Bağdat ve Erbil arasında önemli bir anlaşma imzalandı

Bir hükümet kaynağı, Bağdat ve Erbil, genel bütçe yasasının hükümlerini tam olarak uygulamaya yönelik bir anlaşma imzaladıklarını belirterek Anlaşma, bölgesel hükümetin petrolü federal Petrol Bakanlığı’na teslim etmesini içerdiğini açıkladı.

Hükümet kaynağının Irak Haber Ajansına (INA) yaptığı açıklamaya göre, ‘’Federal Hükümet ile Irak kürdistan Bölgesel Hükümeti, Irak Resmi Gazetesinde yayınlanan ve Irak Meclisi tarafından onaylanan federal genel bütçe yasasının hükümlerini tam olarak uygulamayı içeren bir anlaşma imzaladıklarını’’ belirtti.

Açıklamaya göre, ‘’ Anlaşma, bütçe yasasının madde 12/2/c gereğince, Kürdistan Bölgesi Hükümeti petrolü Federal Petrol Bakanlığı’na teslim edecektir ve Federal Maliye Bakanlığı bölge hükümetine gerçekten alınan petrolün üretim ve taşıma maliyetlerini Federal Petrol Bakanlığı’nın maliyet oranlarına göre telafi edecektir.

Anlaşmada, ayrıca, Mali Yönetim Kanunu’na uygun olarak Kürdistan Bölgesi Hükümeti’nin tüm petrol dışı gelirleri %100 oranında Federal Maliye Bakanlığı’na teslim etmesini gerektirir ve bu gelirleri Irak Merkez Bankası’ndaki Federal Maliye Bakanlığı hesabına yatıracaktır

Anlaşma, Kürdistan Bölgesi’nde petrol dışı gelirlerin takibini sağlamak amacıyla taraflar arasında bir komite kurulacağını belirtmektedir. Bu komite, bölgedeki petrol dışı gelirlerin izlenmesi ve takibi için çalışacak ve bütçe kanunu gereği işlerini bir ay içinde tamamlayacak.

Ayrıca, anlaşmada, Kürdistan Bölgesi Maliye Bakanlığı’nın bütçeden finansman sağlaması için, bölge hükümetinin bütçe kanununu ve özellikle madde 12 / ikinci bölüm / A, B, C, D hükümlerini uygulamaya devam etmesi gerektiği ifade edilmektedir.