova’da imzalanmıştır.