
Bakanlar Kurulu, bugün yapılan 13. ve 14. Toplantılarında bir dizi kararlar çıkardı.
Başbakanın basın ofisinden alınan açıklamaya göre, Başbakan Muhammed Şiya Es Sudani, Bakanlar Kurulu’nun 13. ve 14. Toplantılarına başkanlık etti.
Açıklamaya göre, Toplantı sırasında, ülkede yaşanan son gelişmeler gözden geçirildi, ekonomik, hizmet ve hükümet programını uygulanmasına odaklı ana dosyalar ele alındı ve Bakanlar Kurulunun gündeminde bulunan konular üzerinde görüş alışverişi yapıldı ve kararlar alındı.
Bakanlar Kurulu, özel sanayi sektörünü destekleme ve sanayi projelerine arazi tahsisine ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı’nın (2024/24413) değiştirilmesini onayladı. Değişiklikle, Petrol Bakanlığı tarafından belgelenen durumlar hariç olmak üzere, sanayi ve inşaat projelerinin aylık yakıt paylarının kesilmemesi kararlaştırıldı.
Bakanlar Kurulu, Savunma Bakanlığı personeli arasında dağıtılacak arsaların geliştirilmesine yönelik projeler, 2019/245 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kayıt altına alınan isimlere göre istisna kapsamına almaya karar verdi. Bu istisna, sınırları belediye alanı içinde veya dışında kalmış olsun, Savunma Bakanlığı’na ait tüm eski arazileri kapsamaktadır.
Bakanlar Kurulu, meyve suları, gazlı içecekler ve unlu mamullerin ithalatının yasaklanmasına ilişkin tavsiyeyi onayladı. Bu kapsamda, 2023/23571 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 6 ay daha yürürlükte kalması kararlaştırıldı.
Bakanlar Kurulu, Projelerin kurulumu ve uygulama güvenliğinin denetimine ilişkin Çevresel Standartlar Yönetmeliği’ne (2011/3), Başbakan’a, Çevre Bakanı’nın önerisiyle söz konusu yönetmelik hükümlerinden muafiyet yetkisi veren bir hükmün eklenmesini kabul etti.
Bakanlar Kurulu ayrıca, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanan Ulusal Enerji Desteği ve Emisyon Azaltma Girişimi politikasının hedeflerinin finansmanını, özellikle ağaçlandırma projeleri ve sürdürülebilir projelerle ilgili olanları uygulayıcı kuruluş tarafından incelenmek üzere onaylamıştır.
Enerji sektörü projeleri kapsamında, Bakanlar Kurulu, (20 inç kuru gaz boru hattının Dibis Gaz Elektrik Santrali’ne bağlanması) projesinin dahil edilmesini kabul etmiştir.
Bakanlar Kurulu, Kerkük’te günlük 12.000 varil kapasiteli (Hidrojenasyon ve Yatırım Benzin İyileştirme Ünitesi) projesinin sözleşme yönteminin Yap-Sahip Ol-İşlet (BOO) modelinden Yap-Sahip Ol-İşlet-Devret (BOOT) modeline dönüştürülmesini ve varil başına 23 ABD doları temizleme ücretinin kabul edilmesini onaylamıştır.
Bakanlar Kurulu, kamu ihale yönetmeliğinden istisna olarak, mayın temizleme işinin teknik araştırma çalışmalarıyla tek bir sözleşme altında birleştirilmesini onaylamıştır.
Bakanlar Kurulu, Irak ile Çek Cumhuriyeti hükümetleri arasındaki Hava Hizmetleri Anlaşması’nın onaylanmasına ilişkin kanun tasarısını kabul ederek, Anayasa hükümleri uyarınca Temsilciler Konseyi’ne iletilmesini onaylamıştır.
Ayrıca, Irak ve Rusya Federasyonu hükümetleri arasında deniz taşımacılığı alanında işbirliği anlaşmasının onaylanmasına ilişkin kanun tasarısı kabul edilerek Temsilciler Meclisi’ne sevkedilmiştir.