Almanya’da Yüksek Mahkeme, aşırı sağcı partinin finansmanını kesti

Almanya’da Yüksek Mahkeme aşırı sağcı partinin ideolojisinin finansman için uygun olmadığına hükmetti

Almanya’da en yüksek yargı mercii konumundaki Federal Anayasa Mahkemesi, “değerleri ve hedefleri anayasaya aykırı olduğu ve ülke demokrasisini yok etmeyi amaçladığı” gerekçesiyle küçük bir aşırı sağcı partinin gelecek altı yıl boyunca devlet yardımı alamaması yönünde karar verdi.

Mahkemenin kararında, eski adıyla Almanya Ulusal Demokratik Partisi (NPD) olan Die Heimat’ın “özgür demokratik temel düzeni hiçe saymaya devam ettiği ve hedefleri ile üyelerinin ve destekçilerinin tutumlarına göre bu (mevcut) düzeni ortadan kaldırmayı amaçladığı” ifadeleri yer aldı.

Mahkeme Başkan Yardımcısı Yargıç Doris Koenig, oybirliğiyle alınan kararı, “partinin siyasi konseptinin Almanya Anayasası’nda tanımlanan insan onuru güvencesiyle bağdaşmadığı” cümlesiyle duyurdu.

Yargıç, Die Heimat’ın etnik bir Alman kimliği kavramına ve ülkenin “ulusal topluluğunun” kökene dayalı olduğu fikrine bağlı kaldığını dile getirdi.

Koenig, “Etnik olarak tanımlanmış bir topluluğun yayılması, yabancıların, göçmenlerin ve azınlıkların göz ardı edilmesine yol açar ve bu da insan onurunu ve temel hukuki eşitlik ilkesini ihlal eder.” şeklinde konuştu.

Parti, Berlin hükümetinin yanı sıra Meclis’in alt ve üst kanatları tarafından mahkemeye verilmişti.

Euronews