Ata Terzibaşı için Ankara’da Gazi Üniversitesi tarafından anma toplantısı yapıldı

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. Yılı kutlamaları kapsamında Gazi Üniversitesi TÖMER Merkezi tarafından Kerkük’ün milli yazarı Ata Terzibaşı mezarı başında anıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına konferansa konuşması olarak katılan Araştırmacı Yazar Dr. Şemsettin Küzeci’ye ve programın gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek başladı.

Merhum Arif Nihat Asya’nın “Perdeleri örtük, lambaları sönük, sırtında yıllar yük, hatıraları kırık dökük, bir yer olacak orada, adı Kerkük” dizelerini aktaran Prof. Dr. Musa Yıldız, Kerkük kalesine defnedilen Osmanlı Subaylarının mezarlığında yer alan yazıdaki “bağrında yattıkları toprak, gurbet değil vatandır” sözünün Kerkük’ün kendileri için ne ifade ettiğini anlatmaya yeterli olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Musa Yıldız, Türklerin fırtınalı bir tarihin cereyan ettiği Irak coğrafyasında dilleriyle ve ortaya koydukları kültür birikimiyle bin yıla yakın bir zamandan beri var olageldiklerini ifade etti. Bu birikimin dilimizin ve edebiyatımızın bütün dallarını besleyecek kadar zengin olduğuna değinen Prof. Dr. Yıldız, Irak Türklerinin bu zengin kaynaklarından bugün dahi beslendiklerini dile getirdi. Milletlerin kendilerini var eden dil ve edebiyat kaynaklarını zamanın akışına bırakamayacağını vurgulayan Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı:

“O dilin ninnileriyle büyümüş, türküleriyle boy atmış, şiirleriyle coşmuş, atasözleriyle şahsiyetini bulmuş, hassas yürekli, açık fikirli, irfan sahibi, araştırmayı öğrenmeyi hayatının gayesi bilen ve en önemlisi eli kalem tutan münevverlere ihtiyaç duyarlar. İşte Irak Türkleri arasında bu ulvi gayeye hizmet eden en önde gelen isim Ata Terzibaşı’dır. Ömrünü bu şuura adayarak içinde yetiştiği medeniyet ve coğrafyanın sınır tanımaz ruhunu, tarihini eserlerine taşıyan merhum Ata Terzibaşı’nı huzurlarınıza ve mezarı başında tekrar rahmet ve minnetle anıyoruz.”

ATA Terzibaşı-1Açılış konuşmasının ardından Dr. Şemsettin Küzeci tarafından “Doğumunun 100. Yılında Kerkük Milli Yazarı Ata Terzibaşı” adlı çevrim içi konferans gerçekleştirildi.

Terzibaşı’nın hayatı, çalışmaları ve Irak Türk edebiyatına katkıları hakkında bilgi veren Küzeci, O’nun bu alandaki çalışmalarının birçok genç araştırmacıya ışık tuttuğunu söyledi. Terzibaşı’nın, 550 makalesinin, 50 yayın organında 6 ülkede Türkçe ve Arapça yayınlandığını kaydeden Küzeci, Terzibaşı’nın bütün makalelerinde Kerkük’ün Türkmen şehri olduğuna vurgu yaptığını belirtti.

ATA Terzibaşı-1Gazi TÖMER Müdürü Prof. Dr. Nezir Temur, Türkmen Edebiyatçılar Birliği Başkanı Aydın Kerkük, Türkmeneli Gazetesi Başyazarı Necat Kevser, Şair Ali Yağmur, Kerkük Kültür Derneği Kerkük Şube Başkanı Seyit Haşim Kamil Mustafa ve Terzibaşı ailesini temsilen yeğenleri Turhan Terzibaşı, Saygın, Burhan ve Yahya Terzibaşı birer konuşma yaparak, duygu ve düşüncelerini anlattılar.
ATA Terzibaşı-1Toplantıda ayrıca Terzibaşı’nın verimli çalışmaları değerlendirildi.
Kaynak: Kerkük Gazetesi ve Gazi Üniversitesi (AKY)