Çarpılan kalp

Çocukken bana babam kalbimle konuşmamı söyledi. Sana yapılan güzel şeylerle teşekkür et ve kendinle övün. Yanlışlara izin verme, sakin ol ve kendini koru. Bu sözler benim hayatımın kuralı oldu, duygularım ve kalbim sessizce itaat eder ve bir şekilde sakince cevap verir. Beni dinler, duyar…

O günden beri bunlar altın söz olup kalbimde yazılı kaldı. Belki o yüzden kalp söze başlayınca beyin sağır olur. İnsan vücudunun en önemli organlarından biri de kalptir. Çünkü kalp hıç durmadan çarpılıyor. Kardiyolog-doktorlar arasında en zor meslektir. İnsanın güzelliği onun kişiliğindedir. Kırgızistan’dan ülkemizin gururu, işinin ustası ve profesyonel “Bicard clinic” baş doktoru, kardiyolog Damirbek Osmonov Antalya’da 2022 yılın 10-13 kasimda “Ulusal kardiyoloji kongresi 38” kongresine tecrübesi ile katıldı. “Bicard clinic” baş doktoru, invaziv aritmolog Damirbek Osmonov: “Çekık gözlü melek duruyor ve Türkçe konuşuyor…” – Damırbek bey, Ankara’da Hacettepe Üniversitesinin Tıp Fakültesi’nden mezun olmuşsunuz. Türkiye’de hatırlanan hasta? – Ben Türkiye’de çalışırken ambulans bize bir hasta getirdi. Kalp krizi geçirdi, kalbi durdu ama defibrilatörle onu duygulandırdım ve gözlerini açtı. Bir insanı kelimenin tam anlamıyla son anda kurtardığınızda, duyguları içermek ve sevinmemek zordur. Gülümsedim, ona baktım ve nasıl hissettiğini sordum, ama hasta konuşmadı, sadece başını salladı. Bir dakika sonra meslektaşıma şunları söyledi:

“Gözlerimi açtığımda biri bana baktı ve güldü, gözleri bizimki gibi değildi. Öldüğümü fark ettim ve yanımda bir çekık gözlü melek duruyor ve Türkçe konuşuyor… Görünüşe göre yabancı bir doktordu” dedi. Bunu söylediğinde çok gülüyordu. Daha sonra onunla tanıştım ve bana teşekkür etti. – Kalp aritmilere ne sebep olur? – Aritmi, kalp ritminin ihlalidir.

Genellikle kalp atış hızı 60-80 dakikadır. Aritmiler normal, yavaş (bradiaritmiler; dakikada 60 atımdan az) veya hızlı (taşiaritmiler; dakikada 100 atımdan fazla) kalp atış hızı ile ortaya çıkabilir. Bu nedenle, aritmiler kalp atış hızının yavaşlamasına veya artmasına neden olabilir. Düzensiz kalp atışının bir çok nedeni vardır. Kişi üzgün, yorgun, pankreas sorunları olduğunda, alkol aldığında, çok yemek yediğinde veya yanlış yemek yediğinde kalp atışları değişir. Doğuştan kalp hastalığı, kalp krizi, miyokard enfarktüsü, koroner kalp hastalığı ve kalp kası hastalığı da anormal kalp ritimlerine neden olabilir. Aritmiler normal ve sağlıklı bir kalpte bile meydana gelebilir. Bu nedenle, ritim bozukluğunu önlemek için sağlığınıza her zaman dikkat etmelisiniz. – Türkiye deyince aklınıza ne gelir? – Türkiye deyince denizin martıları, bir Türk ocağının demli çayı ve fırın kokulu simiti aklım gelir.

– Antalya’da düzenlenen 38. Ulusal Kardiyoloji Kongresi konuda bir kelime ile neleri anlatirsiniz? – Heyecanı tek kelimeyle anlatmak imkansız. Avrupa düzeyinde düzenlenen kongreye dünyanın 10 ülkeden meclis başkanları, kendi mesleklerinin gerçek hayranları, en üst kategorideki kardiyologlar ve konuşmacılar katıldı. Kongres Türkçe yapıldığı için Türk dünyasından geldiler. İnşallah uygulamada başarıya ulaşan meslektaşlarımızla değişme programları ve köprü olarak işbirliği yapacağız. – “Bicard” kliniğinin başarıları ve hedefleri…

– “Bicard”, 24 saat hizmet veren kliniklerden biridir. Dünyanın önde gelen kliniklerinde olduğu gibi her türlü kalp hastalığının tedavisi için de hizmet vermekteyiz. Bir diğer güzel yanı da, Avrupa’daki eğitim gibi geleceğin en iyi kardiyologlarını yetiştirmeye kararlıyız ve asistanları modern tıbbi ekipman konusunda eğitiyoruz. En önemli faktörlerden biri yeni öğretim yöntemlerini kullanarak öğrenmedir. Hedefleri geleceğe bırakalım, zaman gösterecek.