Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği`nden Duyuru

Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği`nin “9 Kasım Azerbaycan Bayrak Günü ve 10 Kasım Atatürk`ü Anma”  Günü Münasebeti İle Türkiye, Azerbaycan ve Türk Dünyası Kamuoyuna Duyurusu

Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği 2020 yılının Temmuz ayında Ankara’da kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. Kuruluş amacı Azerbaycan ve Türkiye arasında yardımlaşmayı, Azerbaycan ve Türk kültürünün yaşatılmasına hizmet etmektir. Kurulduğu günden itibaren Azerbaycan’da ve Türkiye’de yaşanan olaylara hızlı ve etkin bir şekilde tepki göstermiştir. Azerbaycan’ın Tovuz bölgesine yapılan Ermeni saldırısını Anıtkabir’de kınayarak ilk faaliyetini yapmıştır.

18 Ekim, 2020 “Azerbaycan Bağımsızlık Günü’”nü pandemi sürecine rağmen büyük bir araç konvoyu ile kutlamıştır.  Yaklaşık 300 aracın katılımıyla Ankara ve Ordu’da Azerbaycan’da sivillere yapılan insanlık dışı saldırıları kınamıştır. Türkiye, Azerbaycan ve Türk Dünyasında bu etkinlik büyük bir ses getirmiştir. Etkinliğimize büyük ilgi gösteren Türk ve Azerbaycan medyasına yürekten teşekkür ederiz.

Bugün 9 Kasım “Azerbaycan Bayrak Günü” ve 10 Kasım “Atatürk`ü Anma Günü” münasebetiyle bir tören düzenlemiş bulunuyoruz. Amacımız hem Azerbaycan’da sivil halkın üzerine orta menzilli füze, misket ve fosfor bombalarıyla saldıran Ermenistan’ın insanlık dışı ve savaş suçu saldırılarını lanetlemek, Türk ve dünya kamuoyuna sesimizi daha etkin bir şekilde duyurmaktır.

 9 Kasım ve 10 Kasım “İki devlet bir millet olan” bizler için büyük bir anlam taşımaktadır. Var olmak, bağımsız olmak ve bunun için yalnız ve ancak kendi özgücüne güvenmek kavramlarının yılmaz savunucusu olan Mustafa Kemal Atatürk, Mehmet Emin Resulzade ve Haydar Aliyev’in huzurunda onların yüksek ideallarını yaşattığımızı göstermek büyük bir anlam ifade etmektedir.  Azerbaycan ordusunun kahramanca mücadelesi ve zaferleri ile süslenen bu günleri Türkiye, Azerbaycan ve bütün dünyada yaşayan Türklerle birlikte yaşamak mutlulukların en büyüğüdür.

Azaflı Sosyal Yardım ve Kültür Derneği olarak, Azerbaycan Türklerine kadın, çocuk, yaşlı demeden vahşice yapılan saldırılardan derin acı duyuyoruz. Ancak kahraman askerlerimizin yüksek kanramanlık duyguları ve sivil Ermeni halkını koruma konusunda gösterdikleri hassasiyetle gururlanıyoruz. Acılarımıza yüreğimize gömüp zaferlerimizle başımız dik bütün dünyaya Azerbaycan Cumhuriyyetinin lideri Haydar Aliyevin her zaman dediği gibi “İki  devlet bir millet olarak” ebediyen var olacağımızı anlatmak istiyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Cumhuriyeti’nin  granit duvarlar gibi bütünleşmesinin bütün Türk Cumhuriyetlerine yayılmasını ve omuz omuza büyük Atatürk’ün söylediği gibi: “Türklüğün unutulmuş büyük medeni vasfı ve kaabiliyetinin atinin yüksek medeniyet ufkunda yeni bir güneş gibi doğmasını”  diliyoruz.

Bu yüksek medeniyetin mutlaka gerçekleşmesi ve bütün insanlığa örnek olması için canla başla çalışacağımıza bu anlamlı günlerde bir kere daha söz veriyoruz.

Azerbaycan Milli Şurası Reisi ve Azerbaycan Cumhuriyyetinin kurucusu Mehmet Emin Resulzade’nin sözleriyle Bir kere yükselen bayrak, bir daha inmez!“ diyerek 9 Kasım’ı bizlere armağan eden ve küllerinden yeniden doğan bir milletin ruhunu ateşleyen bu ölümsüz liderlerimizin manevi huzurunda Bahtiyar Vahabzade’nin mısralarıyla seslenmek istiyorum:

“Torpağım üstünə kölgələr salan

Mənim varlığımın cilası-bayraq.

Zəfərdən doğulmuş

Göytürkdən qalan

Qurdbaşlı bayrağın balası bayraq.

Üçrəngli bayrağın kölgəsində mən

Qaraca torpağı vətən görmüşəm.

Zəfər güllərini dövri-qədimdən

Bayraq işığında bitən görmüşəm.

Bayraq mənliyimdir, bayraq kimliyim,

Bayraq-öz yurduma öz hakimliyim.

Harda əcdadımın ayaq izi var,

Bu zəfər bayrağım orda dikəlsin.

Keçdiyi yerlərdə dağlar, yamaclar

Onun hüzuruna salama gəlsin.

Tarixdən qədimdir, zamandan qoca

Mənim bayrağıma sancılan hilal.

Aləmə nur saçdı tarix boyunca

Məbədlər başına tac olan hilal.

Daim ucalasan! Savaş günündə

Əsgər silahıyla səni tən görüm.

Yalnız zəfər çalmış şəhid önündə

Səni alqış üçün əyilən görüm.

Azerbaycan Bayrak Gününün Anlamına Gelince

Azerbaycan bayrağı ilk defa 9 Kasım 1918’de Azerbaycan Milli Şurası tarafından onaylanmıştır.

Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatı ile 9 Kasım 2010 yılından itibaren “Devlet Bayrağı Günü” olarak kutlanmaktadır.

Azerbaycan Bayrağı eşit enli üç yatay şerit’ten oluşur. Yukarı şerit mavi, orta şerit kırmızı, alt şerit yeşildir. Kırmızı bölümün ortasında bayrağın her iki yüzünde beyaz renkli hilal ile sekiz köşeli yıldız tasvir edilmiştir. Mavi renk Türklüğü, kırmızı renk mederiyeti, yeşil renk ise İslam ifade etmektedir.

Hilal ve sekiz köşeli yıldız – kırmızı zemin üzerinde sağa bakan beyaz renkli bir hilal ve sekiz köşeli bir yıldızın (Rub El Hizb رب الحزب‎) tasviri bulunmaktadır. Tarihçilere göre, Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti tarafından üç renkli bayrak devlet bayrağı olarak kabul edildiğinde, renklerin neyi ifade ettiği açıklansa da hilal ve sekiz köşeli yıldızın anlamları açıklanmamıştır.

Ancak Sekiz köşeli yıldız Türklüğün yüksek evrensel değerlerini ifade etmektedir. Her bir köşesi bir insanda bulunması gereken insani değerleri ifade eden derin felsefi ve sadece bize has özellikleri anlatır. Selçuklu Yıldızı olarak bilinir. Osmanlı Devlet Nişanlarında ve Osmanlı sancaklarında, Halen Türkmenistan Devlet armasında, Özbekiskan Yüksek Devlet Nişanında yerini alır.